На шалену ціну японських грибів мацутаке впливає безліч факторів.
Японські гриби мацутаке – найдорожчі у світі. Сягаючи 1000 доларів за кілограм, вони конкурують з трюфелями й вважаються одним з найцінніших інгредієнтів японської кухні.
Про це
пише Oddity Central.
Гриби мацутаке ростуть на Корейському півострові, в Китаї й навіть у Сполучених Штатах, але лише ті, що зібрані в Японії, особливо в районі Кіото, приносять справді приголомшливі гроші.
У той час як імпортні мацутаке можуть коштувати близько 50 доларів за пів кілограма або менше, японські гриби можуть коштувати вдесятеро дорожче. Щоб допомогти японським покупцям відрізнити імпортні мацутаке від місцевих, в Японії діє закон, який вимагає, щоб імпортні гриби були відмиті від бруду перед продажем, в той час, як місцевий сорт має грубий, брудний вигляд. Японські мацутаке цінуються за сильний аромат, м'ясисту текстуру та ніжний смак.
На ціну японських грибів мацутаке впливає безліч факторів. По-перше, це дефіцит. За останні 70 років річний урожай скоротився на 95%, що зробило мацутаке рідкісним делікатесом. Їх збирають лише раз на рік, у вересні або жовтні, а інвазивні черв'яки нерідко знищують середовище існування грибів.
Щороку знаходять менш ніж 1000 тонн мацутаке. Вони ростуть на деревах червоної сосни, і їх доводиться збирати вручну в дикій природі людям, які вміють користуватися мотикою, щоб знайти їх. Через свій коричневий колір гриби мацутаке дуже добре зливаються з осіннім листям, тому, якщо ви не знаєте, де саме їх шукати, ви можете пройти повз них і зовсім не помітити.
Штучне вирощування мацутаке поки що виявилося нежиттєздатним, оскільки вони мають справді симбіотичні стосунки з червоними соснами. Вони також надзвичайно чутливі до погодних змін. Занадто спекотно — і нашестя комах впливає на врожай, занадто сухо — і вони просто не будуть рости. Це робить ринок грибів мацутаке дуже нестабільним.
Очевидно, що якість грибів як інгредієнта також відіграє важливу роль. Японські мацутаке подають у вишуканих ресторанах по всій Японії в супах, з рисом або просто смажать на вугіллі й подають з сіллю.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-04-2024, 02:00
0
3 325