RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дипломовані фахівці із сільського господарства – одні з найдефіцитніших в області. Великі виробники влаштовують справжнє "полювання" на таких спеціалістів і нарікають, що у кадровому голоді винні… батьки. До агрономів чи технологів у суспільстві чомусь упереджене ставлення, тож найкращі випускники шкіл за порадою батьків традиційно вступають на "модні" юр– чи економфаки.

Агрохолдинг "Мрія", який працює і в регіоні, знайшов власне вирішення цієї проблеми. Тут розпочали навчати фахівців самостійно – відкрили піврічну агрошколу.

– Хочемо показати дітям, які мають хист до до хімії й біології, що в агрогалузі нині чи не найбільше перспектив зробити кар’єру і реалізуватися, – розповіла заступник генерального директора "Мрії" Владислава Рутицька. – Ми бачимо жорстку нестачу кваліфікованих агрономів, технологів, інженерів. Ми змушені брати на роботу іноземних фахівців за контрактом, бо вітчизняні не вміють працювати з сучасною технікою й технологіями. Адже наші вузи не мають відповідної технічної бази, щоби цього навчити.

В агрошколі 17 молодих спеціалістів на практиці вивчатимуть насіннєве виробництво, техніку з GPS-навігацією, технології вирощування зернових та технічних культур тощо. Агрохолдинг "Мрія" фінансує не лише навчання, а й стипендію майбутнім фахівцям.

– Школа буде постійною, – розповіла керівник комунікацій агрохолдингу "Мрія" Анастасії Клюковська. – Навчатимемо і тих фахівців, які вже мають сільськогосподарську освіту, і, можливо, споріднених спеціальностей – екологів, біохіміків тощо. Також важлива порядність, чесність претендентів. Хочемо, щоби на українській землі працювали українські фахівці.

Найкращих випускників працевлаштують в агрохолдингу. Стартова зарплата дипломованих фахівців – три-п’ять тисяч гривень.
В іншому агрохолдингу "Сварог" також потребують фахівців. "Є потреба в агрономах, механізаторах, ветеринарах і ветфельдшерах, – розповіли у відділі розвитку та управління персоналом "Світязя". – Шукаємо фахівців під час зустрічей зі студентами старших курсів у вузах, через службу зайнятості, відправляємо працівників на курси підвищення кваліфікації".

Серед навчальних закладів області фахівців-аграрників готує Кіцманський аграрний технікум. І там зізнаються, що на сільгосппрофесії дев’ятикласники вступають неохоче.

– На спеціальність "Виробництво й переробка продукції рослинництва" щороку подають приблизно 30 заяв і ми набираємо групу з 25 майбутніх агрономів, – каже заступник директора технікуму Олег КОЗІЙ. – Причому діти, які найкраще вчилися в школі, йдуть переважно на менеджерів, бухгалтерів, юристів. Так вирішують за них батьки, бо вважають ці спеціальності "модними". Натомість на сільськогосподарські спеціальності часто ідуть вчитися ті, хто вже попрацював на початкових посадах бригадира, ланкового. Щоби зробити кар’єру, їм потрібна освіта за фахом.

Окрім ветеринарів, зоотехніків, агрономів, до списку "аграрних" спеціальностей у технікумі цього річ додалася "Організація заготівлі й товарознавство сільськогосподарської продукції". На таких фахівців-заготівельників нині великий попит, бо скуповування у селах городини та продукції тваринництва – нині масове явище.

Роботу випускники аграрних спеціальностей практично всі знаходять за фахом. Однак зарплата, за словами О. Козія, залежить від типу агроформування. У фермерських та інших дрібних господарствах дохід працівників переважно невисокий. Зате у великих агроформуваннях фахівцеві з досвідом платять і понад 10 тисяч гривень.
Надія МАКУШИНСЬКА

Думка студента

У списку вакансій агрономи перші

Майбутній агроном Михайло Гордій з Івано-Франківщини вступив до агрошколи, навчаючись у магістратурі Національного аграрного університету.
– В аграрній галузі нині найбільші перспективи, – каже студент. – В Україні – 25 відсотків усіх світових чорноземів. Ми нині спокійно могли би годувати Європу. І вихід із кризи для України можливий тільки через сільське господарство. Коли я вступав на агронома, мої ровесники дивувалися, чого це я таку непопулярну спеціальність обрав. А вже 2010 року у рейтингу найпотрібніших професій України агрономи були на першому місці! У вузі отримав фахові знання, але агрошкола дає можливість усе випробувати на практиці, виїхати в поле на сучасній техніці, повчитися у найкращих фахівців.

На замітку

Де вчать?

Фахівців для аграрного сектора готують:
- Подільський державний аграрно-технічний університет (Кам’янець-Подільський).
- Чернівецький національний університет (на факультеті біології навчають за спеціальностями "Агрономія", "Біотехнологія").
- Кіцманський державний аграрний технікум.
- Снятинський технікум Подільського державного аграрного-технічного університету.
- Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького.
- Львівський національний аграрний університет.
4-07-2011, 09:56
Коментарів 0 Переглядів 2 563

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.