RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Головний біль – одна з найпоширеніших скарг у лікарській практиці – розповідає лікар-невролог Чернівецького обласного кардіодиспансеру Владислав ДОЦЮК. Головний біль буває наслідком різноманітних захворювань, травм, метаболічних розладів, інтоксикації або прийому лікарських засобів. Слід знати, що речовина головного мозку не має больової чутливості, тому головний біль може бути викликаний лише подразненням больових рецепторів твердої мозкової оболонки, артерій основи мозку та їх крупних гілок, вен і венозних синусів, черепних нервів, верхніх шийних корінців, м’язів основи черепа та шийних м’язів.
Можливі причини головного болю
Мозково-судинні захворювання
Однією з найбільш поширених причин головного болю є мозково-судинні захворювання – пояснює Владислав Доцюк. Раптовий інтенсивний дифузний (розповсюджений) або потиличний головний біль характерний для субарахноїдального крововиливу, що зазвичай викликається розривом аневризми церебральної артерії. Хворі часто характеризують цей біль як найсильніший з усіх, які вони відчували в житті. Поява болю нерідко супроводжується блюванням, іноді втратою свідомості. Дифузний або локальний біль, що поєднується з пригнобленням свідомості, слабкістю та онімінням кінцівок, порушенням мови, координації, може бути ознакою внутрішньомозкового крововиливу, ішемічного інсульту, тромбозу церебральних вен і венозних синусів.
Головний біль напруги (ГБН)
Найчастіший варіант головного болю, який діагностується у 50-80%. Може з’явитися у будь-якому віці, але частіше починається у 25-30 років. Більш схильні до ГБН жінки. Зазвичай біль легкий або помірний, триває від кількох десятків хвилин до кількох діб. Біль майже завжди двобічний, локалізується у потиличній, скроневій чи лобовій областях, може поєднуватися з чутливістю до світла чи шуму. Хворі часто скаржаться на відчуття важкості або стискання.
Артеріальна гіпертензія
У цьому випадку біль зазвичай локалізується у потилиці і часто виникає вранці. Всупереч поширеній думці, чіткого зв’язку між проявом головного болю і помірним підвищенням артеріального тиску зазвичай не виявляється, біль закономірно виникає при швидкому підйомі тиску вище 200/120, а стабілізація тиску може ослабити біль.
Підвищення внутрішньочерепного тиску
Головний біль, пов’язаний із підвищенням внутрішньочерепного тиску, може бути ранньою ознакою пухлини і абсцесу мозку, внутрішньочерепної гематоми й інших об’ємних утворень, а також гідроцефалії. Біль частіше буває дифузним, але іноді може відповідати локалізації об’ємного ураження. Спочатку біль епізодичний і виникає вранці, але потім наростає і стає постійним. Може супроводжуватися блюванням, посилюється при кашлі, чханні, нахиляннях, може розбудити вночі і сном не полегшується.
Ураження шийного відділу хребта
Біль, пов’язаний із запальним або дегенеративним ураженням шийного відділу хребта, зазвичай локалізується у шийно-потиличній області, але часто розповсюджується на лобно-скроневу область, плече, руку. Біль помірної інтенсивності, посилюється при русі головою, тривалому перебуванні у незручній позі.
Гострі синусити
При гострих синуситах біль локалізується у чолі, щоках. Зазвичай супроводжується лихоманкою, нежитем, почервонінням шкіри і майже завжди – гнійними виділеннями з носа.
Гостра глаукома
Якщо біль пульсуючий, поєднується з болем в оці, розладом зору, нудотою, блюванням, необхідно виключити гостру глаукому. Для цього вимірюють внутрішньоочний тиск.
Наслідки травм
Посттравматичний головний біль може зберігатися впродовж кількох місяців або й років після черепно-мозкової травми. Частіше розвивається після легкої травми і зазвичай супроводжується зниженням пам’яті, уваги, психоемоційними розладами, запамороченням, нудотою, швидкою втомлюваністю, порушеням сну.
Інфекції
Головний біль – неминучий супутник будь-яких інфекцій, що перебігають із лихоманкою.
Інтоксикації, метаболічні розлади
Майже постійним симптомом інтоксикацій та метаболічних розладів є головний біль. Дифузний біль, який пульсує або ломить, часто виникає при синдромі абстиненції в алкоголіків, осіб з кофеїновою залежністю тощо.
Зловживання знеболювальними препаратами
Часто хворі приймають щодня одну або кілька пігулок анальгетиків, щоби попередити головний біль. Проте коли препарат припиняє свою дію, у хворого виникає рикошетний біль, який змушує приймати препарат знов і знов.
Коли необхідна термінова консультація невролога
– Повторення інтенсивного головного болю або зміна характеру раніше існуючого болю.
– Біль наростає впродовж кількох днів або тижнів.
– Біль посилюється при фізичній напрузі, кашлі, нахилянні.
– Біль на тлі лихоманки, інших системних проявів.
– Біль супроводжується порушенням мови, координації, слабкістю та онімінням кінцівок, судомними нападами.
Обстеження, які можуть знадобитися
Вимірювання артеріального тиску, обстеження очного дна, рентгенографія черепа, турецького сідла, шийного відділу хребта, ультразвукова доплерографія, комп’ютерна або магніто-резонансна томографія.
Оксана Драчковська
12-06-2008, 11:13
Коментарів 0 Переглядів 7 821

Теги -

"Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів на завтра

Відомо, що навчання у школах Чернівців розпочнеться відповідно до постанови Кабінету міністрів України
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.