RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Вживання часнику — запорука здоров’я серця. Однак важливо, в якому вигляді ми їмо цю пряність.

Як їсти часник, щоб захистити свій організм від хвороб, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Від яких захворювань допомагає часник?

Часник відомий своєю профілактичною дією та підтримкою лікування хвороб серця та діабету, а також різних видів вірусних та бактеріальних інфекцій.

Вчені довели, що споживання часнику значно покращує серцеві та метаболічні біомаркери захворювань у крові, забезпечуючи:

зниження загального холестерину,
зниження рівня тригліцеридів,
підвищення рівня "хорошого" холестерину ЛПВЩ,
зниження ІМТ і WHR (співвідношення талії до стегон),
підвищення фібринолітичної активності, що сприяє розщепленню тромбів.

Крім того, більшість досліджень показали зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску та його антиоксидантну активність (рівні таких ферментів, як каталаза, супероксиддисмутаза та глутатіонпероксидаза).

Вживання часнику було пов'язано з менш частим розвитком хронічних захворювань, таких як:

рак, особливо печінки і стравоходу,
високий кров'яний тиск (передгіпертензія),
діабет 2 типу,
неалкогольна жирова хвороба печінки.

Важливо, що часник необхідно їсти сирим. Тільки в такому вигляді він має повний набір корисних для здоров'я інгредієнтів.

Однак традиційно маринований часник також має багато своїх оригінальних речовин, які завдяки молочнокислому бродінню забезпечують молочнокислі бактерії.

Він містить не тільки пробіотики, адже часник природним чином багатий пребіотиками. Це сполуки, які живлять корисну мікрофлору в кишківника, де виробляється імунітет.

Чи шкідливий сирий часник?



Сирий часник не шкідливий, якщо його не їсти в надлишку і включати в страви. У одному з досліджень учасники споживали 4-35 г сирого білого часнику на день без побічних ефектів. Попри те, що він має гостріший смак, ніж фіолетовий, є переваги використання обох видів.

Вживання часнику без термічної обробки може викликати побічні ефекти у людей з проблемами травлення. При гастроезофагеальному рефлюксі може посилювати печію, а при гіперчутливості або харчових захворюваннях викликати печіння в шлунку та грудях.

Людям, які приймають препарати для розрідження крові, зниження рівня глюкози в крові або холестерину, слід з обережністю вживати сирий часник, оскільки часникові сполуки можуть посилити їх дію. Якщо ви доповнюєте свій раціон сирими овочами, можливо, доведеться змінити дозу ліків, тому робити це варто під наглядом лікаря.

Як їсти часник сирим?



Часник багатий сполуками сірки, які також відповідають за його інтенсивний запах і різкий смак. Вони є сильними антиоксидантами і діють як природний антибіотик, противірусний і протигрибковий засіб. Найважливішим з них є аліцин, який виробляється після подрібнення часнику.

Тому часник, що додається в сирі страви, необхідно дрібно нарізати або віджати через прес. Його варто додавати в більшу порцію їжі (наприклад, в соус), а не вживати в концентрованому вигляді.

Часник — це дешева і легкодоступна спеція, яка покращує смак і властивості багатьох страв, які ми їмо щодня, а також його легко додати в наступні страви.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-09-2024, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 60 388


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.