
Здоров'я кишківника пов'язане зі здоров'ям мозку і серця, а також імунітетом. Здоровим кишківник можна підтримувати за допомогою збільшення кількості фруктів у раціоні, пише Parade.
Гастроентеролог з Manhattan Gastroenterology Ерік Юн рекомендував вживати фрукти та овочі, оскільки це збільшить різноманітність корисних бактерій у кишківнику, необхідних для його повноцінної роботи.
Ведмедиця, що спеціалізується на оздоровчих заходах у сфері харчування Цзіін Лін додала, що для підтримки здоров'я кишківника важливо щодня вживати фрукти різних кольорів.
"Кожен колір часто являє собою різні поживні речовини і волокна, які допомагають підтримувати баланс і процвітання кишкової мікрофлори. Наприклад, ягоди багаті антиоксидантами, а банани містять пребіотичні волокна, які живлять корисні бактерії", - пояснила вона.
Лін стверджує, що різні фрукти містять унікальні види клітковини і натуральні рослинні сполуки, які живлять різні корисні бактерії. "Немає єдиного "суперфрукта" для здоров'я кишківника - він процвітає завдяки різноманітності", - зазначила фахівчиня.
Хоча різні фрукти мають унікальний набір поживних речовин, є дещо спільне, за словами обох експертів: клітковина та антиоксиданти. Клітковина стимулює ріст корисних бактерій у кишківнику, запобігає закрепам і сприяє здоровому випорожненню. Антиоксиданти підтримують здоров'я кишківника, сприяючи зростанню корисних бактерій, знижуючи окислювальний стрес і запобігаючи або зменшуючи запалення.
Якщо ви хочете включити до свого раціону більше фруктів для підтримки здоров'я кишківника, Лін рекомендує вживати їх цілими або додавати в смузі, а не вживати їх у вигляді соку. Хоча фруктові соки містять антиоксиданти, що містяться у фруктах, у них немає клітковини, настільки важливої для здоров'я кишківника.
Юн сказав, що є один фрукт, корисний для здоров'я кишківника, який багато людей їдять рідко - це ківі.
"Ківі може допомогти полегшити запори і поліпшити роботу кишківника, оскільки містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину", - пояснив лікар.
Розчинна клітковина утворює гелеподібну речовину, яка уповільнює травлення. Це допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові. Нерозчинна клітковина збільшує об'єм випорожнень і сприяє проходженню їжі через травну систему. Вони працюють разом і обидва важливі для здорового випорожнення.
Юн додав, що ківі містить природний фермент актинідин, який покращує розщеплення білка і сприяє травленню. Крім ківі, актинідин також міститься в папайї, ананасі, банані, манго та інжирі.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram