RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Восьмирічний Ромчик та семирічний Богданчик, скільки себе пам’ятають, були найкращими друзями. Хлопці із села Верхні Станівці, що на Кіцманщині, навчалися в одному класі, разом розважалися після уроків, вигадуючи різні забави. Але одна з таких ігор завершилася бідою.
Того погожого дня 21 квітня діти бігали на березі ставка. Вирішили пограти у доганялки. Ромчик біг за Богданчиком, намагаючись наздогнати його. Адже він старший, отже, має бути першим!

Хлопчик так захопився, що й не помітив каменя під ногами. Спіткнувшись, Ромчик покотився зі стрімкого берега просто у став. Бідолаха взагалі не вмів плавати. Він почав щосили борсатися, гукаючи про допомогу. Та хто йому міг допомогти? На березі стояв лише оторопілий від жаху Богданчик, який і сам добре не вмів плавати. Пізніше хлопчик зізнався, якби все ж таки довелося, він стрибнув би у ставок – принаймні спробувати врятувати найкращого товариша.

На воді гойдався лише кросівок

На крики Романа прибіг односельчанин Захарій, але й він не наважився стрибнути у глибокий став. Врешті Богданчик щодуху побіг до магазину, що знаходився неподалік. Поряд із продавцем стояв кремезний чоловік – торговий представник фірми "Рома", він саме привіз замовлені товари. Це було щастям, адже 30-річний Віктор Іонуца – колишній міліціонер із семирічним стажем, офіцер у відставці. Чоловік одразу помчав до ставка, за ним – продавець. У ставку вже не було нікого видно, не чулося криків. Лише самотньо хитався на воді дитячий кросівок…

Довго не роздумуючи, Віктор стрибнув у каламутну воду. Тієї хвилини він не думав про себе – йому будь-що потрібно було врятувати дитину. Вода була така холодна, що вже через кілька секунд м’язи почали дерев’яніти. Чоловік пірнув раз, другий, та так нікого й не побачив. Врешті з берега продавець помітила бульбашки. Вона вказала туди Вікторові, і він пірнув. На дні, на глибині понад два метри, в темній воді чоловік заледве намацав тіло і щосили потягнув його нагору...

Хлопчик не дихав, очі оскляніли. На березі дитину почали приводити до тями. Віктор сотні разів проходив тренування з надання першої допомоги. Тож не барився – перегнув хлопчика через коліно, щоби витекла вода, але ознак життя не було. Віктор зізнається, що вже мало сподівався, що дитина виживе. Але робив усе, що міг – непрямий масаж серця, штучне дихання, зателефонував до "швидкої".

Масаж серця робили півтори години

На той час довкола зібрався великий натовп. Люди перелякано зойкали, кожен давав поради. Покликали і маму хлопчика. Наталія Лакуста саме поралася по господарству, коли її покликали до ставка. Чому – не сказали. Та материнське серце відчуло біду. Хутко обтерши руки об фартух, жінка щодуху помчала до ставу. На березі лежав її єдиний син. Його тіло було темно-синім, аж чорним. Він не говорив до неї, навіть очі не розплющував. Довкола метушилися люди. Наталія відчула, що сили покидають її. Вона навіть не могла крикнути. Просто підійшла до сина і взяла його за руку. Рука була крижаною, як лід.

Тим часом приїхала "швидка". Головний лікар Верхньостанівецької лікарської амбулаторії Олександр Домітращук діяв швидко й професійно: оглянув непритомного хлопчика, який пробув під водою майже п’ять хвилин, намацав ледь відчутний пульс і взявся знову відкачувати воду. Вода все вихлюпувалася та вихлюпувалася, але, здається, дитина почала дихати!

Після цього лікар не гаяв часу. Закутав хлопчика у ковдри, які завбачливо поприносили односельчани, поклав у карету швидкої допомоги і щосили натиснув на газ. 35 кілометрів від села до Кіцманської центральної районної лікарні промчали за 18 хвилин. Їхали зі швидкістю 140 кілометрів на годину. Увесь цей час непритомний Ромчик лежав на колінах у мами. Вона тримала сина за руку і молилася. Жінка не хотіла думати про погане і зціпивши зуби, намагалася не плакати. Все повинно бути добре!

У Кіцманській районній лікарні вже чекали. Щойно Ромчика Лакусту привезли, відразу взялися за його порятунок. Хоча це було нелегко. За словами завідувача відділення інтенсивної терапії та анестезіології райлікарні Василя АНДРОНИКА, дитина була у вкрай важкому стані. Зіниці розширені, що свідчило про те, що ще трохи – і почала би відмирати кора головного мозку. За всіма ознаками хлопчик був близький до клінічної смерті.

Непрямий масаж серця робили протягом півтори години. Чотири доби дитина знаходилася на апараті штучної вентиляції легень. Увесь цей час лікарі боролися за життя хлопчика. І все ж таки перемогли!

"Обов’язково навчуся плавати!"

Лікарі боялися, що після пережитого у дитини може порушитися мозкова діяльність. Але цього дивом не сталося. Ромчик, прийшовши до тями, відразу все пригадав, орієнтувався у просторі та часі. Навіть попросив маму, щоби вона перевірила у нього табличку множення. Щоправда, почувався дуже ослабленим – спочатку навіть привстати не міг. Дуже змарнів, адже кілька днів майже нічого не їв.
Нині Ромчик ще перебуває у лікарні, та почувається значно краще. Може ходити, голос став бадьорим. Сумна пригода все ж залишила слід у його душі. "Більше ніколи не бігатиму на березі того ставка", – сказав він нам учора. До нього навідуються друзі, однокласники, односельчани. Мати від сина не відходить ні на хвилину – не може натішитися дитиною. Приходив і товариш Богдан Сопіт, на очах якого все сталося. Хлопець каже – він дуже щасливий, що Ромчик залишився живий. "Я собі пообіцяв: у майбутньому неодмінно навчуся плавати, – каже Богдан. – Щоб якщо, не дай Боже, щось трапиться, я завжди міг прийти на допомогу".

Про героя-рятувальника дізналися лише завдяки "МБ"

Віктор Іонуца після того, як врятовану ним дитину повезли до лікарні, залишився на березі ставка на вітрі в мокрому одязі. Чоловік дуже змерз, але переодягнутися не було у що. Та й замовники чекали обіцяного товару. Тож Віктор знову сів за кермо і поїхав виконувати свою роботу. Одяг висох на ньому дорогою. У ті хвилини Віктор відчував лише радість від того, що йому вдалося витягнути хлопця з дна ставка. А ще хвилювався – чи повернуть медики дитину до життя?
Про вчинок Віктора донедавна не знали ні рятувальники, ні керівництво фірми, де він працює. Лише завдяки "МБ" про подію стало відомо. Так, у Головному управлінні МНС України в Чернівецькій області, дізнавшись від журналіста "МБ" про цей випадок, повідомили, що Віктора Іонуцу представлять до участі в конкурсі "Рятувальник року". А керівництво фірми "Рома" запевнило, що відзначить свого відважного працівника.
Галина МАРКІВ
11-05-2011, 18:47
Коментарів 0 Переглядів 1 632

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!