RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Іван Величко, кандидат у майстри спорту, займається танцями понад десять років. Разом із сестрою створив танцювальний гурт "Динамо Промінь". Хлопець – спеціаліст з сучасних танців, найбільше йому подобається хіп-хоп. Іван поділився з нами деякими тонкощами танцювального мистецтва.
– Іване, з чого розпочалося твоє захоплення танцями?
– Я почав танцювати з семи років, коли мама записала мене разом із молодшою сестрою Світланою у гурток бальних танців. Відтоді вся наша сім’я залюблена у цей вид спорту, адже танці – не що інше, як спорт.
– Як виникла ідея організувати свій танцювальний гурток?
– Ми з сестрою займалися бальними танцями у колективі "Промінь". Але нам дуже подобалися сучасні танці, особливо хіп-хоп. Тому ми вирішили створити власний колектив. Він не відмежований від "Променя", про що свідчить і його назва – "Динамо Промінь". Ми з сестрою віддаємося повністю нашим учням і хочемо навчити їх усього, що самі знаємо.
– Розкажи про свій колектив.
– Займаємося з вересня 2006 року. Група не дуже велика – близько 20 осіб. Вік учасників різний. Найменшим – чотири роки, найстаршим – 20. Більшість учнів – дівчата, хоча є й кілька хлопців. Вони дуже слухняні. Якщо на репетиціях я підвищую голос, то лише для того, щоби перекричати музику.
– Чому ти стверджуєш, що танці – це спорт?
– Тому що фізичні навантаження такі ж самі. Заняття, як і в будь-якому виді спорту, розпочинаються з розминки. Розминаємо м’язи шиї, рук, плечей, ніг. Потім відпрацьовуємо основні танцювальні елементи, з яких згодом складаємо всю композицію. Ми з сестрою вигадуємо рухи самі. Буває, імпровізуємо під час репетиції і показуємо вихованцям, що робити.
– Кому, скільки і з якого віку краще займатися танцями?
– Найкраще розпочинати танцювати змалку, десь із п’яти років. З 15-16 років людині вже важче змусити себе піти на танці, їй заважає думка, що вона чогось не зможе, буде смішно виглядати. Насправді починати танцювати ніколи не пізно, головне – позбутися усіх комплексів. На мою думку, дівчата більш "танцювальні", аніж хлопці. Вони гнучкіші, пластичніші, меткіші, швидше все схоплюють. Хоча й хлопцям непогано вдається. Чим більше займатися, тим краще. В ідеалі потрібно тренуватися щодня або принаймні не менше трьох-пяти разів на тиждень по півтори години. Малюкам вистачить і півгодини.
– Що людині дають заняття танцями?
– Багато хто відвідує танці заради стрункої фігури, прямої постави, гарної ходи. Танці допомагають постійно бути у формі. Окрім того, з’являється незвичайне відчуття свободи, легкості, зникають комплекси. Людина стає вільною, розкутою, впевненою в собі.
– Як ставляться дівчата до твого захоплення?
– З цим я маю проблеми. Через репетиції в мене залишається мало вільного часу: іноді буває по три заняття на день. Певна річ, після цього мені вже нікуди не хочеться йти. А дівчата потребують уваги. Тому часто бувають образи, непорозуміння. Але я нікуди не поспішаю, в мене ще все попереду (усміхається – ред.).
– Яка твоя найзаповітніша мрія?
– Дуже хочу, щоби мій колектив об’їздив усю Європу та став переможцем престижних конкурсів. Ми з сестрою прагнемо зробити з наших вихованців справжніх зірок танцювального мистецтва. Для цього робимо все можливе.


ДОВІДКА
Сучасний танець має багато стилів та напрямків. Найпопулярніші з них – хіп-хоп, брейк-данс, клубний танець, R&B.


Хіп-хоп – рухи під музику, разом з брейк-дансом вони є танцювальною основою сучасної культури хіп-хоп. З 1981 року хіп-хоп існує не тільки як популярне молодіжне захоплення, але й як танцювальна конкурсна дисципліна. Для нього характерні різноманітні стрибки, пружини ("hip-hop" – підскакувати, дрібно стрибати).
Брейк-данс – танцювальна частина хіп-хоп-культури. У перекладі з англійської – "ламаний танець". Ділиться на Botton (нижній, брейкинг) і Top (верхній). Перший вельми небезпечний і вимагає хорошої фізичної підготовки, другий потребує розвиненої пластики й артистизму.
R&B – наймодніший танець на Заході, танцювальна складова шоу-бізнесу таких зірок, як Джастін Тімберлейк, Мерайя Кері, Шакіра та інших. R&B – ритм і блюз, танцювальне видовище, популяризоване MTV-культурою. Воно базується на основі техніки хіп-хопу, фанку і джазу, але має власний специфічний рух – так званий "кач" (напруження м’язів живота).


КОМЕНТАРІ
"Танцювати
може кожен, якщо працюватиме над собою"
Марія МАРЧАК, лікар-терапевт міської поліклініки №2, лікар вищої категорії:
"Танець – це спосіб життя. Він викликає позитивні емоції, створює гарний настрій, а це –запорука здоров’я. Під час танцю рухаються всі суглоби, хребет, м’язи розтягуються. Зникає целюліт. Жодні ліки не можуть замінити фізкультуру, а вона є засобом проти усіх захворювань. Звісно, обов’язково потрібно враховувати вік та можливості людини".


Світлана МАРЧАК, викладач танців, тренер народного колективу сучасного танцю "Алегро":
"Починати заняття танцями найкраще з п’яти-семи років. Стать ролі не грає. Дітям вистачає півгодинного навантаження на день. Початківці вивчають лише основи танцю. Більш серйозні заняття розпочинаються з 10 років. Старші учні зазвичай тренуються по дві години щоденно. Звісно, чим раніше дитина почне займатися танцями, тим легше їй буде опанувати основи цього мистецтва. Потрібно невпинно тренуватися, щоби досягти гарного результату. Буває, що дитина з прекрасними природними даними для танцю не працює над собою, і їй нічого не вдається. Танцювати може кожен за умови, що працюватиме над собою".


Де в місті можна займатися сучасними танцями


"Юність Буковини": танцювальні колективи "Двадцять перше сторіччя", "Арабеск", "Юність", "Артеміда"
Будинок офіцерів: танцювальний колектив "Сучасник"
Центральний палац культури: танцювальні гуртки "Динамо Промінь", "Алегро".


Орієнтовна ціна – від 50 до 80 грн/міс.
Всі стилі та напрямки сучасного танцю.
Набір у групи здійснюється з вересня.

Редактор: admin
17-07-2007, 19:31
Коментарів 0 Переглядів 10 903

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.