
Дієтологи кажуть, що білий хліб, вермішель, манна каша та інші продукти насправді задовольняють лише смак, а не клітини, тобто вони не постачають речовини, необхідні організмові для його здорової життєдіяльності.
Колись використовували для хліба разове борошно, тобто один раз мололи зерно і просівали його на ситах з грубими вічками. За сучасними технологіями зерно мелють, попередньо звільнивши його від оболонки, яка йде у висівки, далі ретельно просіюють, відбілюють, очищують, ароматизують і ще багато роблять з ним операцій, зокрема і частково збагачують. Збагачують, бо у процесі виготовлення білого борошна втрачається більша частина біоактивних речовин, які були в зернятку. Зокрема, кальцію меншає на 60%, магнію – на 85%, марганцю – на 86%, міді – на 68%, цинку на – 78%. Втрачається і 30% білка, що міститься у верхньому, алейроновому шарі, та селен, без якого порушується мінеральний обмін. У білому хлібі вітамінів групи В та РР у сім разів, а вітаміну Е – у 100 разів менше, ніж у зерні. Виходить, що всі справді цінні для організму речовини залишаються у висівках.
Більше того: дієтологи вважають, що здобна випічка не зміцнює організм, а робить його незахищеним перед багатьма збудниками хвороб. Білий хліб рекомендований лише хворим на гастрит і ентероколіт.