RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Які олії категорично не підходять для смаження: дієтолог назвав список


На чому краще смажити, щоб не завдати шкоди організму та бути здоровими? Які олії категорично зовсім не можна використовувати, якщо ви смажите їжу та хочете отримати від неї користь, а не отримати зайві калорії?

На це питання відповідає дієтолог Олег Швець у Facebook.



Чому часте смаження страв некорисне?



Смажені страви мають популярність у традиційних кухнях і швидкому харчуванні, але часте вживання може шкодити здоров’ю, залежно від типу олії.

Для смаження найкраще підходять олії з високою стабільністю при нагріванні, як-от оливкова, кокосова та топлене масло. Олії з високим вмістом поліненасичених жирів (кукурудзяна, соєва) менш придатні, бо при нагріванні вони утворюють шкідливі сполуки.

Зловживання смаженою їжею збільшує споживання калорій, що може призвести до зайвої ваги.

Тваринні жири

Тваринні жири, такі як сало та топлене масло, є чудовими для смаження, надаючи стравам смак та хрусткість. Вони здебільшого містять насичені та мононенасичені жири, що робить їх стійкими до високих температур. Однак склад жирних кислот може варіюватися в залежності від раціону тварини. Наприклад, тварини на зерновому кормі мають більше поліненасичених жирів.

Кокосова олія

Понад 90% жирів у кокосовій олії насичені, вона витримує високу температуру, проте смакові якості можуть бути неоднозначними.

Оливкова олія

Ця олія містить багато мононенасичених жирів, які стабільні при нагріванні, але її смак може погіршуватися при тривалому використанні.

Олія авокадо

Має схожий склад на оливкову, з високою точкою димлення (270°C).

Арахісове масло

Хоча має високу точку димлення (230°C), містить 32% поліненасичених жирів, що робить його менш стабільним.

Пальмова олія

Стійка до нагрівання, але виробництво викликає екологічні занепокоєння.

Які олії не підходять для смаження



Це рослинні олії з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, такі як: соєва, кукурудзяна, рапсова, бавовняна, сафлорова, соняшникова, кунжутна, а також рисових висівок та виноградних кісточок.

Використання цих олій для смаження призводить до утворення великої кількості окиснених жирних кислот і потенційно шкідливих сполук.

Смаження додає калорій до страв, тому варто обмежити вживання смаженого, особливо для людей із сімейною історією ожиріння. Якщо ви все ж вирішите смажити, краще використовувати сало, топлене масло, кокосову олію або оливкову олію.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-11-2024, 17:59
Коментарів 0 Переглядів 1 108



Присутні віддали шану загиблим Героям Олександру Щербанюку та Василю Аксенину та відслужили молебень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.

Запрошуємо всіх разом підтримати та визначити кращі бренди Чернівців!