Кульбаба цілюща – від суцвіття до коріння

---
6 224
0
очатком справжньої весни однією з перших рослин з’являється кульбаба. Її використовують і для їжі, і для лікування. З молодих листочків готують салати, приправи до м’яса та риби, варять супи й борщі, вичавлюють сік, підсмажені корені застосовують для приготування спеціальної кави.
Ранньої весни корисно вживати сік із листків кульбаби, він зміцнює організм, лікує запальні процеси шлунка (якщо знижена кислотність). Його використовують як легке проносне, він зменшує вираженість болю в суглобах при подагрі, застосовують його як потогінний, сечогінний та жарознижувальний засіб. Дітям – по одній чайній ложці на день – дають як лікувальний та профілактичний засіб від алергії.
Ранньої весни (або восени) копають корені кульбаби. Їх миють у холодній воді, подрібнюють і сушать. Кореневище містить 40% інуліну, до 20% – білкових речовин, 15% – цукрів. Є в корені гіркі речовини, органічні кислоти, вітаміни, залізо, калій, марганець, фосфор тощо, які мають велику цілющу силу. Щоби гіркота не відчувалася, треба покласти рослину на півгодини в холодний розчин солі (столова ложка на літр води).


Корисний рецепт
Сік із листя кульбаби
Листя промити, ошпарити окропом, пропустити через м'ясорубку, відтиснути, розвести навпіл водою. Приймати двічі на день по дві столові ложки за 20 хвилин до вживання їжі.
Варення з кульбаби
Збирати золоті суцвіття треба рано вранці. Готуйте варення, враховуючи таку пропорцію: 100 грамів суцвіть на 900 грамів води. Додайте 2-3 скибочки лимона або чайну ложку лимонної кислоти. На малому вогні кип’ятіть 40-50 хвилин, зніміть з плити і витримайте, доки не охолоне. Настій процідіть, додайте кілограм цукру, доведіть до кипіння, проварені квіти залийте цим сиропом і все разом кип’ятіть іще годину-півтори. Готове варення за виглядом, запахом та смаковими якостями дуже нагадуватиме мед і смакуватиме всім членам родини.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують