RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Їжа » 7 доступних українцям продуктів, які уповільнюють старіння мозку


Правильне харчування потрібно не тільки для схуднення. Воно може живити й заряджати ваш мозок і підтримувати його гостроту й чіткість як зараз, так і в довгостроковій перспективі.

Які 7 продуктів мають їсти українці, щоб зберегти мозок і уповільнити старіння, інформує РБК-Україна.



Чому здоровий кишечник та мозок важливі?

Отже, як саме їжа, яку ви споживаєте, живить здоровий мозок? Ума Найду, доктор медичних наук розповіла, що мікробіом кишечника - це екосистема мікроорганізмів, які мають вирішальне значення для нашого здоров’я різними способами.

Зв'язок між кишечником і мозком - нерозривний.

"Коли є запалення в кишечнику, ми також бачимо запалення в мозку, яке пов’язане з безліччю настроїв і когнітивних розладів. Крім того, більше 90% рецепторів нейромедіатора серотоніну, який відповідає за настрій і когнітивні функції, знаходяться в кишечнику. Це підкреслює, наскільки потужним є цей зв’язок між їжею та настроєм", - розповіла експерт.

Доктор Найду додала, що їжа, корисна для серця, також корисна для мозку.

"Зараз, як ніколи, ми дізнаємося, що організм працює як одна велика система, а не як кілька незалежних систем органів, і що мікробіом відіграє важливу роль у підтримці здоров’я всіх наших органів. Завдяки цьому ми бачимо, що багато продуктів, які оптимізують мікробіом, також підтримують здоров’я серцево-судинної системи та мозку", - зазначила вона.

Продукти, які слід обмежити для здорового мозку

Коли мовиться про здоров’я вашого мозку, важливо враховувати кількість доданого або рафінованого цукру, який ви споживаєте. Дослідження на щурах виявили зв’язок між споживанням цукру та когнітивними функціями, такими як пам’ять і прийняття рішень.

Інші дослідження на гризунах показали, що дієта з високим вмістом цукру посилює запалення в областях мозку, пов’язаних з пам’яттю. Доктор Найду рекомендує людям уникати додавання або рафінованого цукру для оптимальної розумової форми, а також продуктів, наведених нижче:

Оброблені упаковані харчові продукти або випічка
Рафіновані олії
Оброблене м'ясо

7 продуктів, які треба їсти українцям для здорового мозку

1. Темна листова зелень

Усі овочі корисні, але дуже важлива різноманітність. Темні листові овочі, такі як шпинат і капуста, особливо корисні для мозку.

2. Ягоди

Різноманітні види фруктів є здоровим вибором для вашого розуму. Дослідження показали, що ягоди мають особливу когнітивну користь.

3. Горіхи

Поліфеноли - це рослинні сполуки, які містяться в багатьох сортах горіхів; дослідження показують, що вони можуть бути профілактикою деменції. Волоські горіхи є особливо розумним вибором через концентрацію омега-3, що покращує когнітивні функції.

4. Квасоля

Боби багаті поживними речовинами, які живлять мозок, включаючи фолієву кислоту, магній і цинк. У них також багато клітковини, яка допомагає збалансувати рівень цукру в крові (корисно для серця та мозку) і допомагає контролювати рівень поганого холестерину.

5. Цільнозернові

Вживання цільного зерна на відміну від рафінованих допомагає уникнути метаболічного синдрому, який призводить до проблем як з серцем, так і з мозком. Дослідження показали, що люди, які їдять найбільше цільного зерна, менше повідомляли про розлади настрою, такі як депресія та тривога.

Потрібні додаткові дослідження, щоб з’ясувати зв’язок, але можна з упевненістю сказати, що коли справа доходить до зерна, вашому мозку краще зосередитися на цілісному, а не на очищеному.

6. Лосось

Існує багато досліджень про користь морепродуктів для мозку, включно з недавнім дослідженням, яке показало зв’язок між вживанням риби двічі на тиждень і зниженням ризику судинних захворювань мозку. Лосось є хорошим варіантом через високий рівень омега-3 жирних кислот, які стимулюють роботу мозку.

7. Оливкова олія

Цей основний продукт середземноморської та розумової дієт дуже корисний для кишково-мозкової системи; наприклад, дослідження 2021 року в Nutrition Reviews показало, що він демонструє великий потенціал для здорової зміни мікробіоти кишечника. Він сповнений природних антиоксидантів, захищає від окислювального пошкодження, і, як показали дослідження на мишах, покращує активність між синапсами мозку.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
4-10-2024, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 1 160

Теги -

За попередньою інформацією ДТП з потерпілими.

Водопостачання відключене на майже 30 вулицях.


Загалом президент позбавив нагород 34 людей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.