RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Понад п’ять тисяч студентів отримали дипломи вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації торік у Чернівецькій області. Приблизно стільки ж отримають дипломи й нинішнього року. Наступний етап життя – працевлаштування.Однак випускникам не просто влаштуватися за фахом. Їхній плюс – диплом, їхній мінус – відсутність досвіду роботи.
Медики найбільш потрібні у сільських районах
Чи зобов’язані навчальні заклади опікуватися працевлаштуванням своїх випускників?
Як розповів перший проректор Буковинського державного медичного університету Михайло Коломоєць, випускників, які навчалися за державним замовленням, роботою забезпечують:
– Після випускних іспитів місця роботи розподіляються за рейтингом. Тобто студенти, які навчалися краще, першими мають право вибирати, де працюватимуть. Спочатку випускники закінчують інтернатуру, а потім повинні відпрацювати за фахом за місцем призначення. Торік навчальний заклад випустив 557 фахівців, 141 з яких навчався за рахунок держави. Випускники медуніверситету отримують призначення у різні області України, але найбільше – у Чернівецьку та Хмельницьку області. У Чернівцях майже ніхто не залишається, немає вакансій. Випускники, які навчалися за контрактною формою і самі платили за навчання, мають право вибору спеціалізації, але й працевлаштовуватися повинні самотужки.
Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича торік видав дипломи про вищу освіту 1299-ти студентам, 233 з них за своє навчання платили. Начальник відділу кадрів університету Галина Колосюк розповіла, що, на жаль, на їхні запити щодо робочих місць для молодих спеціалістів відгукується тільки Чернівецьке обласне управління освіти і науки. Управління з інших областей дякують за пропозиції, але заявок не дають.
– Просто так на вулицю ми колишніх студентів не відпускаємо, усім намагаємося допомогти, – каже Галина Колосюк. – Комусь даємо направлення, комусь пропонуємо залишитися в університеті, комусь допомагають працевлаштуватися викладачі...
До захисту не допустять без картки працевлаштування
Одна зі студенток економічного факультету ЧНУ, яка вчилася за державним замовленням і цього року отримає диплом спеціаліста, розповіла, що студентам її групи видали по три чисті аркуші: картку працевлаштування випускника, направлення на роботу і типову угоду про підготовку фахівців з вищою освітою. Майбутні економісти повинні самі знайти місце роботи у державному секторі чи принаймні за "могорич" домовитися, щоби їм на якомусь підприємстві поставили печатку про влаштування на роботу. Ще й пригрозили: хто не принесе заповнених карток, до захисту не допустять.
А в тій самій типовій угоді про підготовку фахівців є пункт, за яким університет зобов’язується забезпечити студента "після закінчення навчання та отримання відповідної кваліфікації місцем працевлаштування в державному секторі народного господарства, де він зобов’язаний відпрацювати не менше трьох років".
Центри зайнятості випускниками
не переймаються
В обласному і міському центрах зайнятості довідатися щось конкретне про працевлаштування випускників вузів не вдалося. Найбільший наплив молодих фахівців спостерігається в жовтні-листопаді, коли вони після невдалих самостійних пошуків роботи звертаються по допомогу. Хоча загалом на обліку випускників небагато.
У телефонній розмові директор міського центру зайнятості Людмила Березовська на прохання розповісти про працевлаштування випускників відповіла, що ця тема ще не актуальна і вона не має часу просто розмірковувати, зараз у неї занадто багато роботи. І взагалі нині без роботи багато досвідчених фахівців, яка може бути розмова про недосвідчених. Якщо потрібна робітнича вакансія – тоді, будь ласка.
Редактор: admin
8-06-2006, 13:37
Коментарів 0 Переглядів 2 366

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У заході взяли участь 36 колективів, з них 5 - з Румунії та Польщі.


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

До Чернівців Сашко Лірник завітав із двома програмами: для дітей та дорослих

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.