Морська риба містить багато корисних для здоров’я речовин. Наукові дослідження довели, що завдяки переважанню в раціоні ескімосів риби та інших морепродуктів у них майже відсутні хвороби, пов’язані з утворенням тромбів у кровоносних судинах. З’ясувалося, що вони майже не потерпають від інфарктів, інсультів, псоріазу, склерозу. А це пояснюється вживанням великої кількості риб’ячого жиру.
Що корисного у рибі?
Білок за харчовою цінністю не поступається білкам м’яса, не містить шкідливих насичених жирів. Білок риби легше засвоюється, ніж м’ясний, швидше перетравлюється.
Вітамін В6 важливий для зміцнення імунної системи та покращення настрою.
Вітамін В12. Лосось, скумбрія і свіжий тунець – чудове джерело цього вітаміну, він необхідний для утворення еритроцитів і нормальної роботи нервової системи.
Вітамін D дуже важливий для кісток. Найбільше його у риб’ячому жирі. Багато вітаміну D у жирній морській рибі: скумбрії, лососі, сардині, оселедці, мойві тощо.
Риб’ячий жир. У ньому міститься мало холестерину (20-30 мг %), тоді як у вершковому маслі його 180-200 мг %, а у тваринному жирі – 100 мг %. Додавання до раціону продуктів, які містять жир риби, зменшує вірогідність захворювання на атеросклероз. Тому всім, кому понад 40 років, рекомендують щодня вживати риб’ячий жир.
Амінокислоти. Риб’ячий білок багатий на незамінні амінокислоти, без яких людський організм не може нормально функціонувати. Серед амінокислот вирізняють триптофан, лізин, метионін і найкорисніша – таурин.
Таурин. Найбагатші на нього кальмари, креветки, морський окунь, тріска, тунець. Таурин корисний при атеросклерозі, набряках, захворюваннях серця, артеріальній гіпертонії і гіпоглікемії. Він необхідний для нормального обміну натрію, калію, кальцію і магнію. Крім того, таурин сприяє профілактиці деяких порушень серцевого ритму.
Мінеральні речовини (йод, цинк, марганець, мідь, фосфор тощо) у великій кількості містяться у морській рибі і морепродуктах. Йод дуже корисний, особливо для дітей. Багато йоду в трісці, камбалі, зубатці. Фосфор покращує роботу головного мозку. А залізо необхідне для перенесення кров’ю кисню. Дефіцит заліза викликає анемію. Його особливо багато у сардинах і скумбрії. Загалом у морській рибі міститься більше мікроелементів (бор, залізо, літій, фтор, бром тощо), ніж у прісноводній.
Леся Токарюк
Коментар
Дмитро ПОРАДОВ, лікар-дієтолог:
– Риба і морепродукти – низькокалорійна їжа. Тому їх можна споживати тим, хто худне. До речі, якщо ви стежите за вагою, рибу теж краще їсти нежирну – тріску, хек, мінтай, макрурус, макруронус, путасу тощо.
За санітарно-гігієнічними оцінками, морська риба значно чистіша, ніж прісноводна. Морепродукти менш забруднені важкими металами і не містять пестицидів та радіонуклідів, небезпечних для здоров’я людини.
Риба і морепродукти – дуже важливі для здорового раціону харчування. Морепродукти містять високоякісний білок і багато важливих речовин. При цьому риба і морепродукти майже не містять насичених жирів і багаті на омега-3 жирні кислоти. Добре збалансована дієта, яка включає дві-три страви з риби або морепродуктів на тиждень, зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
23-12-2010, 10:47
0
3 820