RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Два тижні, як вода з дірявого відра, швидко стекли, а ніц не змінилося. Думав, поки бухаю на здибанках випускників, а Фейсбук про то справно інформує, то місто і область охопить без мене, як каже Вася Пекінес, повний розвій і щастя. А воно, шо без мене, а шо зі мною.

***

А тепер знову про Васю…

Але цього разу про солідного такого Васю. Про сепаратиста домнула Васіле. Коротше, взяли його. Точніше, не його, бо кому він тре – годуй ще з кишені бідної України. А взяли купу книжок, віршів, журналів, брошур і карту. Головною була карта сепаратистська, яку домнул Васіле Терицану – совєцький і український румунський письменник - тримав у ресторані серед чорби. Карта реально сепаратистська – там Велика Румунія – від Сяну і до Дону. Тобто від їхнього Сяну і до їхнього Дону – ну десь так – від Рейну до Дністра. Взяли. Штирнадцять чоловік, як каже домнул Васіле. Чесно відробили наші податки і поперли сепаратистську карту в контору. Разом з віршами, брошурами і журналами про творчість Мігая Емінеску і Васіле Александрі.

Володька під хоругвами і фокус-покус. Блог Мостіпаки


Отак з румунським сепаратизмом на Буковині заразом і було покінчено. З тої несподіванки щелепа у миску з борщем впала навіть у серійного борця з домнулом Васіле Петра Дмитровича. З того переляку, що вже не буде з ким боротися, а залишиться лише миска з борщем, він навіть не встиг написати про викриття грандіозної шпигунської мережі посеред чорби. Ет. Провтикав такий піар. Шо й казати - пенсія вже.

А от домнул Васіле пережив другу молодість. Заяви роздає, коментів намолотив зо три пуди "про щось", МЗС румунський від їхніх євросправ "дайте, не минайте, ми з корупцією боремося" відірвав. Одне слово, геволт. І всім бун, бун. Контора карту знайшла? Знайшла. Чорбу від сепаратизму очистила? Очистила. Домнул Васіле у ролі "борця за права " і "страждальця за єдину і неділиму" закріпився? Закріпився. Ну, Петро Дмитрович поки що у "мінусах", бо шось закоротило. Але ж у нього все попереду і він ще напише свій роман про сепаратистську чорбу, як колись писав про замерзлих чорторийських лебедів, що стукали дзьобами бабі у хвіртку, аби в хліві зігріла.

Отака якась історія. Але ще не вся. Мені якось своїм умом зайшлого тут чоловіка, який про Румунію чув раніше лише за прізвищем Георге Хаджі, подумалося.

А раптом… А раптом через якихось років 5-10 тут з’явиться якийсь хлопчина – випускник Бухаресту, Сорбонни (не ресторації) чи Гарварду - і почне. Сипати на трьох-чотирьох мовах якимись конвенціями, меморандумами і законами про права меншин, пересипатиме їх цитатами античних мудреців, шастатиме школами, садками, владами, клубами і т.д і т.п. і вимагатиме, вимагатиме, вимагатиме. І строчитиме, строчитиме і строчитиме тєлєги в Брюсселі, Бухарести, Вашингтони, Парижі і Лондони. І розумно так, грамотно строчитиме. А за ним підтягнуться ще. І шо тоді? Га?

Вже у всієї контори впаде щелепа у баняк борщу, аж до центрального базару хвиля з фасулями піде. Бо ж в нашій конторі сорбонів (не ресторацій) чи гарвардів як тепер не закінчували, так і тоді не закінчать – не наша то справа. І що тоді? Гаплик сепаратизму і здравстуй, боротьба за права людини і меншин. Тож бережіть домнула Васіле. Бо наш він. Наш, совєцький і український румунський письменник. І поки він є, то сепаратизм буде лише в чорбі і в паспортах, з якими набагато легше в Італії дупи мити. Та й, врешті, а з ким тоді Петро Дмитрович серійно воюватиме? Ну, не можна чоловіка мотивації життєвої позбавляти. Не гуманно якось.

***

Нині в Польщу валять звідси всі, окрім тих, кого і тут не треба. Втікають учні і студенти, різнороби і сантехніки, медсестри і дохтори, будівельники і слюсарі, офіціанти і водії, повії і бандити.

Ну з цих усіх Польщі хоча би якась вигода таки є. Але далі тенденція може виникнути загрозлива. Туди потягнувся наш цвіт-цвіту чічкастий – депутати. Поки що тимчасово – у різних делегаціях, трохи для генделю, а трохи для піару. Так би мовити, грунт прощупувати.

Ну, звичайно ж, першим, хто туди подався на прощупування? Найшустріщий із пронир Володька Бешлей. Бо Володька - то таке, що ти його ніде не спиниш. Просочиться. Так от, наш неформальний мер Калічанки попер до нашого міста-побратима Чернівців Коніна. А там звично взявся робити те, що в нього і тут непогано виходить. Селфитися. Але не будь- де, а випер із стільця мера Коніна і всівся там під гербами і прапорами, як диякон під іконостасом, коли піп пішли по хатах молодиць на сповідь.



Та ще й своїх калічанських запитав так скромно і цнотливо, як вміє лише Володька, а чи не лишитися там, бо мер Коніна просить його підмінити – втомився, сараку.

Але тут калічанські дружно хором так заревли, що в Пруті аж вода піднялася, як перед потопом: "Володю! На кого ж ти нас, сиротин, покидаєш? Вернися, ми ше три рази будемо голосувати. І за сестру, і як скажеш, то і за пса, і за кота теж".

Тут Володька і вернувся. Бо мати чотири своїх мандати в наступній раді, то таки сила. Вернувся на радість чернівчанам. А от Коніну пощастило, Поки що. Бо щось же він під тими гербами і прапорами прощупував і пронюхував. Мабуть, якусь задачу мав.

Дайте, спробую вгадати. Думаю, тут чиста математика. Народ туди валить? Валить. І буде валити. Лошача база тут зменшується? Зменшується. А традиційний місцевий лох тут ще й помалу перебирається на виборчий округ "Годилів". То шо робити? Правильно. Куди живий лох, туди і розводящі. Бо без лошачої бази вони хто? Пихто в пальто. Так що не дивуйтеся, якщо у магістраті Коніна з’явиться якась фракція "Рідний Конін". Їм однаково де. Аби лиш при ділах і харчах.

***

В Чернівці, люди, вже не їдьте. Нема вам там шо робити. Біда там чорна. А може і біла. А може і та, і друга. Дороги нема. Поїзда нема. Гази, викиди, звалища відходів. Жуть і мрак, як казала Елочка. Лиш людожери вулицями не ходять. І то лише через те, що і вулиць нема. А їм людожерам тре, аби були рівненькі і гладенькі. Аби легше трофеї ловити - пожирніших.

Володька під хоругвами і фокус-покус. Блог Мостіпаки


Словом, біда, написав журнал "Фокус". Не Чернівці, а якийсь Кабул. Могадішо і Багдад. А раз написав сам "Фокус", то то вам не фокус-покус і не фокус-мокус. То вам не бюджет Боді Ковалюка з рукава. То таки гази і відходи.

Отак Чернівці модерну, постмодерну, неоготики і псевдовізантії, генеделиків із цінами Лазурового берега, весіллями на двісті пар і Дзідзьом, одними з найдорожчих квартир, купами євроблях і крузерами контрабасистів за кожним поворотом, перетворилися у найвідсталіший, найбідніший і найбільш недорозвинутий обласний центр України.

А ви думали, що живете де? Це вам не розвинуті, процвітаючі, туристично-архітектурні та інфраструктурно-видовищно-технічні наші Житомир, Кропивницький, Суми, Миколаїв, Херсон, Полтава, Тернопіль, Рівне і т.д. Це якась чорна діра на румунському кордоні. Провалля з ісчадієм-мером, страждальцем Васєю, спасітєлєм Віталькою і купою усякого іншого непотребу.

То тут нічого вже не поробиш. Як не ту країну чисто помилково назвали Гондурасом, так і не те місто чисто за збігом історичних обставин населили не тими людьми. А люди наші, вони - як і коні. Не винні.

Тож вихід із цієї біди вбачається чисто конкрєтний. Хто хоче жити у чорній дірі, той бере і живе, затикає писок і вкалує. А хто не хоче своє дорогоцінне життя марнувати у дірі серед ісчадієв, спасітєлєй, відходів, газів і звалищ, то той купує собі "Фокус-покус" замість карти і валить у Кропивницький, де на три квартали один Туарег та 40 "копійок" і дві євробляхи на три спальні райони. Або в спальний район Миколаєва, де взагалі багато дивних створінь – майже міфічних, зелених-зелених, але не доларів.

Але сюди назад вже нє.. Родіну не вибирають, синок, як казав старий хробак-гнойовик своєму синкові, що заздрив хробакам-яблучникам.

А рейтингам треба вірити. Бо на то вони і рейтинги. Тим більше в країні, де нема суспільства, економіки, статистики, влади, партій, політиків, освіти, медицини, доріг, науки і технологій, поліції, судів, але є суцільний лохотрон, лохи і лохорозводящі. Просто те перше треба вибудовувати роками і десятиліттями. А лохотрон – він дешевий. Шось вкрав, трохи поділився і вже маєш рейтинг, а то і сюжет в тілівізорі. А не вкрав, то лох і "жуй полову".

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
24-06-2018, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 2 961

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги