RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Побутує думка, що у країнах Європейського Союзу жити набагато дешевше, ніж в Україні, через вищі зарплати. Тож Економіка 24 вирішила поспілкуватись з українцем, котрий вже близько восьми років живе та працює у Чехії на рівні з чехами.

Львів'янин Роман Білик розповідає, що, отримавши освіту в Україні, у 2013 році поїхав до Чехії, щоб здобути спеціальність ще там. "Перевагою освіти в Чехії є вільний доступ на ринок праці, який я маю завдяки чеському диплому", – ділиться хлопець.



Спочатку, перед поїздкою до Чехії, Роман закінчив піврічні мовні курси, оскільки у державних ВНЗ можна отримати освіту незалежно від громадянства безкоштовно, але навчання буде чеською мовою. Хлопець розповідає, що обирав між державними та приватники ВНЗ й зупинився врешті на спеціальності міжнародна економіка в комерційному закладі.

"Оскільки вже мав дві вищі освіти в Україні, мене зацікавила спеціальність міжнародна економіка в комерційному ВНЗ, тому вибір впав саме на нього. Система освіти дуже схожа на українську, проте викладачі доволі лояльні. У студента завжди є можливість знайти час на підробіток", – ділиться Роман.

Робота у Чехії

"Закінчивши ВНЗ, я почав шукати роботу в банківській сфері. У процесі пошуку пробував інші напрямки, але запропонували роботу в ІТ-підтримці. Зарплата була цікавішою й вирішив спробувати себе в цій сфері", – розповідає хлопець.

Згодом, через два роки, набравшись досвіду, він перейшов в іншу фірму, де працює майже п'ять років. Після восьми років життя в Празі, отримавши зміну в робочому контракті на постійний хоум-офіс, хлопець переїхав в Карлові Вари, де працює нині.

Роман зауважує, що якщо люди відкривають робочу візу, то вони прив'язані до конкретного місця роботи, а щоб змінити роботу мусять отримати дозвіл (якщо їдуть легально).

Робота в IT

Зараз Роман працює в ІТ-підтримці. Працівник у цій сфері може розраховувати на зарплату від 45 тисяч крон (близько 55,2 тисячі гривень). Також ми запитали й те, яка у країні мінімальна та середня зарплата.

Середня зарплата у Чехії – 35 тисяч крон (майже 43 тисячі гривень), однак сплативши податок залишиться близько 28,3 тисячі крон (трохи більш як 34,7 тисячі гривень), в Празі 40 тисяч крон (близько 49 тисячі гривень) та 32 тисячі крон (трохи більше як 39 тисяч крон) відповідно.

Мінімальна зарплата в Чехії – 15,2 тисячі крон (близько 18,6 тисячі гривень), або 90 крон (трохи більше ніж 110 гривень) в годину.

Податок з зарплати складає близько 21%.

Згідно з даними Чеського статистичного управління (ČSÚ) у II кварталі 2021 року середня зарплата у Чехії до вирахування податків була на рівні 38 275 крон (майже 47 тисячі гривень)

Транспорт

​Пересування на автомобілі. Роман розповідає, що літра бензину А-95 коштує 33 крони (трохи більш як 40 гривень). Зауважте, що в Україні середня вартість літри бензину А-95 22 вересня складала 30,19 гривні. Також ми вирішили дізнатись у скільки обійдеться купівля власного автомобіля. Згідно з даними сайту Numbeo, придбати власне авто середнього класу, наприклад Volkswagen Golf 1.4 90 KW, коштуватиме близько 633 тисяч гривень.

Громадський транспорт

Разовий квиток у місті Прага – 32 крони (близько 39 гривень) на 30 хвилин, у Карлових Варах – 20 крон (близько 24 гривень) на 30 хвилин. Також квитки поділяються на денні, триденні та тижневі. Хлопець зауважує, що всі квитки та проїзні дійсні на будь-який громадський транспорт.

"Якщо хтось планує приїхати надовго, то зручно робити проїзний: є іменні та неіменні (дорожчі). В Празі я завжди брав річний іменний – 3,65 тисяч крон (10 крон за день)", – ділиться Роман.

Розваги

Хлопець зауважує, що ціна квитка в кіно буде залежати від фільму й може варіюватись від 100 до 200 крон (в межах 122 – 245 гривень).
Відпочинок у закладі зі слів Романа може обійтися у близько 500 – 600 крон (близько 613 – 736 гривень), а от останній раз чек у ресторані на двох йому обійшовся у 2,7 тисячі крон на двох (трохи більше ніж 3,3 тисячі гривень).

Мобільний зв'язок та інтернет

Роман розповідає, що мобільний зв'язок і інтернет у Чехії – одні з найдорожчих в Європі. Якщо просто поповнювати сім-карту, то можна вкластись у 250 крон (майже 307 гривень). У такий стартовий пакет будуть входити дзвінки, смс в мережі та 1,2 гігабайта інтернету.

Домашній інтернет

У Чехії підключення домашнього інтернету, як правило, безкоштовне, а модем часто пропонують з тарифом на виплати. Тобто кожен місяць доплачуєш якусь частину разом з основним платежем, розповідає Роман. Ціна інтернету зі швидкістю від 20 мегабайтів в секунду буде стартувати від 250 крон в місяць.

Мобільний зв'язок та інтернет у Чехії: цінаСтартовий пакет у Чехії цілком можливо придбати за 250 крон (майже 307 гривень) / Фото – Pexels

Нині він користується 5G інтернетом зі швидкістю 50 мегабайтів в секунду. На нього він витрачає 400 крон (майже 500 гривень) в місяць та сплачує ще 50 крон (близько 61 гривні) за антену у виплату. Однак розповідає, що можна було одразу за неї заплатити 6 тисяч крон (близько 7,3 тисячі гривень), але варіант сплачувати на виплату йому зручніший.

Медицина

У Чехії, якщо ти офіційно працевлаштований, то страховка вираховується з заробітної плати. Головна державна страхова компанія у Чехії називається VZP. Стандартне соціальне страхування, як в Україні, підкреслює хлопець.

Він розповідає, що воно покриває всі обстеження по направленню від терапевта. А також невідкладну допомогу. Роман мав справу з лікарями за цей час й двічі звертався з болями у вухах без направлення й страхова покривала всі витрати.

Хлопець розповідає, що ті, хто офіційно не влаштований, можуть купити страховку в дочірньої компанії PVZP. Її ціна буде стартувати від 15 тисяч крон (майже 18,4 тисячі гривень).

Житло та комунальні послуги

Що стосується оренди житла, то у Чехії вона залежить від регіону, а у зв'язку з коронавірусом ціни на оренду сильно впали, оскільки більшість квартир які здавались подобово, перейшли в довгострокову оренду, розповідає українець.

Середня ціна однокімнатної квартири в Празі – 11 тисяч крон (близько 13,5 тисячі гривень) без врахування комунальних послуг, зі слів українця.

Комунальні платежі за однокімнатну квартиру будуть варіюватись від 2 до 2,5 тисячі крон (2,4 – 3 тисячі гривень). Роман зазначає, що все залежить від будинку, оскільки у старих будинках фонд ремонту може бути дуже високий.

Нині хлопець живе у двокімнатній квартирі й комунальні платежі йому обходяться у 4,5 тисячі крон (вода, світло, опалення, ліфт, коридор, сміття тощо, але ще тисяча крон – басейн, сауни, тренажерний зал в будинку та тисяча крон – рецепція, охорона). "Тобто по факту сама комуналка – 2,5 тисячі крон", – розповідає Роман.

Сума у яку обходиться життя у Чехії

Продуктовий кошик. Хлопець розповідає, що якщо готувати дома, то тижневі витрати складуть 500 – 600 крон (в межах 613 – 736 гривень). Загалом він витрачає десь 1 – 1,5 тисячі крон в тиждень на одного (близько 1,2 – 1,8 тисячі гривень).

Житло та інтернет: іпотека – 12 тисяч крон (трохи більше як 14,7 тисячі гривень), комунальні платежі та інтернет – близько 5 тисяч крон (близько 6,1 тисячі гривень).

Додаткові витрати. На розваги, дозвілля, зустрічі з друзями у закладі тощо хлопець в місяць витрачає близько 20 – 25 тисяч крон (в межах 24,5 – 30,7 тисячі гривень).

Згідно з даними сайту Numbeo, індекс вартості життя в Україні становить 29,78, а у Чехії – 49,97. Тобто у Чехії знадобиться удвічі більше грошей, ніж в Україні. Індекс якості життя у Чехії теж вищий (158,33 проти 107,86 відповідно).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
3-10-2021, 15:31
Коментарів 0 Переглядів 2 208

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.