"Колись бабуся розповідала, що айва дуже корисна. Нині вже сама маю онуків, хотілося би дізнатися, які корисні властивості для здоров’я має айва?" Олена Тодорівна, чернівчанка.
– У плодах айви міститься багато вітамінів: Е, С, Р, РР, групи В та каротин, цукри, переважно фруктоза, органічні кислоти, пектинові та дубильні речовини, ефірна олія. Плоди айви містять велику кількість солей заліза (для здорової крові), магнію, калію (сприяють нормальній роботі серця, нирок), міді (дуже потрібна для утворення гемоглобіну і в процесах дихання), кальцію, фосфору (для зміцнення кісток). Отож лікувальний спектр плодів досить широкий, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, терапевт міської поліклініки №2. – Та особливо цінні плоди тим, що містять значну кількість вітаміну С, яка, до того ж, впродовж півроку майже не змінюється, якщо айву зацукрити. Тому аж до весни айва зберігає вітамінів не менше, ніж лимони.
Допомагає
позбутися недокрів’яНасамперед айва допомагає відновити нормальні процеси кровотворення, позбутися недокрів’я, зокрема залізодефіцитної анемії. Рекомендують 20 грамів айви нарізати тонкими пластинками, залити 400 мл окропу, настояти в термосі впродовж двох годин. Пити по половині склянки тричі на день у перервах між їдою.
Свіжі плоди айви (варені або компоти з них) використовують у разі розладів травлення. Так, у разі проносу слід 200 грамів нарізаної айви (насіння не викидати) залити 1 л окропу, варити впродовж 20 хв. Приймати по півсклянки відвару щогодини, до покращення стану.
Ліки можна приготувати і з насіння айви. В оболонці кожної насінинки міститься багато слизу (до 22%), який має протизапальну дію, захищає слизові оболонки внутрішніх органів, сприяє знезараженню та відновленню уражених ділянок на слизових оболонках та шкірі. Ліки готують двома способами: 5-10 г сухого насіння залити 100 мл холодної води і настояти до утворення слизистої маси; або насіння залити в пляшці теплою водою і збовтувати його протягом певного часу до утворення слизу. Пити по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди у разі гастроентероколіту, спастичного коліту, проносу, виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, метеоризму, запальних захворювань органів дихання. А зовнішньо слиз застосовують як примочки та компреси при кон’юнктивіті, кератиті, опіках, подразненнях шкіри, стоматиті, ангіні (полоскання).
У клінічних умовах доведено ефективність настою листя айви під час лікування бронхіальної астми (5 г листя, 200 мл окропу): уже після кількох діб від початку лікування дихання полегшується, пом’якшується кашель, а згодом напади слабшають.
Ефективний тонізуючий засібТерті варені плоди дуже корисно вживати людям із хворою печінкою, зокрема під час хронічних запальних процесів. Особливо корисна айва після хвороби Боткіна.
У східній медицині айву здавна використовували як ефективний тонізуючий засіб. Щоби приготувати екстракт айви, плоди необхідно нарізати шматочками, пересипати цукром (1:1) у скляній банці, посудину закрити й покласти в холодильник. За два тижні екстракт готовий. Його додають до чаю. Можна також шматочки айви використовувати для варення чи компоту.
Завдяки пектиновим та дубильним речовинам айва допомагає у разі шлунково-кишкових хвороб, особливо за зниженої кислотності шлункового соку. Ці самі речовини зв’язують і виводять радіонукліди та інші токсини, тому плоди корисні людям, які працюють чи живуть в екологічно несприятливих умовах або просто у великих містах. (Підготувала Л. Токарюк)
28-10-2010, 11:13
0
6 865