RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковинка Галина Семенович 32 роки працює на державу. Протягом останніх років часто хворіє, у зв’язку з цим перевелася на нижчу посаду. Але державну службу не покинула, бо сама виховувала двох дітей.

– Робота забирала багато сил, але думала, що цьому буде віддяка: старість буде спокійною і матеріально забезпеченою, – говорить Галина Семенович. – Та з прийняттям пенсійної реформи мрії зруйнувалися. Розмір моєї пенсії зменшили на 10 відсотків. Та основне не це, а збільшення пенсійного віку для жінок. Працювати у старшому віці важко. Таке враження, що влада зацікавлена, щоби більшість жінок так і не дочекалася пенсії.

Не задоволена Галина Семенович і тим, що пенсію призначають, враховуючи розмір зарплати не п’яти років поспіль будь-якого періоду, як було раніше, а трьох останніх.

– До того ж підвищили страховий стаж, – зауважує жінка. – Вважаю, що закон про реформування пенсійної системи обмежує права жінок, погіршує стандарти життя.

Галина Семенович зізнається, що заздрить тим, хто встиг вийти на пенсію до 55 років. Серед останніх – чернівчанка Світлана МЕДВЕДЄВА.

– Щаслива, що "проскочила", – зізнається жінка. – Виходжу на пенсію 12 серпня. Маю 38 років стажу, тому вже своє відробила. Але у мене є діти, тому підвищенням пенсійного віку не задоволена.

"Пропозиція робочої сили зросте"

Основні положення пенсійної реформи коментують начальник Головного управління Пенсійного фонду в області Михайло РОМАНІВ та старший аналітик, заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень Максим БОРОДА.

– Пенсійний вік для жінок підвищать з 55 до 60 років…

Михайло Романів: "Пенсійний вік підвищуватимуть поступово впродовж 10 років. Щороку збільшуватимуть на шість місяців. Наприклад, ті, хто вийде на пенсію з першого вересня 2011 року по 28 лютого 2012 року, працюватимуть 55 з половиною років.

На період підвищення віку пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5 відсотка за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію. За п’ять років відстрочення пенсія зросте на 25 відсотків.

Упродовж трьох років буде надано можливість добровільного виходу на пенсію непрацюючим жінкам після досягнення 55 років. У такому разі розмір їхньої пенсії зменшать на 0,5 відсотка за кожен місяць дострокового виходу на пенсію".

Максим Борода: "Пропозиція робочої сили зросте. Проте частина жінок, які досягають 55 років, і досі продовжували працювати, отримуватимуть тільки зарплату. Українські жінки після досягнення пенсійного віку живуть довше за всіх у Європі. Пенсійний вік не змінювали з 1928 року, коли тривалість життя жінок була лише 47 років, чоловіків – 43 роки".

– Мінімальний страховий стаж підвищать із 5 до 15 років, для новопризначених пенсій за віком: для жінок – з 20 до 30 років, для чоловіків – з 25-35 років.

Михайло Романів: "Більшість людей позитивно сприйняла цю норму. Адже ті, які пропрацювали 30 років, не хочуть отримувати пенсію у тому розмірі, як ті, які мають тільки п’ять років стажу. Це положення забезпечує рівний розподіл коштів між пенсіонерами, залежно від їхнього стажу.
Є певна тривога, що громадяни не зможуть здобути мінімально необхідний страховий стаж через те, що чимало мешканців виїжджають за кордон чи працюють нелегально. Проте існує норма про добровільне страхування, яка дозволяє вносити на добровільній основі страхові внески".

Максим Борода: "Не було необхідності запроваджувати цю норму. Це положення призведе до того, що більше людей отримуватимуть мінімальну пенсію. У громадян зменшується стимул працювати легально і сплачувати внески до Пенсійного фонду".

– Максимальний розмір пенсії обмежать 10 прожитковими мінімумами

Михайло Романів: "З першого квітня це 7640 гривень. Ця норма мала поширюватися і для новопризначених пенсій, і для тих, які вже виплачують. Депутати проголосували за те, щоб максимальний розмір пенсії обмежили тільки для новопризначених пенсій".

Максим Борода: "Якщо ця норма стосуватиметься не лише новопризначених, але і вже існуючих пенсій, то її реально буде скасувати через Конституційний Суд. Обмеження максимального розміру пенсій було б доречне, якби крім солідарної системи існувала б накопичувальна. Без неї прийняття цієї норми – спірне рішення, яке, грубо кажучи, зможе легалізувати корупцію. Положення зменшує мотивацію до чесності, сумлінності держслужбовців, депутатів, прокурорів та суддів".

– Визначено параметри накопичувальної пенсійної системи.

Михайло Романів: "Накопичувана система існуватиме разом із діючою солідарною системою. Учасниками накопичувальної системи будуть особи, яким на дату її впровадження виповнилося не більше 35 років. Розмір страхового внеску становитиме два відсотки із подальшим його щорічним підвищенням на один відсоток до досягнення семи відсотків".

Максим Борода: "Закон – перший крок до пенсійної реформи. Реформа ж стане можливою тільки після впровадження в дію другого етапу – накопичувального рівня пенсійної системи. Тоді людина зможе отримати доплату до пенсії, яка є нижчою за мінімальний рівень".

Що ще нового?

Для держслужбовців – обмеження

• Розмір пенсії чиновників зменшать з 90 до 80 відсотків від розміру зарплати. "Ця норма стосуватиметься тих, хто вийде на пенсію після першого вересня 2011 року, – зауважив М. Романів. – Ті, хто встигне до 31 серпня, отримуватимуть 90 відсотків".

• Підвищать пенсійний вік для чоловіків-чиновників до 62 років (з 2013 року).

• Інститут продовження перебування на держслужбі буде скасовано.

• Дострокову (за півтора року) пенсію чиновникам, депутатам, прокурорам, суддям виплачуватимуть тільки для непрацюючих пенсіонерів.

• Поступово впродовж 10 років збільшать необхідну вислугу для призначення пенсії військовослужбовцям та деяким іншим особам із 20 до 25 років.

• Для працівників бюджетної сфери (освіти, культури та охорони здоров’я) під час виходу на пенсію запровадили одноразову допомогу в розмірі 10 призначених їм пенсій за умови досягнення мінімально необхідного страхового стажу.

Цифри:
На 200 тисяч працюючих в області – 240 тисяч пенсіонерів.
Із 240 тисяч пенсіонерів 38 тисяч ще працюють.
Найбільша пенсія в області – 16 тисяч 600 гривень.

Олеся ДЛУЖАНСЬКА
Редактор: Igor
16-07-2011, 12:47
Коментарів 0 Переглядів 2 427

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!