RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відпочивальники, як з’ясувалося, народ лякливий: охочих відпочити у Криму цього року поменшало, за даними Мінкурортів і туризму, на 10 відсотків. Акції протесту у Феодосії (антинатівські виступи) і Бахчисараї (локальний конфлікт через місцевий ринок) транслювали усі телеканали, тому багато хто вирішив податися до тієї ж Туреччини чи Болгарії – різниці у ціні практично немає, зате сервіс – кращий.
За бажання можна винайняти ліжко-місце за один долар
Не злякали події у Криму насамперед росіян (чи їм звикати після Чечні) і, природно, журналіста "МБ", який вирішив податися на тиждень до моря.
Євпаторія вразила ще на залізничному вокзалі: напівпорожні вулиці, сумуючі бармени таких самих порожніх кафе і шалені натовпи місцевих мешканців, які бажають одного – здати вам квартиру. Зважаючи на дефіцит відпочивальників, кожен з тих, хто ступив на євпаторійський асфальт, становить підвищену цінність. Люди із табличками "Здам…" сумно заглядають вам у вічі, пересипають бесіду на їхній погляд компліментами ("А вы из Москвы, наверное, да?"), і старанно перераховують усі переваги однокімнатної квартири під ключ усього за 15 доларів. Воно й ніби-то усього 12 хвилин до моря, і гаряча вода цілодобово, але ж вони не знають буковинської натури!
– Ось якби усе це і за долар за добу, – удавано байдуже торгуюся з ними.
– Є і таке! – не губиться тітка інтелігентної зовнішності з пошарпаною табличкою землистого кольору. – Чудове ліжечко у присадибній хатинці на свіжому повітрі. До моря, щопрада, далекувато…
Сходимося на однокімнатній квартирі у багатоповерхівці за 14 доларів (за таку саму минулого року слід було віддати мінімум 20 доларів!) . Сьомий поверх, потріскана ванна, меблі зразка 76-го року, жовтява, але гаряча вода цілодобово.
Фрукти вдвічі дорожчі, ніж у Чернівцях
Мікроскопічними, але упевненими кроками Крим рухається до цивілізованого громадського харчування. Наприклад, вже на вокзалі можна пообідати у їдальні швидкого харчування з кондиціонером, чистими виделками й відбивними розміром з тазик кожна. Поряд – забігайлівка "Метро" із котлетами по-київськи синтетично-помаранчевого кольору та піцою, щедро заляпаною майонезом і кетчупом.
Єдине, що затьмарює свято шлунка – ненав’язливе кримське обслуговування. Продавці у магазинах, наприклад, можуть чергу із трьох чоловік обслуговувати ледь не півгодини. Чи то від спеки, чи через якісь генетично-кліматичні особливості, продавці ледь рухаються і ще важче обмірковують замовлення.
Єдині, хто є рушієм справжніх капіталістичних відносин в Євпаторії – кримські татари. Офіціанти у їхніх кафе рухаються тихесенько і блискавично, та й каву за дві гривні підносять у такій вишуканій чашці і так граціозно, що почуваєшся шейхом.
Ціни… У продуктових магазинах усе на 15-70 копійок дорожче, ніж у Чернівцях. Вражає величезний вибір напівфабрикатів – від вареників з полуницею до м’ясного гуляшу із овочами у брикетах (!). А ось на базар за фруктами людям зі слабкими нервами ходити не раджу. Що казати, якщо персики у них по 20 гривень, черешні – по 20-23, вишні – по 8-12, абрикоси – по 15-18.
Люди невибагливі і любителі екстриму можуть харчуватися просто на пляжі. Пиріжечок жіночки у білих фартушках запропонують усього за 2 гривні, млинець із сиром – за 3, а шматки копченої риби – від 10 до 15 гривень.
Новинка сезону – корзинка з квітами
із мушель
З пляжами у Євпаторії чи то сутужно, чи то мені так пощастило винайняти квартиру у районі, де практично усі пляжі були поділені між санаторіями… Вхід на такі пляжі – суворо за санаторними карточками, якої у мене, природно, не було. Натомість була купюра 5 гривень і мінімум нахабності: охоронець із гідністю Штірліца узяв гроші, пропустив на пляж і навіть побажав шоколадної засмаги.
Поряд із пляжем був лиманчик із цілющими грязями. Смерділо це лікувальне диво не гірше за смітник, але попитом користувалося шаленим. Особливо чомусь у москвичок, які лежали обліплені грязюкою від носа до об’ємних сідниць, видаючи час від часу щось подібне до блаженного похропування. Усе це вони супроводжували коментарями зі специфічним "масковським" акцентом, як грязюка допомогла комусь завагітніти, комусь – навпаки…
На пляжах відпочивальники нині не лише смажаться на сонці і плюскочуться у воді – їм подавай розваг із екстримом. Наприклад, малопотужний катер тягне за собою щасливого парашутиста. Коли мотор глохне, піддослідний клієнт разом з парашутом спускається у море і своїм ходом гребе до катера. Але найстрашніше починається, коли здіймається вітер. До речі, більшість приватників, які надають подібні послуги, не мають ліцензій, а отож у випадку вашої травми, добитися компенсації буде неможливо – вони просто щезнуть.
Популярно також кататися на аероплані над морем. Не зупиняє сміливців навіть нещодавня трагедія: аероплан із черговим екстрималом вибухнув просто у повітрі.
Усілякі "банани", "жабки" і надувні човни, на яких на шаленій швидкості катають відпочивальників, також небезпечні. Без перекидань на воді не обходиться. Пасажири таких плавзасобів одягають рятівні жилети, але вони не рятують від переломів рук і ніг під час падіння. Лікування, природно, вам ніхто не оплатить.
Більш безпечні інші "атракціони". Наприклад, просунувши голову у відносно широкий отвір на щиті-картині, можна отримати своє зображення із шаленим бюстом, відповідним торсом, а за бажання – навіть із політичними лідерами. І коштує таке задоволення усього 15-20 гривень. Зовсім консервативні особистості можуть розважитися, купуючи сувеніри. Човник із мушлі коштує від 5 до 30 гривень, новинка сезону – корзинка з квітами з мушель – 15-30, підставка під гарячий посуд із ароматної деревини – від 1,5 до 7 гривень.
Якщо ж у вас є зайвих декілька сотень гривень – можете потішити себе походом на концерт зірок, які злітаються влітку до Криму, як мухи. Наприкінці липня, наприклад, сюди приїдуть Філіпп Кіркоров, Максим Галкін, Борис Мойсеєв, Меладзе з "ВІА Грою" і навіть Анастасія Стоцька з мюзиклом "Чикаго".
Редактор: admin
20-07-2006, 18:14
Коментарів 0 Переглядів 1 388

Теги -
На пожежі працювало 23 рятувальники

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.