RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Усі депутати фракції у міській раді мають скласти повноваження, - "Самопоміч"

Заяву про складання депутатських повноважень депутати від фракції "Самопоміч" Чернівецької міськради написали давно, проте їх опублікування стало для них певною несподіванкою.

Про це кореспондентові molbuk.ua повідомив керівник фракції "Самопоміч" Віталій ГАВРИШ.

- Заяви вже були давно написані, - зазначив В. Гавриш. - Вони вже давно знаходилися в Києві. Зараз їх подали на оприлюднення. Якщо вам так відверто сказати, то я сам лише сьогодні дізнався (другого березня — авт.), в Інтернеті побачив, що є проекти рішень. Мені навіть не повідомили. У даному випадку можу говорити лише за себе. Я сказав, що це зроблю, і я людина слова. Тобто я це вже давно зробив. Це все одно мало бути рано чи пізно. Просто єдине, що мене про це не повідомили. Мабуть, так мало бути. Хоча це не зовсім правильно. На зустрічах з виборцями мене люди запитують, що трапилося. Бо частково мене делегувала партія, ну, тобто все ж таки я йшов за списком партії. Але за мене голосували люди, безпосередньо за мене. Не за партію в цілому, а за мене як представника, якого делегувала партія. Але знову ж таки, я людина слова, і це буде неправильно, якщо я не буду дотримуватися свого слова. Не знаю зараз, чи шкодую за тим, що можу втратити депутатський мандат. Ви ж бачите, усі готують міську раду до перевиборів. Так що хто його знає, можливо, і справді будуть перевибори. Так що, може, недовгий час буде ностальгія за депутатським кріслом.

Натомість двоє депутатів з фракції "Самопоміч" у міській раді — Віталій Матвієнко та Олександр Ставчанський — аналогічні заяви поки що не написали. Але готові це зробити після того, як сесія міської ради підтримає бажання їхніх колег скласти депутатські повноваження, каже депутат Олександр СТАВЧАНСЬКИЙ:

- У разі, якщо депутати підтримають ці проекти рішень щодо складання депутатських мандатів, так як я обіцяв і свої обіцянки я тримаю, я також подам заяву про складання депутатських повноважень. У разі, якщо депутати не підтримають, то, звичайно, я також не буду подавати ці заяви. Бо я розумію, що більшість депутатів більш лояльні до моїх колег, ніж до мене та Віталія Матвієнка. Я прислуховуюсь до всіх принципів керівництва, нічого не порушуючи. У мене також виникають питання, чому я маю піти. І я не знаю тепер, чому я маю піти. Я думаю, що депутати не підтримають заяви депутатів. Мовляв, такі хороші депутати, як їх можна відпустити? А щодо нас із Віталієм Матвієнком, то не сто, а навіть двісті відсотків, що депутати підтримають наші заяви, мовляв, якщо люди хочуть скласти повноваження, то навіщо їх затримувати? Виборців мого округу, наприклад, непокоїть це, вони мене запитують — чому ви, пане Олександре, маєте скласти депутатські повноваження? Я не маю відповіді на це питання. Так їм і кажу — я пообіцяв, буду виконувати. Тому що якщо всі, то всі. але порушень зі свого боку я не бачу. Колеги дивуються, чому вони мають піти. Ну, я можу сказати, чому вони мають піти. Бо колеги порушили всі норми партійної дисципліни.

Тим часом керівник Чернівецького осередку партії "Самопоміч" Віктор ГИЩУК стверджує: заяви повинні написати усі депутати фракції у міськраді. Інакше їх усіх шістьох можуть відкликати за процедурою:

- У грудні до нас приїжджав голова фракції "Самопоміч" у ВР Олег Березюк, який зініціював проведення службового розслідування щодо наших депутатів у Чернівцях. Згодом усім шістьом обранцям було запропоновано скласти мандати. Якби вони не зробили цього (бо є такі депутати, які досі не написали заяви), або якщо міська рада не підтримає їхні заяви, тоді буде запущено процедуру відкликання за народною ініціативою.
Ми маємо розуміти, що коли люди пишуть такі заяви про складання депутатських повноважень, то логічно було б їх підтримати. Але враховуючи, як довго у нас тривають сесії, невідомо, коли це питання буде розглядатися, - зазначив В. Гищук.

Коментар

"Ще не факт, що вони складуть повноваження"
Ігор БАБЮК, політолог:

- Процедура в законі про статус депутатів місцевих рад і закон про місцеве самоврядування говорять — якщо депутат написав заяву, вона має бути затверджена сесією місцевої ради. Тобто це ще не факт, що вони складуть ці повноваження. А процедура відкликання справді є. Вона проводиться значно легше, якщо є бажання в партійного осередку. Тобто вони можуть ініціювати зібрання підписів більше половини від загальної кількості виборців. Тому я би на місці депутатів пішов би за першим варіантом. Не маю повної інформації про діяльність цих депутатів, тому не хотів би їм давати оцінку. Вони є партійцями, і у нас поки що збереглася партійно-пропорційна система. Саме партія може дати їм оцінку. Тому тут ми не оцінюємо, варто чи не варто депутатам складати свої повноваження. Є партійна дисципліна, врешті-решт, є процедура. Я відверто кажу: якщо порівнювати процедури щодо того, як легше позбавити депутата мандату, то у даному випадку легше, коли партія звернеться через виборців і почне збір підписів. Потім на своїй місцевій конференції вона прийме рішення їх відкликати і тоді територіальна виборча комісія на підставі підписів рішення партії припиняє їхні повноваження.

Бо якщо депутати напишуть заяви, а існуватиме договорняк про те, що рада не підтримає ці заяви, так ситуація буде у висячому стані. Відверто вам кажу: якщо би я був партійним депутатом, якби партія сказала скласти повноваження, я би їх склав однозначно. Тому що йти всупереч політичній силі, від якої ти висувався, при цьому знаючи, що немає шансів зберегти мандат, то краще це зробити самому і піти по-європейськи, так, як це робиться. Бо якщо партійний осередок виступає проти своїх депутатів, він зробить усе, щоби вони не були депутатами. Ще й зробить це показово, на всю Україну.


Нагадаємо, четверо депутатів Чернівецької міської ради написали заяви про складання повноважень депутата.

Усі депутати фракції у міській раді мають скласти повноваження, - "Самопоміч"

Усі депутати фракції у міській раді мають скласти повноваження, - "Самопоміч"
Редактор: Галина Олійник
2-03-2017, 17:10
Коментарів 0 Переглядів 3 169

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.