RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Стелла СТАНКЕВИЧ, голова правління ВАТ "Трембіта", яке шиє одяг, планувала відкрити швейний цех у Корчівцях на Глибоччині. Зробили заявку до обленерго. Але виявилося, що за підключення цеху до електромережі треба заплатити 75 тисяч гривень.
– А звідки взяти такі гроші? – обурюється Стелла Омелянівна. – Цех уже готовий, зробили ремонт. Залишилося тільки завезти обладнання. У селі багато жінок, які не мають роботи. Хотіли із сільським головою добру справу зробити, створити робочі місця на місці.
Але 50 жінок із району роботи так і не отримали. Це трапилося через постанову Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) "Особливості впровадження Методики нарахування плати за приєднання до електромереж", яка діє з вересня минулого року. Щоби приєднати до електромережі чи то приватний будинок, чи цех, чи бюджетну установу, тепер треба платити. І чимало. Для Чернівецької області – середня ціна кВт – 2000 гривень. Отримані кошти обленерго акумулює на окремому рахунку і має право витрачати їх виключно на реконструкцію і будівництво мереж, тобто на розвиток своєї інфраструктури.
– Ми електроенергію транспортуємо, а не виробляємо, тариф зростає, устаткування старіє. Якщо нам підвищити тарифи, це вдарить по пересічних споживачах, оскільки юридичні особи одразу підвищать ціни на товари і послуги. Практика оплати за під’єднання до електричних мереж діє в багатьох країнах і вважається нормальною, – повідомив Степан МЕЛЬНИК, комерційний директор "Чернівціобленерго".
– Не можна казати, що до постанови НКРЕ споживачі нічого не платили, – розповідає Марія ГОЛКА, начальник виробничо-технічного відділу "Чернівціобл-енерго". – За технічні умови платили давно і це не відмінили. Люди за свої кошти купували опори, дроти, наймали людей. І цю частину лінії ми під’єднували до своїх мереж. А положення, як лінію передати нам на баланс, не було. Практично споживач вважав, що вона належить йому. Проте ремонтувати, якщо не було світла, виїжджали наші працівники і виходило, що вони лізли на чужу лінію. Постанова НКРЕ спрямована на те, щоби навести лад у цій ситуації. Щоб усі роботи виконували професіонали – електропостачальна організація. Тобто споживач платить за під’єднання і більше його нічого не хвилює. Лінію будують не для конкретної людини, а з розрахунку, що до неї пізніше під’єднуватимуться інші споживачі.
За словами Марії Голки, кожен буде платити свою частку, а не оплачувати всі роботи за кошторисом. Вартість під’єднання визначається пропорційно до замовленої потужності. Серед основних чинників, що можуть збільшити або зменшити ціну кВт, – стан і завантаженість мережі, віддаленість споруди від підстанцій.
Однак наприкінці грудня депутати Чернівецької облради ухвалили звернення до Кабміну і НКРЕ щодо призупинення дії цієї постанови. Вони вважають, що приєднання електроустановок до електричних мереж потребує великих фінансових витрат від мешканців. Крім того, методика розрахунку призводить до нерівності споживачів: один може заплатити 500 гривень, а інший – 10 тисяч.
– Постанова НКРЕ вдарила по всіх споживачах, але в різній мірі. Найболючіше те, що все одно не буде тієї напруги, що мала би бути, бо ніхто для тебе одного не встановить підстанцію чи поміняє лінію, – вважає голова постійної депутатської комісії з питань будівництва, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства обласної ради Микола МАЛЯРЧУК. – А що буде з молодою сім’єю, яка взяла кредит на будівництво, чи пільговими категоріями громадян? Крім того, це серйозний удар по внутрішніх інвесторах. Якщо підприємець хоче 100 кВт, то має заплатити величезні гроші. А що таке 100 кВт? Це пилорама та два верстати. Така сама ситуація і з бюджетними організаціями. Щоби приєднати до електромережі будинок-інтернат чи садок, так само треба заплатити великі гроші.
Водночас Марія Голка стверджує, що оплата за приєднання не є великою і в цьому обленерго переконалося на практичних розрахунках.
– Все залежить від стану електричних мереж, від того, чи потрібно будувати лінію і на якій відстані від діючих мереж. І хто би що не казав, в області мережі в непоганому стані, – зауважує начальник виробничо-технічного відділу.
Звернень до обленерго щодо вартості приєднання до електромереж від часу дії постанови НКРЕ було ще не так багато. Наприклад, проаналізувати ситуацію у віддалених гірських районах наразі неможливо – мешканці Вижницького і Путильського районів до обленерго ще не зверталися.
На сьогодні найдорожче під’єднатися до електромереж у Чернівцях, оскільки вони в місті перевантажені. Споживачі платять до 1,5 тисячі гривень за кВт. Зауважимо, для будинку до 80 квадратних метрів потрібно 5 кВт, до 150 – 9 кВт.
Редактор: admin
28-02-2008, 13:54
Коментарів 0 Переглядів 8 124

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.