RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Майже півтори тисячі дітей відпочивають нині у таборах Буковини. 70 відсотків із них – пільговики. У першій зміні оздоровлюються більша частина сиріт Чернівців, обдаровані діти, діти з багатодітних родин та ті, які перебувають на диспансерному обліку тощо.

У багатьох батьків немає змоги купувати путівки

– Нині в області працюють дев’ять оздоровчих таборів, – повідомив начальник відділу захисту духовних інтересів трудящих Чернівецької обласної ради профспілок Дмитро ДОРОШ. – Ще три відкриють після 17-19 червня. Під час першої зміни буковинські табори на 73 відсотки наповнені дітьми (у цей період минулого року – на 60-63 відсотки). Половина таборів – із недобором дітей (переважно приватних, а не тих, які підпорядковуються обласному управлінню освіти).

– Під час першої зміни у таборі "Юність" відпочивають 156 дітей, – розповідає голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Лідія ТКАЧУК. – 60 із них – пільгової категорії. Можливість оздоровити їх отримали, вигравши тендер. Півтори сотні відпочивальників – це мало, адже табір розрахований на 400 місць. Гадаю, причина недобору у тому, що діти ще відвідують пришкільні табори (до 14 червня, а 10 червня у нас розпочалася зміна). Дехто ще складає іспити. Дітей з інших областей особливо не запрошували – думали, що табір наповниться буковинцями. Та державні служби, які організовують відпочинок дітей, за нас забули... Крім того, батьки нині не мають змоги заплатити навіть господарську допомогу за путівку. До нашого табору вона становить 1100 гривень (решту – 798 гривень – вносить Фонд соціального страхування). Не мають можливості допомогти батькам і невеликі профспілкові організації. Хотілося би закликати державні установи пропорційно розподіляти кошти по таборах. Нині виграють ті, які надають путівки за найменшою ціною, навіть якщо умови проживання дітей не на накрайщому рівні. Ми ж не можемо зменшити вартість путівки через подорожчання витрат. Крім того, прагнемо покращити матеріально-технічну базу: за три роки поставили у чотирьох корпусах дерев’яні ліжка, на 30 відсотків замінили тумбочки. Хотілося би реконструювати басейн, але для цього немає достатніх коштів (на реконструкцію потрібно 300 тисяч гривень).

Путівки є і для дітей, і для дорослих

– Цього року стовідсотково заповнили табір дітьми, – зазначає в. о. головного лікаря пансіонату "Зелені пагорби" Анатолій ШЕШУРЯК. – Переважно – пільговиками. Торік під час першої зміни відпочивальників було менше – приблизно 160-170. Цього року виграли тендер на оздоровлення пільговиків в обласному управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту. Допомогли профспілкові організації та відділи освіти з Глибоцького, Кіцманського, Путильського та інших районів. Оздоровлення 120 дітей частково сплатив Фонд соціального страхування. Хто з дітей та дорослих забув придбати путівку, може це зробити і нині (вартість "дитячої" – 90 гривень за добу, "дорослої" – 135). Забронювати місце у пансіоні бажано за два тижні до заїзду.

Як повідомили у Чернівецькій обласній раді профспілок, протягом цього року планують оздоровити 50 відсотків усіх дітей шкільного віку.

– Фінансування, яке виділили на оздоровлення дітей цієї категорії, не набагато більше, ніж торік, – проінформував Дмитро Дорош. – Але через збільшення витрат на харчування та енергоносії вартість путівок зросла... Доводиться оздоровлювати насамперед тих дітей, батьки яких працюють. Тоді економимо кошти з обласного та місцевого бюджетів, адже частину суми компенсує Фонд соціального страхування. Прикро, бо іноді дитина, у якої мати та батько не працюють або ведуть асоціальний спосіб життя, сумлінно вчиться, виявляє творчі здібності. Чому їй не надати путівку?
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Цифри

Три табори Буковини
наразі заповнені дітьми:
"Лунка" – 160 дітей,
"Зелені пагорби" – 200 дітей, "Калинка" – 170 дітей.

До речі...

Цього року в таборах Буковини відпочивають діти з Київської, Одеської, Івано-Франківської, Хмельницької та Тернопільської областей. Їх, швидше за все, приваблює вартість путівок, які є одними з найдешевших в Україні. Середня ціна за 21-денний відпочинок – 2000 гривень. Тоді як у Києві, Дніпропетровську та Криму дешевше, ніж за 3000 гривень, відпочити ніде. 
17-06-2011, 15:32
Коментарів 0 Переглядів 1 993

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.