RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

72-річна Домка Снігур була депутатом Верховної Ради УРСР з 1971 по 1980 рік. Отримувала 60 рублів щомісяця. Також могла придбати чобітки у київському ЦУМі (де ніколи не було потрібного розміру), норкову шапку в спеціальних відділах магазинів чи квиток на потяг без черги (чого ніколи не робила). Тому про нинішніх депутатів, утримання кожного з яких обходиться платникам податків у 700 тисяч гривень на рік, каже: "Чи є у них совість, глузд? Як дивляться людям в очі?"

Домці Олександрівні було 32 роки, коли її, ланкову колгоспу імені Леніна, обрали депутатом Верховної Ради УРСР.

– Першу в житті сукню пошила перед поїздкою до Києва у швачки з Топорівців, – усміхається жінка. – Шерстяну, з мереживом. Купила також туфлі. Чоловік дав свій дипломат пластмасовий.

Ми ж бідно жили: за важку роботу на полі отримували лише 40-45 рублів. За ті гроші можна було купити фуфайку за 10 рублів і калоші. Вдягали на щодень фуфайку, гумові чоботи, домоткану сорочку, у вихідні – народний стрій.

Працювали від 08.00 до ночі. Часто – у вихідні. Я не бачила, як сад цвіте, як дитина росте… Лише робота, яку завжди виконувала на совість, бо так навчила мама.

Нині так важко хіба що у шахті працюють. І живуть краще – не грішіть. Гарний одяг, телефони, телевізори.. Коли ми з чоловіком другими в селі купили телевізор "Зоря-2" 1961 року, приходили усі дивитися. Хто не вмістився – через вікна споглядали. Згодом телевізор придбав інший односелець, дехто казав, що у Снігурів – файний телевізор, бо співають і гуляють у ньому, а у того – лише говорить і говорить…

– Страшно було, бо не була у Києві ніколи. Завезли до Верховної Ради на реєстрацію, очі розбігаються – місто велике, будинки високі. Поселили у готелі "Москва" (тепер готель "Україна", – авт.), де я вперше побачила ванну, крани.

Топорівський депутат Домка Снігур неодноразово допомагала рідному району: для колгоспу придбали комбайн буряковий, за її клопотанням збудували Топорівську школу, просила і за невинно засуджених.

За депутатство – 90 гривень до пенсії

– Пихатих і неприємних депутатів не було. Зблизька бачила Валентину Терешкову, Раїсу Горбачову. Пригадую, завжди гарно одягалася Валентина Шевченко. Ми усе обговорювали, що вона вдягне. Але багатих не було у Верховній Раді. Які мали привілеї? Квиток на вокзалі без черги могла купити, але того не робила ніколи: що людям скажу, хто я є? Два скликання ми мали 60 рублів на місяць депутатських, а останнє – 120 рублів. Була їдальня у Верховній Раді. Кава і сосиски – оце їли щосесії. Згодом у готелі організували аптеки, листівки гарні продавали. Великих привілеїв не мали. Був відділ у ЦУМі, але там рідко хтось міг щось придбати. У санаторії могла їздити, була на Кавказі, але часто їздити не могла – на кого залишу буряки?

Про минуле депутатство Домка Олександрівна згадує рідко. Отримує пенсію 1160 гривень (з них за депутатство – 90 гривень), працює від ранку до ночі на городі, косить траву, носить баняки на плечах… Тішиться донькою, яка працює вчителем історії у школі, онуками. Сумує дуже за чоловіком, який помер. Прожили разом 50 років.

– Дуже гарно прожили. Він ніколи не ревнував мене, довіряв. Мені ж пачками приходили листи з усього Союзу після публікації фото у журналі "Україна". Сідали і читали вечорами. Писав один чоловік: "Я також дояр, Домко. Давайте познайомимося". Такі поезії писали… Пропонували приїхати, познайомитися.

–Важко повірити, що проста людина потрапила до Верховної Ради, сиділа у президії з великими людьми, - каже. - Тепер не пустили б, бо на виборчу кампанію потрібні мільйони. А я лише сукню пошила і капці купила.

Боляче за Україну. Ми не усвідомлюємо, кого нині обираємо до Верховної Ради, а вони собі – величезні зарплати, недоторканність… Вірю, що прийдуть до влади розумні совісні люди і наведуть лад. Я не доживу, а ви доживете!


Юлія Боднарюк
Редактор: Igor
16-07-2011, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 1 872

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.