RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На тести учням не вистачало часу31 травня у Чернівцях відбулося зовнішнє тестування з української мови для випускників шкіл. Відповідно до встановленої квоти, по області було відібрано 700 випусників, з яких 160 – з міста.
У Чернівецькій області було визначено чотири регіональні центри тестування – Чернівецька гімназія №1, Новоселицька
гімназія, Кіцманська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів та Кельменецька гімназія. На тестування з’явилося 90% дітей. Решта засвідчили свою відсутність довідками про хвороби. n
Інструкторами були вчителі з інших шкіл
Тестування розпочалося об 11.00 і тривало 135 хвилин. Пакет із
завданнями відкривали та опломбовували у присутності всіх дітей. У кожній аудиторії, де відбувалося тестування, нараховувалося не більше 15 випускників, кожен з яких мав своє чітко відведене місце з нумерацією на парті. З групою дітей працювали два інструктори – вчителі з інших навчальних закладів, які не є фахівцями у цьому разі – з української мови. Рівно о 13.30 інструктори зібрали роботи учасників незалежного тестування. Кожна робота випускників була позначена окремим штрих-кодом.
Після тестування роботи запакували у спеціальні пластикові пакети.
О 14.00, згідно з інструкцією, пакети з тестами треба було передати працівникам Державного підприємства спеціального зв’язку, які повинні доставити роботи до Києва, забезпечуючи охорону цілісності пакету і його вмісту.
Результати зовнішнього оцінювання з української мови опрацьовуватимуться за такою схемою: бланки, до яких учасники тестування вносили відповіді на тести, скануватимуть й опрацьовуватимуть за допомогою комп’ютерної програми. Творчі роботи перевірятимуть два або три незалежні екзаменатори за єдиними критеріями та схемами оцінювання. До складу груп незалежних екзаменаторів Центр запросив 400 фахівців з мови – досвідчених учителів шкіл, викладачів університетів та інститутів, які пройшли попередню підготовку.
Як кажуть самі учні, найбільшим недоліком подібного тестування є брак часу на його виконання. Адже за 135 хвилин слід було виконати 53 тестові завдання та написати твір на задану тему. Чимало дітей так і не встигли попереписувати з чернеток свої творчі завдання.
Підготовчі завдання були легші,
ніж тестові
– Я не засмучуюся, – каже учениця ЗОШ №5 Уляна ПІЛАТ. – Для мене, як і для більшості учнів, це тестування було просто ще одним шансом, тому я рада вже від того, що спробувала. Невелике розчарування, звісно, є, бо, маючи більше часу, я би сповна використала свої знання і могла би претендувати на значно вищий бал. Щодо самої організації, скажу, що все відбувалося згідно з інструктажем. Ми сиділи на відведених для нас місцях у класах. Інструктори розгортали та складали пакети із завданнями при нас. За їхніми розповідями, намагання розкрити пакет призводить до зміни кольору на пакетній стрічці. Тому, гадаю, цього разу усі були у рівних умовах під час написання тестових завдань.
– До тестування готувалася упродовж місяця, але підготовчі завдання були значно легшими за ті, що випали мені на зовнішньому тестуванні, – каже учениця ЗОШ №39 Тетяна СУПРОВИЧ. – Завдання розглядала поспіхом – бракувало часу. Коли переписувала з чернетки твір, пропускала цілі речення, щоби встигнути. Завдання й справді були складними. За шкільною програмою ми проходили їх лише поверхово. Для мене це тестування – не більше, ніж перевірка власних знань та підготовка до вступних іспитів.
– Я негативно оцінюю зовнішнє тестування, – коментує директор ЗОШ №39 Галина ЧАЙКІВСЬКА. – Не кожен учень спроможний його написати, хіба що найкращі. Крім того, як мені відомо, випускники скаржилися на брак часу під час написання тестів. Були важкі завдання, й не кожен зумів зібратися та правильно розподілити час.
Засіб проти хабарництва,
але чи допоможе?
– Гадаю, незалежне тестування – справа добра, – каже ректор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Степан МЕЛЬНИЧУК. – За допомогою подібного тестування можна отримати об’єктивну інформацію про рівень підготовки абітурієнта. Не заперечую, що під час складання вступних іспитів очі в очі можна краще розпізнати творчі здібності людини. Але більше дізнаємося про людину переважно під час навчання. Зовнішнє тестування – задум добрий. Воно виправдане насамперед для зменшення хабарництва у вузах. Наразі очікуємо на результати тестування. Хочу наголосити лише на одному – рівень підготовки випускників за останні 20 років значно погіршився.
19 червня учням буде оголошено результати тестування. Випускники самі вирішуватимуть, чи використати їх як екзаменаційну оцінку на державній атестації під час вступу до вузу, чи тримати у таємниці.
Наразі випускники готуються до випускних іспитів та ще одного тестування з історії або математики, яке відбудеться сьогодні, 3 червня. 
Редактор: admin
3-06-2006, 12:40
Коментарів 0 Переглядів 1 568

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях представили виставку з сюжетами реалістичних фігур видатних постатей історії України


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.