Селера – дивовижна рослина, яку народні цілителі вважають джерелом здоров’я. Вона містить багато важливих мінеральних речовин, зокрема калій, цинк, кальцій, залізо, фосфор, магній, вітамін C, вітаміни групи B, РР, Е і провітамін А.
Природний підсилювач смаку й запаху– Селера має очищувальну, омолоджувальну і загальнозміцнювальну дію. Ця рослина – афродизіак (підсилює сексуальний потяг), збільшує розумову й фізичну активність, а також підсилює загальний тонус організму. Має сечогінну дію, регулює артеріальний тиск, зміцнює імунітет, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, терапевт міської поліклініки №2. – Якщо додати селеру до їжі, вона сприятиме кращому виробленню шлункового соку, допоможе засвоїти білки, запобігатиме скупченню газів.
Дехто не любить селеру через специфічний запах і смак. Однак більше ефірної олії міститься в насінні, менше – в корінні, зелень – десь посередині. Тому якщо не любите запах селери, споживайте коренеплоди.
Їсти селеру можна повністю: корінь найчастіше варять або запікають, стебло вживають у сирому вигляді або варять, смажать, листя – використовують як зелень, насіння – як приправу. Стебло селери містить велику кількість солі. Тому його можна використовувати замість солі.
У селері міститься органічна глютамінова кислота, яка дозволяє використовувати її у кулінарії як нешкідливий підсилювач смаку й запаху.
Допомагає схуднути Учені запевняють, що селера – натуральний спалювач жиру, який має "негативну калорійність", тобто при її вживанні організм отримує менше калорій, ніж витрачає.
Існує дієта, яка називається "Суп із селери". Розрахована вона на тиждень.
Сім днів рекомендують харчуватися будь-якими овочами, крім картоплі, і фруктами, крім бананів і винограду, пити мінеральну негазовану воду або чисту питну воду без обмежень. Але найголовніше – потрібно щодня з’їдати тарілку супу із селери. Рецепт супу розробили американські хірурги для того, щоби за допомогою цієї страви огрядні пацієнти могли перед операцією скинути зайву вагу. Цей суп також називають жироспалювальним. (Л. Токарюк)
Рецепт супу із селери:
400 г стебел селери;
6 середніх цибулин;
500 г капусти;
3 свіжі або консервовані помідори;
2 стручки зеленого
солодкого перцю;
чорний мелений
перець; сіль;
3 літри води.
Овочі вимити, обсушити, почистити, подрібнити. Залити водою, посолити й поперчити за смаком. Покласти посуд на сильний вогонь, довести до кипіння і кип’ятити протягом 10 хвилин. Потім зменшити вогонь
і варити, доки всі овочі не будуть м’які.
27-05-2011, 16:30
0
8 598