Новий рік – свято особливе. Як же не скуштувати усіх страв, таких неповторних за смаком? Однак до святкової трапези потрібно підходити з розумом.
За словами Наталії ІФТЕМІЧУК, терапевта міської поліклініки №2, особливо обережними повинні бути хворі з патологією шлунково-кишкового тракту та із серцево-судинними захворюваннями. Бо, у разі перепивання чи переїдання, на них чекає "розплата": у кращому разі вдома, у гіршому – у стаціонарі.
Тому потрібно дотримуватися певних правил. Перед тим, як вирушати в гості, з’їжте щось. Спиртне, потрапляючи в порожній шлунок, не лише швидко підкошує ноги, а й провокує загострення хронічного гастриту, панкреатиту, холециститу тощо. По-друге, маючи виразкову хворобу чи гастрит, варто спочатку випити антисекреторний препарат ("Омез", "Фамотидин"), а вже потім – келих шампанського.
– Хворим на хронічний панкреатит чи коліт варто під час застілля згадати про ферментні препарати і випити кілька пігулок "Фесталу", "Мезимфорте", "Креону" або "Алохолу", – радить Наталія Василівна. – Після бурхливої ночі варто влаштувати розвантажувальний день замість того, щоб доїдати те, що "не влізло", ще кілька днів поспіль. Чашка зеленого чи трав’яного чаю, склянка теплої мінеральної води – післяноворічні цілителі, які допоможуть шлунково-кишковому тракту.
Як застерігає лікар, не варто накидатися на святковий стіл, необхідні перерви.
– Спочатку скуштуйте салати, холодні закуски. Поговоріть із друзями, потанцюйте. З’їжте гарячу страву. Подивіться телевізор. А вже потім приступайте до десерту, – говорить Наталія Іфтемічук. – Тоді вранці почуватиметеся добре. Перевантаження шлунку шкодить не лише органам травлення, воно може спричинити навіть порушення серцевого ритму. Святкова їжа, багата на білки й жири, підвищує згортання крові – це теж слід пам’ятати.
Леся Токарюк
30-12-2010, 11:28
0
1 863