В айві не менше вітамінів, ніж у лимонах

Здоров'я
6 915
0
"Колись бабуся розповідала, що айва дуже корисна. Нині вже сама маю онуків, хотілося би дізнатися, які корисні властивості для здоров’я має айва?" Олена Тодорівна, чернівчанка.

– У плодах айви міститься багато вітамінів: Е, С, Р, РР, групи В та каротин, цукри, переважно фруктоза, органічні кислоти, пектинові та дубильні речовини, ефірна олія. Плоди айви містять велику кількість солей заліза (для здорової крові), магнію, калію (сприяють нормальній роботі серця, нирок), міді (дуже потрібна для утворення гемоглобіну і в процесах дихання), кальцію, фосфору (для зміцнення кісток). Отож лікувальний спектр плодів досить широкий, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, терапевт міської поліклініки №2. – Та особливо цінні плоди тим, що містять значну кількість вітаміну С, яка, до того ж, впродовж півроку майже не змінюється, якщо айву зацукрити. Тому аж до весни айва зберігає вітамінів не менше, ніж лимони.

Допомагає
позбутися недокрів’я


Насамперед айва допомагає відновити нормальні процеси кровотворення, позбутися недокрів’я, зокрема залізодефіцитної анемії. Рекомендують 20 грамів айви нарізати тонкими пластинками, залити 400 мл окропу, настояти в термосі впродовж двох годин. Пити по половині склянки тричі на день у перервах між їдою.
Свіжі плоди айви (варені або компоти з них) використовують у разі розладів травлення. Так, у разі проносу слід 200 грамів нарізаної айви (насіння не викидати) залити 1 л окропу, варити впродовж 20 хв. Приймати по півсклянки відвару щогодини, до покращення стану.

Ліки можна приготувати і з насіння айви. В оболонці кожної насінинки міститься багато слизу (до 22%), який має протизапальну дію, захищає слизові оболонки внутрішніх органів, сприяє знезараженню та відновленню уражених ділянок на слизових оболонках та шкірі. Ліки готують двома способами: 5-10 г сухого насіння залити 100 мл холодної води і настояти до утворення слизистої маси; або насіння залити в пляшці теплою водою і збовтувати його протягом певного часу до утворення слизу. Пити по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди у разі гастроентероколіту, спастичного коліту, проносу, виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, метеоризму, запальних захворювань органів дихання. А зовнішньо слиз застосовують як примочки та компреси при кон’юнктивіті, кератиті, опіках, подразненнях шкіри, стоматиті, ангіні (полоскання).

У клінічних умовах доведено ефективність настою листя айви під час лікування бронхіальної астми (5 г листя, 200 мл окропу): уже після кількох діб від початку лікування дихання полегшується, пом’якшується кашель, а згодом напади слабшають.

Ефективний тонізуючий засіб

Терті варені плоди дуже корисно вживати людям із хворою печінкою, зокрема під час хронічних запальних процесів. Особливо корисна айва після хвороби Боткіна.

У східній медицині айву здавна використовували як ефективний тонізуючий засіб. Щоби приготувати екстракт айви, плоди необхідно нарізати шматочками, пересипати цукром (1:1) у скляній банці, посудину закрити й покласти в холодильник. За два тижні екстракт готовий. Його додають до чаю. Можна також шматочки айви використовувати для варення чи компоту.

Завдяки пектиновим та дубильним речовинам айва допомагає у разі шлунково-кишкових хвороб, особливо за зниженої кислотності шлункового соку. Ці самі речовини зв’язують і виводять радіонукліди та інші токсини, тому плоди корисні людям, які працюють чи живуть в екологічно несприятливих умовах або просто у великих містах. (Підготувала Л. Токарюк)
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм