RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У дитсадках Чернівців із першого квітня подорожчало харчування. Вартість підвищилася приблизно на 9-10 гривень. Якщо досі за харчування діток ясельного та молодшого віку батьки сплачували 23,8 гривні на день, то тепер 32,2 гривні. Вартість для груп середнього та старшого віку зросла з 31,5 до 42 гривень.

Про це пише molbuk.ua



Востаннє ціна підвищувалася у серпні минулого року. Тоді це підняття було незначним – на дві-три гривні. Наразі ціни зросли суттєвіше. Пояснення для батьків було традиційним – продукти дорожчають, а щоб харчування було якіснішим для дітей, ціни доведеться підвищити.

У дошкільних закладах розповідають, що з січня меню на одну дитину обходилося до 70 гривень на день. Але це дуже незначна сума, тому коштів, виділених на продукти цьогоріч, до кінця 2023-го може не вистачити. Водночас і здешевити меню у дитсадках не можуть, адже укладені угоди на продукти за певними цінами. Крім того, є вимоги до харчування дітей. Щодня малече у дитсадках повинна отримувати молочні продукти, м’ясні продукти та овочі.

Продукти здорожчали на 10-50 гривень за кіло

В управлінні освіти Чернівецької міської ради теж наголошують, що майже всі продукти відчутно подорожчали. Звідси і потреба підвищувати вартість харчування дітей дошкільних навчальних закладах.

"Постановою №305 від березня 2021 року "Про затвердження норм та порядку організації харчування в закладах дошкільної освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" передбачено, що на кожен сезон ми складаємо чотиритижневе перспективне меню для діток відповідної категорії, – пояснює завідувачка сектору дошкільної освіти управління освіти міськради Любов Гаврилова. – Тобто влітку складають літнє меню із сезонних продуктів, а взимку його змінюють, відповідно до потреб. Щоби виконувати сто відсотково потреби цього меню, нам необхідний певний набір продуктів. А усім відомо, що ціни останнім часом суттєво зросли".

Останнє збільшення вартості харчування у дошкільних навчальних закладах Чернівців відбулося у серпні 2022 року. З того часу ціна майже на усі продукти значно зросла – у середньому від 10 до 50 гривень. А це, відповідно, і впливає на можливість закупити продукти.

"До прикладу, якщо масло торік коштувало 170 гривень за кілограм, то зараз середня ціна у закупці – 210 гривень за кілограм. Філе курки подорожчало на 20-30 гривень за кілограм, так само впродовж року зросла і вартість філе індика, свинини, телятини, риби. Згідно із затвердженим меню у дитячих садках, м’ясні або рибні страви дають діткам двічі, а то й тричі на день. Тричі на тиждень діти у дитсадках отримують кисломолочний сир. Фрукти теж намагаємося давати щодня, а вони ще більше стрибнули в ціні. Для порівняння, якщо раніше апельсини, банани коштували 44 гривні за кілограм, то зараз за них доводиться платити по 70 гривень за кілограм. Навіть хліб подорожчав".

Салати – тричі на день, фрукти – щодня

В управлінні освіти Чернівецької міської ради запевняють, що дорожчати вартість харчування у дитячих садках цього року вже не буде.

"Згідно з рішенням виконкому Чернівецької міської ради, ми маємо право переглядати вартість харчування у дитячих дошкільних навчальних закладах щоквартально, виходячи з ціни за попередній квартал. Цю вартість можемо збільшувати один раз на рік. Тому до кінця 2023 року ціна на харчування у дитячих садках більше не зростатиме", – запевняє Любов Гаврилова.

У березні, коли припинилися відключення світла, були укладені угоди з постачальниками та дошкільні заклади запрацювали на повну. До дитячих садків почали приводити більше дітей. В управлінні освіти змогли проаналізувати виконання норм харчування і реальну ціну, тож співставили скільки коштує їжа дитини у дитячому садку на день.

"Після наших підрахунків вийшла така ціна: для діток від 1 до 3 років вартість харчування має складати 46 грн, від 3 до 6-7 рочків – 60 гривень. 70 відсотків цієї вартості сплачують батьки, а 30 відсотків за харчування відшкодовує міська рада. Також є категорії дітей, які повністю звільнені від оплати, бо вони мають певні пільги ", – пояснює посадовець управління освіти.

Загалом харчування у дитячих садках доволі збалансоване, різноманітне та корисне, зауважує Любов Гаврилова. Діти отримують повноцінні сніданки, обіди та вечері. Страви намагаються завжди змінювати, щоб діткам подобалося. Навіть намагаються давати делікатесні продукти

"До прикладу, у нас, єдиних з усіх областей України, є в меню перепелині яйця. Також обов’язково тричі на день даємо діткам салат. Використовуємо для цього кукурудзяну олію. Крім того, у дитячих садках впроваджується поступове зменшення цукру, натомість намагаються давати продукти, які містять натуральний цукор, зокрема курагу та родзинки. А вони також суттєво подорожчали. Тому скільки могли, ми тримали ціну на харчування у дитячих садочка, але зараз уже не виходить. Ми не можемо за ці кошти забезпечити повноцінне меню. Тож довелося підвищувати вартість харчування, щоб дітки їли смачну та корисну їжу. Та все ж тішить те, що до кінця року вже підвищувати нічого не будемо", – каже Любов Гаврилова.

Скільки батьки платитимуть за харчування на день у дитсадаках:

- для дітей ясельної та молодшої групи – 32,2 гривні (було — 23,8 гривні);
- для дітей середнього та старшого віку – 42 гривні (було — 31,5 гривні)

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
12-04-2023, 15:09
Коментарів 0 Переглядів 3 007

Теги -

Де і коли не буде світла 21 травня

Якщо вам відома будь-яка інформація, звертайтеся на спецлінію "102"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Спортивний об’єкт планували оновити, але поки що цього не можуть зробити


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.