Із настанням весни ми часто почуваємося далеко не найкраще. Волосся стає тьмяним і ламким, шкіра – бліда, суха і лущиться. До цих неприємностей додаються слабкість, сонливість, дратівливість, зниження апетиту тощо.
Вітаміни повинні надходити щодняЗа словами Наталії ІФТЕМІЧУК, терапевта міської поліклініки №2, нині авітаміноз (виникає внаслідок тривалого неповноцінного харчування) зустрічається дуже рідко, переважно у пацієнтів діагностують гіповітаміноз (вітамінна недостатність).
– Щоби побороти слабкість та сонливість, потрібно приймати полівітаміни, споживати більше фруктів та овочів, – радить Наталія Василівна. – Рух – це життя, тому раджу робити ранкову гімнастику – хоча би п’ять хвилин, більше прогулюватися, ходити пішки. Навіть якщо в організмі не вистачає лише одного вітаміну, це має дуже неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, виникають хронічні захворювання. У будь-якому разі при нездужанні варто звернутися до свого сімейного лікаря або терапевта, щоби скоригувати прийом необхідних препаратів.
Основне правило – збалансоване харчування, яке забезпечує організм необхідними речовинами: вуглеводами, білками, жирами.
Насамперед не варто пускати харчування на "самоплив" і переходити на макарони, рис, жирне м’ясо та здобу. Їжте каші, зокрема гречану, вівсяну, перлову і ячну, рибу, а також якомога більше овочів, фруктів та зелені. Використовуйте заморожені овочі (за швидкого заморожування у них максимально зберігаються усі вітаміни й мікроелементи). Споживайте домашні варення, соління, сушені й заморожені ягоди, овочеві й фруктові соки: морквяний, капустяний, яблучний. Вітаміни повинні надходити в організм щодня.
Частіше бувайте на сонці– Якщо в організмі не вистачає вітаміну А, шкіра стає сухою і лущиться, сльозяться очі, погіршується зір. Частіше вживайте печінку, вершкове масло, овочі й фрукти червоного та жовтого кольорів.
– Дуже важливі для організму вітаміни групи В. Від головного болю й проблем із роботою кишечнику вбереже вітамін В1, який міститься у горосі, злаках і кисломолочних продуктах.
Вітамін В2 необхідний у процесах метаболізму і для нормальної роботи багатьох систем: травної, нервової, серцево-судинної. Вітамін В2 бере участь у роботі печінки, допомагає нормальному процесу кровотворення. Міститься в сирі (кисломолочному й твердому), м’ясі, печінці й нирках, гречаній і вівсяній крупі, у незбираному молоці і бобових.
Їжа, багата на білки – горіхи, квасоля, курятина, яловичина, риба, а також перець і картопля, збагачує нас вітаміном В6. Він необхідний для нормальної роботи мозку, формування червоних кров’яних тілець, і допомагає почуватися спокійними.
Тривала недостача вітаміну В12 у жінок може спричинити навіть безпліддя, а також захворювання шлунку й кишечнику. Вітамін В12 у достатній кількості міститься в жирній рибі, м’ясі, нирках і печінці.
– Недостача в організмі аскорбінової кислоти (вітаміну С) загрожує загальним виснаженням і слабкістю, зниженням імунітету. Навіть найпростіша інфекція у людини зі слабким імунітетом може викликати важке захворювання. В осіб із недостачею вітаміну С спостерігається також схильність до постійних носових кровотеч і крихкість кісток.
Вітаміну С багато в чорній смородині, обліписі, шипшині, болгарському перці і цитрусових, зеленому горошку і зеленій цибулі. Мало хто знає, що в картоплі, яку вважають джерелом вуглеводів і крохмалю, вітаміну С може бути більше, ніж в апельсинах.
– Недостача вітаміну D може призвести до втрати кальцію, а це небезпечно насамперед для жінок (остеопороз – порушення структури кісток – переважно жіноче захворювання). Жирна риба, печінка тріски, яйця і вершкове масло допоможуть завжди підтримувати оптимальний баланс цього вітаміну в організмі. Щоби збагатитися вітаміном D, не забувайте також частіше бувати на сонці. (Л. Токарюк)
24-02-2011, 12:31
0
3 476