Вже сім років поспіль середземноморська дієта очолює рейтинги здорового харчування.
Дослідження показали, що дотримання цієї дієти знижує на 33% ризик виникнення серцевих і на 24% ракових захворювань.
Про це каже доцент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Буковинського державного медичного університету Галина Хребтій.
Жителі країн Середземномор'я менш схильні до ризику серцево-судинних захворювань, рідше страждають від надмірної ваги, підвищеного тиску, діабету.
Середземноморська дієта знижує рівень "поганого" холестерину та підвищує рівень "хорошого" холестерину.
Що ж входить до цих продуктів?Основу середземноморської дієти складають переважно продукти рослинного походження, наприклад:
свіжі овочі (помідори, баклажани, болгарський перець, цукіні, авокадо, цибуля)
фрукти (яблука, банани, апельсини, персики, полуниця)
зелень (чебрець, розмарин, базилік)
бобові (квасоля, сочевиця) цільнозернові продукти
горіхи (мигдаль, фундук, кеш'ю)
оливкова олія.
Також до цієї дієти входить риба та морепродукти, яйця, м'ясо птиці, нежирні сири та йогурти.
При дотриманні цієї дієти слід обмежити вживання солі, а також насичених жирів, які входять до складу червоного м'яса, перероблених м'ясних продуктів
Деякі позиції дієти можна замінити не менш корисними місцевими продуктами, які є дешевшими та знайомими нам з дитинства.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-09-2024, 19:42
0
1 250