Яблука містять мало калорій, але при цьому добре насичують. Тому голодними ви не залишитеся, а організм відпочине від калорійної їжі.
Розвантажувальний день – корисніший для організму, ніж обмеження в калоріях. Однак розвантажувальні дні будуть ефективними, якщо влаштовувати їх систематично – раз чи двічі на тиждень впродовж двох-трьох місяців.
"Сидіти" на яблуках краще у вихідний – на роботі є ймовірність, що не витримаєте до кінця робочого дня.
Протягом дня потрібно з’їдати 1,5 кг яблук. Споживають яблука 4-6 разів на день – можна в сирому вигляді, а можна і запекти. До речі, у печених яблуках більше пектинів – речовин, що поглинають холестерин і таким чином зменшують ризик виникнення атеросклерозу. Пити можна воду, чай без цукру.
Що корисного в яблуках? У яблуках міститься більшість мінеральних речовин, які необхідні організму: калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо; і вітамінів С, Е, каротин, В1, В2, В6, РР, фолієва кислота.
Антиоксиданти, які містяться в яблуках, захищають легені від тютюнового диму та інших шкідливих домішок, які є в повітрі. Саме тому яблука потрібно їсти курцям. Також у любителів яблук значно нижчий ризик виникнення респіраторних захворювань.
Крім того, флавоноїди і поліфеноли, які містяться в яблуках, мають протипухлинний ефект і зв’язують небезпечні для здоров’я вільні радикали (які, до речі, спричинюють раннє старіння організму).
Яблука покращують травлення й мікрофлору кишечнику. Але при вживанні яблук із лікувально-профілактичною метою варто підбирати сорт залежно від показань лікаря.
Так, при гострих і хронічних колітах легкої й середньої важкості варто приймати 5-6 разів на день терті яблука (протягом 2 днів). Завдяки високому вмісту пектинів зменшуються гнильні процеси в кишечнику, діарея.
Однак, якщо є схильність до закрепів, від такого яблучного пюре варто утриматися.
Яблука малокалорійні. Середня енергетична цінність 100 г яблук – 45 ккал.
Вони зменшують засвоєння жирів, мають легку сечогінну дію, а клітковина, яка міститься в яблуках, дає відчуття ситості.
Пектини, що містяться в яблуках, поглинають холестерин, який впливає на виникнення атеросклерозу. При атеросклерозі й гіпертонії рекомендують з’їдати за годину до сніданку два яблука.
При гіпертонічній хворобі корисно влаштовувати розвантажувальні яблучні дні.
У зелених яблуках вітаміну С більше, ніж у червоних.
Здоровій людині щодня потрібно з’їдати два середні яблука – по 100-120 г кожне.
11-11-2010, 10:58
0
5 471