Чи знали ви про те, що ігристі вина виготовляють в Україні ще з початку 19 століття? Чи про те, як правильно їх обирати? Про види ігристих та поради від Держспоживслужби пише
NV.
Ігристі вина — один із символів святкування Нового року, попри те, що ми кличемо їх "шампанським". Ним варто називати лише французькі ігристі вина, виготовлені у провінції Шампань, найпівнічнішому виноробному регіоні Франції. Їхнє виготовлення потребує спеціального методу шампанізації, який також називають класичним. Також сам термін є географічним зазначення, тобто може вживатися лише до французьких ігристих. В Україні ж ми маємо власні чудові вина, які роблять як на Півдні, Одещині чи Бесарабщині, так і на Півночі, в регіоні Київщини та Чернігівщини. Перші почали з’являтися переважно в Криму та на Поділлі, а далі поширилися й від Заходу до Сходу відповідно.
Які існують види ігристих винКатегорія вина, яка має золотавий колір та шипить, коли ви наливаєте його у бокал визначається як ігристе вино, а також зазвичай називається брют. Якщо воно походить з певного регіону, то називається по-іншому. От як те ж шампанське. А якщо вино може бути виготовлене лише з певних сортів винограду, то це вплие і на назву вина. Прикладом цього може бути ігристе з Італії, виготовлене з сорту винограду Глера, яке називається Просеко. На відміну від більшості французьких ігристих вин, просеко, як правило, трохи м’якше за тілом і кислотністю, з ароматами, характерними для італійського теруару. Часто, але не завжди, його класифікують як фріззанте (термін, що використовується для італійського шипучого вина з м’якими бульбашками).
Є й ще один італієць — Asti Spumante. Як і просеко, асті спуманте — це ігристе вино, яке виробляється резервуарним методом. Але на цьому схожість закінчується. Спуманте — це термін, що означає інтенсивні бульбашки (на противагу фріззанте), і воно виготовляється повністю з Москато Б’янко (він же Мускат Блан). Вважається, що воно трохи солодше і ніжніше на смак, ніж інші італійські ігристі вина.
Креман (Crémant) — це назва французького ігристого вина, яке виробляється за межами апелласьйону Шампань. Виготовлене за тим же традиційним методом, що і його всесвітньо відомий французький аналог, Креман — це ще один тип ігристого вина, яке має досить живі бульбашки. Як і шампанське, воно також виготовляється з Піно Нуар. Основна відмінність полягає в іншому основному винограді, який може бути будь-яким, що забажають винороби, саме тому ви часто зустрічаєте Креман, виготовлений з Шенін Блан, Совіньйон Блан, Піно Блан або Каберне Фран. Це популярна альтернатива шампанському завдяки своїй високій якості та нижчій вартості.
З’явився й ще один вид — Англійське ігристе вино, новачок на ринку, який швидко пройшов шлях від абсолютно невідомого до завоювання незліченних похвал і нагород, і навіть нещодавно отримав офіційний статус PDO для регіону Сассекс (це означає, що незабаром ви зможете замовити "келих Сассекса" в меню, так само як і шампанське). Цим частинам Англії пощастило, що вони мають схожий клімат і теруар з регіоном Шампань, саме тому англійське ігристе вино таке до біса гарне. Використовуючи традиційний метод, який застосовують французи, англійські винороби виробляють ігристе вино, яке за стилем дуже схоже на шампанське, тому очікуйте хрустке, кисле тіло з соковитими бульбашками.
Й куди ж без ігристого Кава. Це іспанська версія шампанського. Виготовлене з використанням традиційного методу другої ферментації в пляшці для уловлювання вуглекислого газу, Кава має схожий з шампанським склад і структуру, демонструючи сухе піднебіння, яскраву кислотність і жваві бульбашки. Хоча, оскільки клімат Іспанії тепліший, ніж на півночі Франції, кислотність кави, як правило, трохи нижча, ніж у її французького кузена. Вона також виготовляється з різних сортів винограду, зокрема Пареллада, Макабеу та Ксарел-ло, що також сприяє м’якшій кислотності.
Як обрати якісне ігристе вино на Новий рік: поради ДержспоживслужбиДержспоживслужба України
радить "уважно вивчити інформацію на етикетці алкогольного напою, яка має містити:
загальна назва алкогольного напою або офіційна назва спиртного напою, власна назва товару (продукції);
найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за надання інформації про алкогольний напій, а для алкогольних напоїв, ввезених на митну територію України, — найменування та місцезнаходження імпортера;
торгівельна марка (за рішенням оператора ринку харчових продуктів (виробника);
країна походження або місце походження — у випадках, передбачених Законом України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів";
вміст спирту (% об. спирту етилового);
місткість посуду;
вміст цукру (для алкогольних напоїв, вироблених в Україні для внутрішнього споживання, вимога щодо зазначення вмісту цукру в яких передбачена спеціальною нормативною та технологічною документацією виробника);
наявність ароматизаторів, барвників (у разі їх використання);
рік врожаю винограду, з якого вироблено маркове вино (крім алкогольних напоїв, ввезених на митну територію України)".
Також там нагадали, що варто купувати алкогольні напої тільки в офіційних місцях продажу, попередньо ознайомившись з повною інформацією про продавця.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-12-2024, 11:25
0
475