RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Декілька тисяч туристів з Буковини та сусідніх регіонів зібралися у селищі Красноїльськ, що на Сторожинеччині, на перше районне свято "Красноїльська полонина-2011".

Свято видалося не гіршим за традиційну путильську "Полонинську ватру".

Зважаючи на близькість до Чернівців і виражений румунський народний колорит, свято обіцяє стати традиційним.
Були й вітання чабанів від чиновників, і запалювання ватри та приготування кулеші.
Гостей же здебільшого приваблював ярмарок та містечко розваг.

На полі, де відбувалося дійство, діяли декілька атракціонів. І дорослі, й діти охоче кружляли на гойдалках. Поряд торгували продуктами і смажили шашлики.

У десятках наметів на ярмарку йшла жвава торгівля. Продавали усе – від овочів до сувенірів. Найбільший попит був на капелюхи – адже спека була немилосердна – та продукцію вівчарства.

Будз, вурду, бринзу привезли з нашої та сусідніх областей. Коштували овечі сири на 10-20 гривень дешевше, ніж на звичайних ринках. Кілограм будзу коштував 40-50 гривень. А одна з господинь продавала навіть овече масло по 50 гривень за 200-грамову пластикову склянку. Мовляв, це гарні ліки від бронхітів та інших захворювань органів дихання.

– Тут немає жодної хімії, лише овече молоко, – нахвалює сири Марія Пантелюк із Косівщини. – Овече молоко проціджуємо крізь хвою. Це дає гарний аромат. Потім гріємо, додаємо закваску (гляк). Через годину вже маємо сир. Це виходить будз. Він переважно несолоний, але, якщо потримати його в ропі (солоній воді), швидко просолюється. Сироватку, яка залишилася після будзу, кип’ятимо і проціджуємо – виходить вурда. Це трохи ніжніший сир. А якщо будз перемолоти на млинку і додати солі, виходить бринза.

Сезон виробництва свіжих овечих сирів, за словами господині, – літо. А восени горяни заготовляють їх на зиму – перемелюють із сіллю, складають у банки, стерилізують хвилин 10 і закручують металевими покришками. Така бринза добре зберігається впродовж року.

– Ми тут уперше, дуже подобається, – розповіла Флоря Васка, представниця делегації села Нижні Петрівці. – Ми привезли вироби народних умільців. У нас і килими тчуть, і вишивають, і з дерева вирізьблюють. Овець також тримаємо, але переважно по одній-дві.
Ватагом свята став чабан Антон Плешка, який понад 50 років випасає овець.

– Тваринництво і зокрема вівчарство – найбільш традиційна галузь для Сторожинеччини, – зазначив Франц Федорович, голова РДА. – На красноїльських полонинах селяни з діда-прадіда випасали овець.

Нині в районі налічується вісім тисяч овець.
Надія Макушинська

Про свято
Вихід на полонини – традиційне свято проводів чабанів на полонини, де вони до осені випасають овець.
Донедавна на Буковині святкування виходу на полонини влаштовували лише в Путилі.
Останніми роками свято виходу на полонини урочисто відзначають і в інших населених пунктах – Миговому, Банилові-Підгірному.
У Красноїльську цьогорічне свято відбулося вперше.
У Миговому свято має туристичний колорит і прив’язане до місцевого туркомплексу. А в Красноїльську проводи на полонину мають румунське народне забарвлення.
8-06-2011, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 2 123

Теги -


На ці бюджетні кошти мали закупити зимовий одяг військовим

У жителів села Біла наприкінці 2023 року через підвищення напруги перегоріли електроприлади. Василь Шокостюк подав до суду та домігся компенсації від "Чернівціобленерго". "МБ" розпитав у чоловіка, як йому це вдалося.

Сергій Цюга воює майже три роки, отримав орден "За мужність" III ступеня.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.