RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Незважаючи на кризу, нелегальний ринок праці на Буковині процвітає. В області діє кілька підпільних бірж праці. Безробітні вдосвіта збираються і чекають на роботодавців. Ті під’їжджають й обирають робітників. "Біржі" є в районі цегельного заводу на Кармелюка у Чернівцях, у Волоці на Глибоччині, Маршинцях Новоселицького району.

"На парниках
у Тарасівцях заробите 120 гривень"


У Маршинцях з року в рік неподалік зупинки на трасі щоранку збираються люди в очікуванні роботодавців. Заводимо розмову з двома жінками.

– Зараз розпочався сезон сапання, – каже одна з них. – Платять 120 гривень на день.
Ми представляємося студентами з міста, які вже здали сесію і шукають заробітку.

– Заробити можна, – каже одна з жінок. – Робота є різна: від помічника майстра на будівництві до прибиральника.
Ви можете влаштуватися носити чи мішати цемент. За це платять 150 гривень на день. На парниках у Тарасівцях заробите 120. Так само платять за прибирання подвір’я.

Зважаючи на те, що ми з Чернівців, жінка порадила влаштуватися на вахтову роботу.

"Для чого ви будете щодня рано прокидатися, витрачати гроші на дорогу? Йдіть на вахтову роботу на ферму, – каже жінка.
–Тиждень працюєш – тиждень вдома. Дають де спати і годують. За тиждень отримаєте 600 гривень".
Схожа "біржа" для безробітних діє й у Волоці. Тут у центрі теж люди збираються.

42-річного Петра з Волоки забирали на роботу і до Вадула, і до Глибоки. Чоловік каже, що нині роботодавців, як і працівників, значно поменшало. Шість років тому, коли вперше вийшов у найми, заробив 40 гривень. Нині мінімум – 130 гривень.

– Раніше тут було значно більше людей, – пригадує чоловік. – Років три тому на зупинці збиралося 60-100 людей. Багато хто приходив із сусідніх сіл. Робітників забирали бусами. Тільки на будівництві весільного салону в центрі села працювало осіб 50. Нині менше людей сюди приходить, бо село забудувалося. Та й у сусідніх селах робота залишилася переважно на городах.
"Сьогодні тут тільки Петро з товаришем, – каже чоловік. – Жінки вдосвіта пішли на роботи в полі".

За словами Петра, нині в селі теж можна знайти роботу, але тільки на городах.
"Моркву сапати? Та нехай її жінки сапають!" – обурюється чоловік.

У сільраді Волоки, яка знаходиться за кількасот метрів від "біржі", вдали, що про неї не знають. Кажуть, люди там на автобус чекають.

А ось у Новоселицькому районі про існування "біржі праці" у Маршинцях знають. Місцеві чиновники давно міркують над тим, як її легалізувати.

Вихід – обслуговувальні кооперативи

– Ми вже замислювалися про цю проблему, – каже перший заступник голови Новоселицької РДА Георгій ПАРПАУЦ. – Потрібно знайти компромісне рішення, щоб люди не втратили можливість заробляти і водночас працювали легально. Виходом тут могло би стати створення обслуговувальних кооперативів на місцях.

Проте, за словами Георгія Івановича, не кожна людина проміняє одноденний заробіток у 100 гривень і більше на фіксовану зарплату.

У Чернівецькому обласному центрі зайнятості вважають, що люди на "сірих" роботах недостатньо усвідомлюють усі ризики, пов’язані з ними.

– Йдучи на нелегальний підзаробіток, людина не усвідомлює, що при настанні страхового ризику вона залишається незахищеною, – розповідає директор центру Галина ЧУПІНА. – Наприклад, дехто за місяць заробить кілька тисяч гривень, а потім півроку буде без роботи. Але в такому разі про належне пенсійне забезпечення не йдеться. Проте кожна людина обирає сама. Безперечно, з офіційним працевлаштуванням теж є певні труднощі. Нині на одне місце претендують десятеро безробітних. "Тіньова" зайнятість позбавляє соціального захисту працівників, насамперед у виплаті лікарняних, призначенні щорічних відпусток, у разі настання каліцтва на роботі, зменшує їхній загальний трудовий стаж і розмір допомоги з безробіття, а також право на майбутню пенсію.
Михайло Салітра

Пропозиції на неофіційних ринках праці (грн/день):
 прибирання – 120;
 роботи на городі – 120-130;
 роботи в теплицях – 130-140;
 будівництво – 120-180.
30-05-2011, 10:01
Коментарів 0 Переглядів 1 602

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!