RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З першого липня корупції оголошено війну – набрав чинності Закон "Про засади запобігання та протидії корупції". Перед цим країна півроку жила без антикорупційного законодавства. Як працюватиме на практиці цей закон?

На сайті ОДА навіть є рубрика "Список корупціонерів Буковини". За корупційні правопорушення торік склали 86 адмінпротоколів, позаторік – 82. Серед корупціонерів найбільше сільських голів. Значно менше працівників РДА, міліціонерів, податківців, митників тощо. З першого липня осіб, які відповідатимуть за корупційні дії, буде більше. "Якщо раніше відповідали фактично тільки державні службовці і посадові особи місцевого самоврядування, то тепер категорія значно розширилася", – пояснює Віталій САВКІН, завідувач сектору з питань запобігання та протидії корупції апарату ОДА. Під дію закону також підпадають і посадові особи, які одержують зарплату з державного чи місцевого бюджетів, посадові особи юридичних осіб та фізичні особи. Наприклад, керівник приватного підприємства за корупційні діяння відповідатиме за законом так само, як і чиновник.

– У новому законодавстві змінюється підхід до боротьби з корупцією, – каже Віталій Савкін. – Зокрема воно спрямоване саме на запобігання корупції, а не тільки на виявлення корупційних правопорушень, які вже були вчинені.

Деякі з антикорупційних нововведень

Родичі у підпорядкуванні

З першого липня держслужбовцям заборонено мати у своєму підпорядкуванні близьких осіб (дружина, чоловік, діти, батьки, брати, сестри, дід, бабуся, онуки, усиновителі, усиновлені, а також співмешканці). За словами Віталія Савкіна, в ОДА таких випадків немає. Правило не мати у підпорядкуванні близьких людей не поширюється на села, а також населені пункти, які мають статус гірських.

Подарунки чиновникам

Почали діяти суворі обмеження щодо подарунків представникам влади. "Забороняють безпосередньо або через інших осіб одержувати подарунки за рішення чи бездіяльність в інтересах дарувальника", – пояснює В. Савкін. Тобто тепер подякувати чиновнику не можна навіть коробкою цукерок. Будь-які подяки заборонені законом. Також підлеглим заборонено робити подарунки начальникам. Порушенням не вважатимуть, якщо, наприклад, керівник відділу зробить подарунок керівнику відділу або начальник своєму підлеглому. У разі порушення передбачено вилучення подарунка й штраф – від 425 до 850 гривень. В інших випадках держслужбовці можуть отримувати подарунки, вартість яких не перевищує 50 відсотків мінімальної зарплатні. Нині це 480 гривень.

Декларування доходів і витрат

Уже з 2012 року чиновники будуть зобов’язані декларувати не лише свої доходи, а й витрати, які становлять понад 150 тисяч гривень. А також вносити до декларації дані щодо майна, доходів і витрат членів своїх сімей. Декларацію до першого квітня мають подавати не тільки посадовці вищого рівня, а й депутати усіх рівнів, судді, правоохоронці, податківці, прокурори, митники, а також керівники комунальних підприємств, навчальних і лікувальних закладів тощо, які фінансуються з бюджету. Штраф за невиконання цієї норми невеликий – 170-425 гривень.

Коментар експерта

Юрій ЯКИМЕНКО, директор політико-правових програм Центру Разумкова:
– Закон важливий тим, що він закладає поняття, яких не було в попередньому законодавстві. Він чітко визначає коло суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення, починаючи з найвищих посадових осіб. Закон містить всі елементи антикорупційних стратегій, які запроваджені у західних країнах: декларування – контроль доходів і видатків, конфлікт інтересів. На мою думку, дуже важливо, що в законі є виписане поняття конфлікту інтересів. Наприклад, коли чиновник керує тією сферою, де має бізнес-інтереси. Тобто те, що в нас є нормальним, для західних країн неприпустимо. Тепер це корупційне правопорушення, за яке передбачено відповідальність.
А що буде далі, це питання до правової системи держави. Якщо встановлено, що депутати є суб’єктами відповідальності за корупційні порушення, то закон має застосовуватися до них, як і до всіх. Якщо цього не відбуватиметься, і законодавство застосовуватиметься вибірково, це буде не провина закону, а системи влади чи політичного режиму.

Резонансні корупційні справи на Буковині

• Новоселицький районний суд виніс вирок членам організованої злочинної групи у складі: колишнього голови Герцаївської РДА Олега Кіцена, директора підприємства "Захід-Зем" В. Кілару та колишнього начальника райвідділу земельних ресурсів М. Райляну. У суді було доведено їхню провину в тому, що вони 29 гектарів землі сільгосппризначення перевели під житлове будівництво.
• На початку квітня Хотинський районний суд засудив до п’яти років позбавлення волі сільського голову села Бернове Кельменецького району Олександра Фтемова за отримання 23 тисяч доларів хабара за виділення на березі Дністра земельної ділянки під базу відпочинку.
• Прокуратура Чернівецької області 11 березня направила до суду кримінальну справу щодо заступника начальника Головного управління регіонального розвитку ОДА та керівників 5 підприємств, які розікрали державні кошти на суму 5 млн грн, що були виділені на подолання наслідків стихії 2008 року (будівництво 16 мостів у Глибоцькому й Заставнівському районах).

Антикорупційні телефони довіри

54-02-04 – управління СБУ в області.
57-54-84 – управління з боротьби з організованою злочинністю УМВС України в області
54-56-14 – відділу внутрішньої безпеки при ДПА в області (щодо дій з боку податківців)
52-11-41 – відділ внутрішньої безпеки УМВС в області (щодо дій міліціонерів)
55-32-29 – відділ із питань запобігання та протидії корупції апарату ОДА (щодо корупційних дій збоку працівників органів державної виконавчої влади)
8-07-2011, 17:21
Коментарів 0 Переглядів 5 640

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.