Як і будь-який орган, мозок потрібно підживлювати. У цьому допоможе не лише духовна їжа – розумні книги, розмови, а й звичайні продукти харчування.
Що би ще з’їсти?За словами Наталії ІФТЕМІЧУК, терапевта міської поліклініки №2, робота клітин головного мозку потребує великої кількості енергії.
– Отримуємо ми енергію, як відомо, із глюкози, яку організм видобуває з вуглеводів та жирів. Колись вважали, що найпростіший спосіб покращити роботу мозку – з’їсти "швидкі" вуглеводи, тобто шматок цукру чи солодкий фрукт, – говорить Наталія Василівна. – Спосіб простий, але ефект короткочасний: цукор швидко всмоктується в кров і швидко виводиться. Довше й ефективніше працюють "повільні" вуглеводи – каші, картопля, макарони, хлібобулочні вироби. Дуже корисні для мозку всі ягоди, фрукти та овочі, які містять вітамін С – універсальний антиоксидант. Це чорна смородина, усі цитрусові, солодкий і гіркий перець, цибуля, редиска, шипшина.
Сповільнює старіння мозку і всього організму чорний гіркий шоколад. Тому щодня можна з’їдати 50 г чорного гіркого шоколаду, але це не стосується молочного.
– Прагнучи будь-що покращити роботу мозку, важливо не "переборщити", – зауважує лікар, – адже будь-який продукт, як і будь-які ліки, для когось може виявитися шкідливим. Так, кислі ягоди і цитрусові не можна споживати у великій кількості тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, і особливо при гастриті й виразці шлунку. Продукти з високим вмістом вітаміну С, а також шоколад протипоказані хворим із сечокам’яною хворобою. Свіжий буряк і капусту не варто їсти тим, хто потерпає від колітів (запалення кишечнику). Жирні сорти риби протипоказані при виразковій хворобі і деяких захворюваннях крові. (Підготувала Л. Токарюк)
Що потрібно для розуму Журавлина – найбагатше джерело антиоксидантів, які "зв’язують" вільні радикали, таким чином не розвивається атеросклероз.
Чорниця містить антиоксиданти, а також речовини, корисні для гостроти зору й слуху.
Буряк і капуста. Містять приблизно однакову кількість речовин, які знищують ферменти, що можуть спричинити хворобу Альцгеймера (старече недоумство). Ці ферменти "розрізають" білки на фрагменти, із яких і утворюються амілоїдні бляшки, що руйнують клітини мозку.
Шпинат зберігає молодість нервових клітин, допомагає в пізнавальній діяльності мозку.
Жирна морська риба (лосось, тунець, оселедець, сардина) містить велику кількість поліненасичених жирних кислот, які беруть участь у процесах обміну речовин у мозку, підвищують вміст "хорошого" холестерину і зменшують кількість "поганого". У морській рибі також міститься фосфор, який покращує "дихання" тканин.
Меню інтелектуалаДля відмінної розумової роботи необхідно дотримуватися певного раціону.
Сніданок. Корисно: білки і "повільні" вуглеводи, а саме нежирні кисломолочний і твердий сири, пісне м’ясо, свіжі фрукти або сік, кава. Шкідливо: усе жирне, у тому числі вершкове масло.
Обід. Корисно: білки, "повільні" вуглеводи і рослинна клітковина, а саме пісне м’ясо й риба, яйця, рис, вівсянка, "зелені" салати, ягоди й овочі зі списку "розумної" їжі. Шкідливо: надлишок вуглеводів, а саме макарони, картопля, хліб і солодке на десерт – якщо все одночасно.
Вечеря. Корисно: "повільні" вуглеводи (каші, макарони, картопля тощо), продукти зі списку "розумної" їжі і трохи "швидких" вуглеводів, а саме солодка булочка або печиво. Шкідливо: переїдати.
10-02-2011, 14:21
0
4 402