RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Овес і риба збагатять вітамінами

Із настанням весни ми часто почуваємося далеко не найкраще. Волосся стає тьмяним і ламким, шкіра – бліда, суха і лущиться. До цих неприємностей додаються слабкість, сонливість, дратівливість, зниження апетиту тощо.

Вітаміни повинні надходити щодня

За словами Наталії ІФТЕМІЧУК, терапевта міської поліклініки №2, нині авітаміноз (виникає внаслідок тривалого неповноцінного харчування) зустрічається дуже рідко, переважно у пацієнтів діагностують гіповітаміноз (вітамінна недостатність).

– Щоби побороти слабкість та сонливість, потрібно приймати полівітаміни, споживати більше фруктів та овочів, – радить Наталія Василівна. – Рух – це життя, тому раджу робити ранкову гімнастику – хоча би п’ять хвилин, більше прогулюватися, ходити пішки. Навіть якщо в організмі не вистачає лише одного вітаміну, це має дуже неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, виникають хронічні захворювання. У будь-якому разі при нездужанні варто звернутися до свого сімейного лікаря або терапевта, щоби скоригувати прийом необхідних препаратів.

Основне правило – збалансоване харчування, яке забезпечує організм необхідними речовинами: вуглеводами, білками, жирами.

Насамперед не варто пускати харчування на "самоплив" і переходити на макарони, рис, жирне м’ясо та здобу. Їжте каші, зокрема гречану, вівсяну, перлову і ячну, рибу, а також якомога більше овочів, фруктів та зелені. Використовуйте заморожені овочі (за швидкого заморожування у них максимально зберігаються усі вітаміни й мікроелементи). Споживайте домашні варення, соління, сушені й заморожені ягоди, овочеві й фруктові соки: морквяний, капустяний, яблучний. Вітаміни повинні надходити в організм щодня.

Частіше бувайте на сонці

– Якщо в організмі не вистачає вітаміну А, шкіра стає сухою і лущиться, сльозяться очі, погіршується зір. Частіше вживайте печінку, вершкове масло, овочі й фрукти червоного та жовтого кольорів.

– Дуже важливі для організму вітаміни групи В. Від головного болю й проблем із роботою кишечнику вбереже вітамін В1, який міститься у горосі, злаках і кисломолочних продуктах.
Вітамін В2 необхідний у процесах метаболізму і для нормальної роботи багатьох систем: травної, нервової, серцево-судинної. Вітамін В2 бере участь у роботі печінки, допомагає нормальному процесу кровотворення. Міститься в сирі (кисломолочному й твердому), м’ясі, печінці й нирках, гречаній і вівсяній крупі, у незбираному молоці і бобових.

Їжа, багата на білки – горіхи, квасоля, курятина, яловичина, риба, а також перець і картопля, збагачує нас вітаміном В6. Він необхідний для нормальної роботи мозку, формування червоних кров’яних тілець, і допомагає почуватися спокійними.

Тривала недостача вітаміну В12 у жінок може спричинити навіть безпліддя, а також захворювання шлунку й кишечнику. Вітамін В12 у достатній кількості міститься в жирній рибі, м’ясі, нирках і печінці.

– Недостача в організмі аскорбінової кислоти (вітаміну С) загрожує загальним виснаженням і слабкістю, зниженням імунітету. Навіть найпростіша інфекція у людини зі слабким імунітетом може викликати важке захворювання. В осіб із недостачею вітаміну С спостерігається також схильність до постійних носових кровотеч і крихкість кісток.

Вітаміну С багато в чорній смородині, обліписі, шипшині, болгарському перці і цитрусових, зеленому горошку і зеленій цибулі. Мало хто знає, що в картоплі, яку вважають джерелом вуглеводів і крохмалю, вітаміну С може бути більше, ніж в апельсинах.

– Недостача вітаміну D може призвести до втрати кальцію, а це небезпечно насамперед для жінок (остеопороз – порушення структури кісток – переважно жіноче захворювання). Жирна риба, печінка тріски, яйця і вершкове масло допоможуть завжди підтримувати оптимальний баланс цього вітаміну в організмі. Щоби збагатитися вітаміном D, не забувайте також частіше бувати на сонці. (Л. Токарюк)
24-02-2011, 12:31
Коментарів 0 Переглядів 3 476

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.