RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щороку фермер із Берегомета, що на Кіцманщині, Григорій Руснак на сільськогосподарський ярмарок "Буковинська осінь" вивозив своїх племінних свиней. Але цієї осені фермеру буде не до ярмарку – свиноферми більше немає.

Відремонтував запустілу ферму

– Протягом двох років відбув понад 15 судів, зобов’язали виселитися з приміщення й сплатити 89 тисяч гривень пені. Причому останній суд не захотів відтермінувати виконання сплати, тому довелося майже 600 свиней пустити під ніж, – каже Григорій Ілліч. – Нині ферма порожня. На дверях висить замок. А скільки коштів довелося в це приміщення вкласти! У нас підтримують виробника лише на словах.

Григорій Руснак свого часу працював заготовлювачем зерна на Неполоківецькому комбінаті хлібопродуктів. Заробітки тоді були невеликі, а ветеринарний лікар Руснак віддавна мріяв займатися тваринництвом. А тут і нагода трапилася.

– Підприємство мало у Берегометі запущений корівник, – пригадує фермер. – Директор комбінату не заперечував проти оренди цього приміщення, однак остаточний дозвіл дав Держкомрезерв, до якого й належить КХП. Термін – 11 місяців із правом пролонгації. Можна було брати й на більший термін, але потрібно було мати чималі гроші.

Григорій Руснак вклав у запустіле приміщення понад 70 тисяч гривень: капітально відремонтував підлогу й дах, побудував клітки для свиней, запустив у дію транспортер для механічного вивезення гною. Із Мелітополя, із племзаводу, привіз 70 свиноматок. І невдовзі ферма Руснака стала однією з найкращих на Буковині. За молодняком до Берегомета приїздили мешканці не лише з навколишніх сіл, а й з Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей. Протягом піврічної відгодівлі свині сягали до 150 кілограмів.

Довелося позбутися 130 свиноматок

Незабаром на фермі у Григорія Ілліча вже було до 300 голів "ландрасів". Спочатку господар платив за оренду приміщення 1000 гривень, потім – більше. Без проблем пролонгували йому і договір оренди. Так тривало до 28 січня 2009 року, коли закінчився черговий термін угоди. Але цього разу регіональне управління Фонду держмайна продовжило договір оренди лише до 4 червня 2009 року. Чим керувалися, фермер так і не зрозумів. Коли закінчився і цей термін, угоду не пролонгували. Тоді Григорій Руснак звернувся зі скаргою до Мінагрополітики. Звідти надійшла відповідь за підписом заступника міністра. У ній йшлося про те, що "орендар, який належно виконує свої обов’язки за договором оренди нерухомого майна, строк дії якого закінчується, має право на продовження договору оренди на новий строк, але не більше, ніж на два роки". Тобто виходило, що договір оренди у Руснака закінчився за чотири дні до цього нововведення. Відділення Фонду держмайна подало на фермера до суду, вимагаючи сплати за оренду й пені. А на який рахунок той мав переказувати гроші, якщо угоди не пролонгували? Виходило, що свиней треба було вивозити в поле.

– Спочатку в обласному господарському суді я виграв справу, але програв у Верховному суді, а далі чергове коло різними судами, – каже Григорій Руснак. – Як наслідок, довелося позбутися майже всіх свиней, зокрема 130 свиноматок. Наразі утримую у власному приміщенні понад 100 свиней, але за такої кількості прибутку немає, тому й цього поголів’я незабаром не стане. А все через недолугі закони.

– Справді, через недосконале законодавство постраждало багато підприємливих людей, – розповідає Петро Затварницький, керівник регіонального відділення Фонду держмайна. – Ми зі свого боку вносили пропозиції, але лише тепер у парламенті взялися за внесення змін до закону про орендні відносини і є сподівання, що їх ухвалять ще до кінця цього місяця або в наступному.
Василь Гринюк
23-05-2011, 17:01
Коментарів 0 Переглядів 2 274

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.