Існує багато корисних різновидів олії, але далеко не всі підходять для приготування їжі. Попри поширену думку, що оливкова олія є фавориткою у списку, це далеко не так. Найкорисніша олія не є дуже популярною на кухні та доступною для придбання.
У салатах чи для хрусткого смаження — ми майже щодня використовуємо олію на кухні. Для здорового харчування важливо, щоб підібрати її правильно. Хоча кулінарна олія не завжди має найкращу репутацію через вміст жиру, вона все одно може бути корисною. Важливу роль у цьому відіграє склад жирних кислот. Про це
пише NV.
Хороша олія містить більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених. Раніше насичені жирні кислоти, які переважно містяться в тваринних жирах, вважалися шкідливими для здоров’я. Сучасні дослідження вказують, що насичені жири можуть бути корисним джерелом енергії, допомагати захищати внутрішні органи та брати участь у важливих процесах організму. Проте дієтологи рекомендують споживати приблизно вдвічі більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених.
Корисні олії — що важливо знатиОлії холодного віджиму вважаються особливо корисними, оскільки вони містять природні поживні речовини. У процесі рафінації, який застосовується до багатьох інших олій, частина поживних речовин втрачається. Такі олії мають насичений аромат, що може додати особливий відтінок певним стравам. Проте вони менш універсальні та не підходять для смаження через низьку точку диму.
Точка диму — це температура, при якій олія починає диміти та виділяти токсичні речовини. Наприклад, олії холодного віджиму зазвичай мають низьку точку диму, тому їх варто використовувати лише для заправки салатів або додавання до страв після приготування.
1 місце — лляна оліяМістить цінні ненасичені та омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну дію. Вона ідеально підходить для заправки салатів, але не придатна для смаження, оскільки починає розкладатися при нагріванні нижче 100 ℃.
2 місце — ріпакова оліяБагата на ненасичені жирні кислоти та омега-3. Вона має вищу точку диму, ніж лляна олія, але для смаження краще використовувати її рафіновану версію.
3 місце — олія волоського горіхаБагата омега-3 жирними кислотами, які сприяють поділу клітин і мають протизапальну дію. Її також краще використовувати для салатів чи холодних страв.
4 місце — оливкова оліяБагата ненасиченими жирними кислотами. Хоча її омега-3 вміст нижчий, вона все ж залишається однією з найбільш популярних та універсальних олій. Для смаження варто використовувати рафіновану версію.
5 місце — соняшникова оліяУніверсальна і багата вітамінами Е та К. Рафінована версія підходить для смаження завдяки високій температурі диму.
Яку олію використовувати щодня?Дієтологи радять використовувати три найкорисніші олії — лляну, ріпакову та олію волоського горіха — для заправки салатів та холодних страв. Це допомагає підтримувати правильний баланс між омега-6 і омега-3 жирними кислотами у співвідношенні 5:1. Соняшникову та оливкову олії можна використовувати рідше, але вони все ж залишаються корисними для здоров’я.
Найкращі олії для смаженняДля смаження найкраще підходить соняшникова олія завдяки температурі диму понад 200 ℃. Рафіновані ріпакова та оливкова олії також можуть бути використані, хоча їх жаростійкість залежить від сорту. Варто уникати використання олій холодного віджиму для смаження.
Особливий випадок — кокосова олія. Вона підходить для смаження, але містить насичені жири, що викликає суперечки серед експертів. Деякі вважають її універсальним чудодійним засобом, інші — застерігають від надмірного використання.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Учора, 00:15
0
9 179