RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якшо пес не має чим зайнятися, то він облизує вуха, як зможе дістати, або те, що дістане. Якщо ж чоловік при посаді нічим не зайнятий, то він: а) робить щось, що нагадує облизування вух; б) городить нісенітниці, думаючи, що всі – лохи і рагулі.

***

Он секретар наш Вася Продан, посидівши декілька місяців у ратуші і зрозумівши всі премудрості управління, так як він собі його уявляє, зібрався відставляти мера нашого Льошу Каспрука, як то кажуть "назовсім і назавжди", бо є у Васі свій ідеал мера, вірніше недомера, Віталь Михалич.

Вася навіть папір зареєстрував "Геть мера" і повісив його на сайті ратуші. Тож до кінця травня вся велика Васьова челядь, яка наразі тупо і без толку прожирала непомірні ресурси, буде зайнята – верещатиме про "Мера – геть!", тролитиме ФБ, писатиме гнівні "анатоліки" Анатоль Анатолічу Чесанову на сесію – великими буквами, короткими реченнями і розбірливо, аби не переплутав, і збиратиметься в тілівізорах типу "я експерт і ти експерт, я депутат і ти депутат, ти мене уважаєш?" для "а пагаваріть". Тепер Васьові гроші стануть короткостроковою інвестицією у міських лайдаків, неадекватів, пройдисвітів і брехунів. Машина запрацює.

Великі газдуни, дрібні помстуни і хавчик на халяву. Блог Мостіпаки


Але, чомусь мені думається, що в холосту – як "вічний двигун" - його все роблять, роблять, а його все нема і нема. Бо Вася що хоче? Ну, як кожен поважний чоловік в Україні, який має трохи дулярів в матраці, файну машину, трохи хатів, чебуречних і вареничних, то по-перше глибокого, повного і всеосяжного "уважєнія" посполитих. По-друге, такого ж повного і всеосяжного "поклоніння" і цілування поли чорного давненького пуховичка.

По-третє, повної і всеосяжної влади над усім, аби чебуречних і вареничних стало ще більше.

По-четверте, аби то "Всьо", про що сказано вище, було завжди від нині і навіки вічні і передалося у спадок дітям, внукам, правнукам і праправнукам, а також їх нащадкам, які чебуречними, вареничними і базарними контейнерами колонізують Марс, Венеру і Юпітер із Сатурном.

По-п’яте, аби всі боялися, трусилися, під стінами тулилися і прийшли проситися, каятися і "Шось за то дали" Наївно? Загалом так. Нездійсненно. Доведено Януковичем, Фірташем та іншими. Але ж.. У кишені купа дулярів, у чебуречній офіціантка в очі довірливо заглядає – лясне чи не лясне, за вікном – джипега, здобутий за чесно несплачені податки. То думаєш, що в одній руці борода Ісуса, а в іншій індульгенція від Папи.

Та чомусь думається, що нічого не буде. Ні "уважєнія" всезагального, ні влади всеосяжної, ні "поклоніння" і цьомкання пантофлів і поли пуховичка, ні страху, ні тремтіння. І ніхто не прийде ні проситися, ні каятися, ні кланятися. І ніхто ні хріна за все це не дасть - навіть ламаного шеляга. Ну хіба що по шиї рано чи пізно, бо є по чому. І навіть рейтинг від цього не буде рости, бо вже вік такий – нічо не росте, а помалу починає всихати. В тому числі й здатність дивитися на світ адекватно, а не лише через призму масонського ока на вершині трикутника на доларовій купюрі.

Так що травнева сесія виглядатиме приблизно так – вдень голосно під всіма камерами скидатимуть мера, рватиме на голові мошок Василь Сафронович, читатиме великими буквами набраний текст Анатоль Анатоліч, сипатиме циферією, в якій сам ніфіга не розуміє, Бодя. А тим часом Володька на комісії нарубає земельки і вночі, коли вже всі, навіть калічанські бабусі, заснуть, її тихо розпиляють – без камер, без шуму і без пилюки. По чесноку і по-пацанськи. Аби ся похапцем не вдавити.

***

До речі, про те, як пацани на сесії молотять по-пацанськи земельку можна знімати серіал-мильну оперу "Тупі, хитрі і вічно голодні".

А поки ніхто тим не зайнявся всерйоз, то коротко опишу, як виглядає сюжет. Так би мовити робочі чорнові начерки для сценарію.

Кульмінація…

"Ночь и тишина, данная на век". Ділять. Гребуть. Труть очі, бо ж спати все ж хочеться .Навіть жадібність не залізна і спати хоче. 23.00 – ділять. 00.00 – ділять. 00.30 – все ще ділять і гребуть. Ділять і гребуть. 01.00 – завершили ділити і гребти, файно співають гімн, міцно притискаючи долоні до кишень, вдаючи, що нібито до грудей. Сесія вдалася.

Перед тим…

Голосують. Ділянка така то для того то. Не проходить. Геть не жадібний і зовсім не голодний Василь Сафронович: "Давайте переголосуємо. Земельна ділянка така то для того то.." Проходить. І так весь вечір.

Незадовго перед тим…

Великі газдуни, дрібні помстуни і хавчик на халяву. Блог Мостіпаки


Засідають Володька і комісія. "Барабанять" проекти земельних рішень. Тіпа рішають для народу і громади. Далі – чудо з чудес. "Земельна ділянка така то для того то… Бубубу... Бебебе"… Плівку весь час жує, всі шифруються, ковтають слова, шмаркають, чхають і кашляють в моменти, коли, зазвичай верескливий, Володька під носа, ледь рухаючи губами, ніби дівка з батоксом, оголошує, що вже все порішали… Засідання глушиться, як "Голос Америки" в радянські часи. Зашифровано. Бо сидіти потім нікому не хочеться.

Задовго перед тим…

Поміняли регламент, аби Володькова комісія могла сама "з рукава", "з-під поли", чи звідки завгодно витягати проекти земельних рішень, аби Василь Сафронович "весь в білому" в 00.30 могли сказати: "Давайте переголосуємо". Все. Завіса. Землі нема. Вірніше, легким помахом Володьки і товаришів та співголовуючого Василя Сафроновича вона перетворюється в пацанський актив.

З приводу цього якось подумалося: Чернівці можуть стати тим місцем, де "всі і все заберуть із собою". Приміром, везуть (бо рано чи пізно таки повезуть, така селяві) поважного, заслуженого, народного, почесного (що зміг, то купив)… Везуть. Народ валить, бо ще такого не видів.

Вся домовина: і кришка, і дно - у кишенях. Блищичі, з позолотою, зі стразами, з чічками. Кишені набиті під зав’язку. Позаду процесії – вагон із землею. Далі – чебуречна на колесах, морський контейнер із крамом. На норковій шубі – годинник із рожевого золота, цепура з турецького золота. Раніше таке вже було, коли ховали вождів племен. Просто тепер замість скіфської пекторалі – цепура. І так само довго з’ясовуватимуть, навіщо воно було і яку роль виконувало. Чи то пса прив’язували, чи корову.

Бо жадібність вона така. Пережила віки. А може ще й переживе людство. Принаймні, кращу його частину в особі депутатів земельної комісії.

***

Воно чого би це Василь Сафронович взялися скидати Олексія Павловича? Каже, що з ідейних міркувань, бо то велика політика у малому селі. Хоча, насправді останній ідейний помер у цьому місті ще за пізнього цісаря.

То чому ж? Бо образився. А Василь Сафронович він людина принципова – образ не прощає, навіть, якщо то дрібні капості. Наприклад, як Кушнірику – звільнення Сербінчука з базару. Нє, аби Кушнірику дякувати і годувати його пиріжками до пенсії, бо той Сербінчук міг і сісти. Так тепер йому не прощають. Злопам’ятні і невдячні бувають наші люди.

Та це не про Василя Сафроновича, бо Сафронович – людина не злопам’ятна і всіх прощає. Але не в цьому випадку. Олексія Павловича він не простить нізащо. Бо мер посягнув на святе – підкотити сміттєві баки до Почесного консульства Австрії.

Великі газдуни, дрібні помстуни і хавчик на халяву. Блог Мостіпаки


А це вже святотатство. Це все одно, що відпиляти бронзову руку самому цісарю в сквері навпроти СБУ. Тому прощення не буде і мстя Сафроновича буде страшна. Яка, він ще не придумав. Але придумає, бо вся його фантазія працює лише у цьому напрямку. Так що мстя буде. Бо раз баки підкотили, то лише з вказівки Каспрука. І лише під двері Продана. Бо більше у місті інших підходящих дверей нема. Отакий шахер-махер.

Хоча суть цієї дрібної мсті не така вже й дрібна. Смітники стирчать посеред дороги до резиденції, куди валять всі приїжджі – і великі, і малі. І начальники. І просто туристи. І навіть президенти з прем’єрами. Стирчать таки конкретно. Засунути їх там нема куди, окрім двору, де звив гніздо своєї медіа імперії Сафронович. Та Вася хоче нюхати файні чічки, а не сміттє, бо він, як очільник із 5-місячним стажем, знає, що вони часом смердять. Тому зробив фінт.

Почесне консульство Австрії, яке знаходилося на нормальній вулиці Штейнбарга в помешканні, яке належить Васі, швиденько засунув у двір іншого офісу, що теж йому належить. Аби всім можна було показати, як клятий Каспрук і огидний Кушнірик знущаються над пам’яттю матінки-Австрії і зневажають її нинішню спадкоємицю Австрійську Республіку. Чистий розводняк. По-моєму, на шаховій дошці стояли білі і чорні наперстки. А ви як думаєте?

***

У повітрі знову запахло халявою. Олією, макаронами, гречкою і цукром. Бо в селах тепер частіше стали вибори – депутатів до ОТГ. То в Заставні ніби роздавали продуктові набори на 300 грн. Кожному. І це в націонал-патріотичній Заставні від наших патріотичних і демократичних партій.

А уявіть собі, що робиться десь, де не такі файні патріоти, не так файно співають народних пісень, мають не такі файні вишиванки і не так часто та чемно ходять до української церкви бити поклони. Та там тоді просто жах.

Бо тут як. Взяв тої оливи, цукру, гречки, макаронів. Подякував. Покланявся низько газді, який за то хоче стати депутатом. Газда покланявся у відповідь, мовляв, прошу пана прийти і проголосувати. Потім поніс пакета до церкви. Там його освятив, бо гріх не свячене їсти. Далі приніс додому, тричі обійшов із тим хату, хлів і город. Дав понюхати корові, свині,курям і собаці, аби знали, хто у хаті господар. Приніс жінці. Під іконами то розпакували, розклали. Сіли. "Отче наш, хліб нам насущний" промовили. І жеруть, блін.

А там, де нема таких файних партій, патріотів, нашої церкви, наших вишиванок і наших співанок, що твориться? Та там просто біля сільмагу з тим сідають. І шо? І жеруть, блін. Не свячене.

На то воно і демократія. Взяв оливи, йду голосувати. Не дали оливи, не йду.

Як на мене, то ситуація безнадійна і її навіть не врятуєш тим, що збираються за оливу і гречку саджати. Ну хто ж його посадить? Це ж народ. Гегемон і гарант нашої демократії. Ну жере, блін. На халяву. Ну то що поробиш. Така у нас демократія – оливою не помастиш, то до МВФ за кредитом не доїде.

Тут хіба робити, як в Німеччині і Японії після війни – денацифікацію і демілітаризацію. А в Україні - дехалявизацію. Але ми ще не досягли дна. Тому, мусимо жерти, блін. І оливу, і цукор, і гречку, і макарони. І всьо в перемішку, Бо халява, блін.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-04-2018, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 3 596

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.