«До своїх сирів «хімію» не додаю»

у номері / суспільство
7 516
0
Власник фермерського господарства "Михальчанський краєвид" Дмитро Штефюк виготовляє будз без додавання штучних барвників та консервантів. Ми переконалися в цьому, побувавши на обійсті чоловіка. Потрапили на доїння овець.

– Маю приблизно 200 овець, – зауважує Дмитро Штефюк. – З однієї вівці видоюємо від 400 грамів до одного літра молока. Доїння займає від 50 хвилин. До цього заняття долучаю сина Руслана. Вирощуємо овець всією сім’єю: дружина Оксана Миколаївна веде "бухгалтерію" фермерського господарства, найстарший син Микола двічі на день гонить пасти вівці, а 20-річний Василь підганяє овець під час доїння.

"Ще жодного разу не скуштував овечого молока"

Чоловіки, подоївши овець, проціджують молоко аж через п’ять цідил. Дмитро Штефюк зізнається, що хоч свій перший будз виготовив у сім років, ще жодного разу не куштував овечого молока.

– Не знаю, яке воно на смак, – зізнається чоловік. – Із вигляду – густе та жовте. Знаю тільки, що овече масло лікувальне. Його прикладають до ран, щоби швидше загоїлися. А дзер та вурда лікують виразку шлунку.

До теплого молока чоловіки додають речовину, яку називають "гляг". Це – шлунок молодого теляти, настояний у молоці. У ньому
міститься шлунковий сік, який "зв’язує" рідину.

– Деякі "виробники" будзів та сирів додають до молока спеціальні таблетки, які купують у ветаптеці, – повідомляє фермер. – Зокрема ті , які виготовляють сири у домашніх умовах. Я до своїх "хімію" не додаю. Після неї будз вже не є екологічно чистим.
Молоко з глягом відстоюється до години. Чоловік збирає його руками. Утворює грудки будзу та підвішує у цідилі. Зі 100 літрів молока виходить 20-25 кг будзу.

– З овечого молока виготовляють різні сири, – говорить Дмитро Штефюк. – Бринза – це засолений будз. Вурда – щось схоже на домашній сир. Її виготовляють під час варіння з рідини, що залишається після будзу. А дзер (рідину, яка залишається після вурди) можна використовувати, консервуючи у банки бринзу.

"На годування овець витрачаю 50 тисяч гривень на рік"

Дмитро Штефюк зізнається, що утримує овець більше для задоволення, ніж для бізнесу.

– Від вирощування овець ще ніхто не збагатів, – ділиться думкою чоловік. – Від цих тварин отримуєш дохід тільки чотири-п’ять місяців. Решту часу вони не дояться. У рік на вигодовування овець витрачаю приблизно 50 тисяч гривень. Крім цього, ще треба заплатити чабанам, за ветеринарну обробку. Стрижу овець сам, бо за підстригання однієї треба викласти 15 гривень. Шерсть продаю за 10. Який тоді прибуток? Держава ж не підтримує фермерів.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Як відрізнити
коров’ячий будз
від овечого


за запахом: овечий будз має специфічний запах
(його не сплутаєш із жодним іншим);
за кольором: овечий жовтіший, а коров’ячий,
як правило, – білий;
за смаком: овечий будз жирніший і масніший,
ніж коров’ячий.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:58
Помітно покращує стан. Учені розповіли, яку дієту слід обрати за діабету
23:36
Весна феєрично ощасливить лише ці 4 знаки Зодіаку
23:05
Україна розробляє аналог Patriot — Зеленський
22:44
Курський напрямок за інтенсивністю ворожих атак майже наздогнав Покровський – Генштаб
22:23
Чи можна митися при температурі та коли хворієте
22:04
5 пар знаків Зодіаку, які знайшли кохання всього свого життя
21:46
Стан Папи Римського залишається критичним, але він при свідомості - Ватикан
21:23
Минулого року Україна виготовила 2,2 млн FPV-дронів, цього року виробимо більше - Зеленський
20:45
Замінять каву: 5 напоїв, що швидко наповнять енергією
20:22
Україна втратила 3,5 мільйони робочих місць з 2022 року
20:05
Україна та США більше не розглядають створення фонду на $500 мільярдів - Зеленський
19:44
Атака російського дрона на ЧАЕС: рятувальники виявили нові осередки тління
19:23
6 найкорисніших видів соків, які варто обирати в магазині
19:05
«Треба нагадувати про війну»: у Чернівцях відбувся автопробіг на підтримку військовополонених та безвісти зниклих - фото та відео
18:45
Українські дрони успішно вражають росіян, а балістика готується до цього – Зеленський
18:25
Готується швидко! Названо десерт, який їдять довгожителі світу
17:59
У місті на Буковині планують облаштувати алею Слави
17:39
Епідемія ГРВІ та грипу на Буковині: за тиждень кількість хворих дітей значно зросла
17:20
Зеленський сказав, за яких умов готовий залишити пост президента
17:01
"У пам'яті її світлий образ назавжди": завтра на Буковині попрощаються із відомою медикинею
16:42
Умєров оголосив про реформу ВЛК: що зміниться для військовозобов'язаних
16:20
"Люди плакали від щастя": ще одна громада на Буковині підтримала перехід до ПЦУ - відео
16:00
«Маємо гуртуватися, інакше втратимо країну»: ситуація на фронтах критична, кажуть бійці із Буковини
ексклюзив
15:39
На Буковині з-під землі вже пробилися підсніжники, але через мороз "завмерли"
15:20
Ще одна громада села на Буковині проголосувала за перехід до ПЦУ - відео
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм