RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Цільнозернові продукти приносять значну користь для здоров'я. Багато хто від них відмовляє, чим фактично обмежує себе цінним речовинами.

Про це повідомляє дієтологиня Ольга Безугла.



Чому люди не їдять цільнозернові продукти

За словами експерта, вуглеводи мають погану репутацію. Тому багато людей намагаються уникати хліб та пасту.

"Як пише Гарвардська школа громадського здоров’я: "Кількість вуглеводів у раціоні - висока або низька - важлива, проте більш важливим є їхній тип", - написала фахівець.

Проблема з хлібом і пастою в тому, що більшість із них - із рафінованого борошна, яке отримують після видалення висівок та зародка зерна.

Це робить борошно м’якішим, але також позбавляє його багатьох поживних речовин. Тому вибір рафінованого замість цільнозернового - це втрачання цінних речовин.

Чим корисні

Цільнозернові продукти приносять значну користь для здоров'я: знижують ризик серцевих захворювань, діабету та навіть подовжують тривалість життя.

До того ж вони містять вдвічі більше клітковини, ніж рафіновані. Клітковина уповільнює травлення, забезпечуючи триваліше відчуття ситості. Це може допомогти уникнути частих перекусів і знизити загальне споживання калорій протягом дня.

Також такі продукти мають нижчий глікемічний індекс, ніж рафіновані. Тому вони повільніше підвищують рівень цукру в крові, запобігаючи різким коливанням, які можуть призводити до відчуття голоду.

У цільному зерні залишається зародок, який багатий білком. А це сприяє ситості, допомагаючи зберегти відчуття насичення на довший час.

Нутриціолог зазначила, що в цільнозернових також є важливі вітаміни та мінерали, такі як магній, залізо та вітаміни групи B, які підтримують метаболізм та енергію.

Цільнозернові зазвичай вимагають ретельнішого пережовування, що уповільнює процес їжі. Однак, це дозволяє мозку краще вловити сигнал про ситість, що часто допомагає уникнути переїдання.

Як вибрати цільнозернові продукти


Щоб переконатися, що продукт дійсно цільнозерновий, перевірте список інгредієнтів: першим у списку має стояти "цільнозернове", адже інгредієнти зазначаються за кількістю, починаючи з основного.

"Не ведіться на "темний хліб" або "багатозерновий" або "мультизлаковий", - наголосила Безугла.

Також зверніть увагу на терміни "whole grain" або "100% цільнозерновий" - вони підтверджують, що в продукті є всі частини зерна. Уникайте позначень, як-от "збагачена пшениця" або "високоякісне пшеничне борошно" - це вказує на рафіноване борошно.

Важливо також перевірити вміст клітковини. У цільнозернових продуктах зазвичай більше клітковини - орієнтовно 6-7 г на 100 г продукту за стандартами Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA). Якщо вміст нижчий, то продукт, скоріш за все, виготовлений із рафінованого борошна.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
21-11-2024, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 890

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.