RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Приватна фірма продала технічну сіль Чернівцям удвічі дорожче від собівартості

Чернівецькі комунальники придбали технічну сіль для посипання вулиць у приватної фірми за ціною, яка удвічі дорожча від собівартості.

Про це йдеться у розслідуванні програми Схеми, спільному проекті Радіо Свобода та UA:Першого каналу.

У передачі "Схеми" йдеться про те, що приватні фірми заробляють на продажу солі, купуючи її задешево у державного монополіста "Артемсіль", а потім продаючи її на тендерах тій же державі за удвічі-тричі вищими цінами.

Як зазначають журналісти, після Майдану державне підприємство "Артемсіль" у місті Соледар у 23 кілометрах від лінії фронту почало різко бідніти - попри те, що ціни на сіль в Україні та світі не падали. Це підтверджують і співробітники Артемсолі. Так, у відділі збуту держпідприємства кажуть, що за останні два роки обсяги реалізації продукції значно знизилися.



"Раніше ми відвантажували більше, раніше ми краще працювали. А зараз, буває, неповну робочу зміну працюємо", - розповідають у свою чергу працівники цеху, де фасують харчову сіль.

За даними журналістів, Артемсіль відпускає товар обмеженому колу компаній-посередників. До їхнього числа потрапити з вулиці неможливо. Потім ці фірми-посередники перепродають сіль кінцевому споживачу. Причому, кінцева ціна буває вдвічі, а інколи і в п’ять разів дорожчою.

У Міністерстві аграрної політики повідомили, що в 2015 році через дилерську мережу було реалізовано 568,8 тисячі тонн, або 81,9% від загального обсягу реалізації. При цьому дилерам робили додаткову знижку в 5%.

Приватна фірма продала технічну сіль Чернівцям удвічі дорожче від собівартості


Технічна сіль, яка використовується у промисловості, є найбільшою за об’ємами група товару. У 2015 році приватна компанія Торговий дім Артемсіль придбала половину від усіх обсягів технічної солі, видобутих на держпідприємстві. Журналісти зазначають, що ця компанія купує в держави сіль, а потім продає тій же державі на тендерах по всій країні вже у два-три рази дорожче. За даними Єдиного держреєстру, ТОВ Торговий дім Артемсіль існує менше двох років - фірму було зареєстровано у Києві в серпні 2013 року. Керівником компанії значиться донеччанин Кирило Потетня.

За словами сьомого за два останні роки очільника держпідприємства Артемсолі Володимира Долі, дистриб’юторам продають технічну сіль по ціні приблизно 350 гривень за тонну. Натомість у Торговому домі Артемсіль заявили, що технічну сіль у Києві вони можуть продати по ціні 850 гривень за тонну. "У цю ціну ще вкладався залізничний тариф, який оплачується також нами, в цю ціну закладається вартість доставки і перевезення, розвантаження, подання вагонів, прибирання вагонів, перевезення на склад покупцеві, це все враховується", - пояснює комерційний директор ТОВ Торговий дім Артемсіль Володимир.

"Придбану задешево сіль приватний торговий дім продає вдвічі, а то і втричі дорожче! Упевнитись у цьому дуже просто: хоча би з офіційного Вісника держзакупівель. Так, хмельницькі комунальники заплатили за цю ж сіль приватному посереднику вже 750 гривень за тонну, а чернівецькі ще більше - 835 гривень", - наголошується у розслідуванні.
У свою чергу депутат Недава запевнив, що про ситуацію на Артемсолі знає з інтернету, де часто згадується його ім’я. І обіцяє написати заяву в Національне антикорупційне бюро, щоб розібратися.

Журналісти наголошують, що видобуток солі - це державний бізнес, який має приносити прибуток українцям як власникам усіх корисних копалин у надрах держави. "Запасів Артемівського соляного родовища людям вистачить на багато сотень років. У цьому ми переконались на власні очі, коли спустились у шахту, на 260 метрів під землю. За 135 років існування державного підприємства Артемсіль тут видобули тільки 4% місцевих запасів цього мінералу", - наголошують вони.

Тепер на ключове питання, хто збагачується на стратегічному державному підприємстві, мають дати відповідь детективи Національного антикорупційного бюро.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
9-02-2016, 14:07
Коментарів 0 Переглядів 2 580

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.