RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Із настанням нового сезону кількість покупців взуття збільшується. А з нею – й кількість скарг щодо придбання неякісного товару.

– Взуття належить до тієї групи товарів, на яку найбільше скаржаться, – розповідає в. о. начальника управління у справах захисту прав споживачів області Надія КУТИНІНА. – Більшість скаржиться на те, що тільки-но придбали нові чоботи чи туфлі, а підбори вже поламались. Щойно в управління приходила жінка, щоби поскаржитись на взуття, яке під час першого ж використання пустило фарбу їй на колготи.

Повернути гроші за неякісне взуття чи обміняти його на інше можна протягом 14 днів із моменту придбання товару. При цьому до уваги не беруть вартість взуття – 30 це чи 300 гривень. Проте це зробити можна тільки тоді, якщо взуття ще не взували і воно зберегло товарний вигляд. Причиною повернення може бути навіть суб’єктивна думка споживача – взуття не підійшло за кольором до вбрання чи не сподобалася його модель.

Весняні черевики не носіть взимку

Вже ношене взуття покупець має право обміняти чи повернути за нього кошти у разі виявлення істотних недоліків – скажімо, коли тріснули підошва або шкіра і відремонтувати взуття вже неможливо. Це можна зробити лише в період, встановлений гарантійним терміном експлуатації товару.

– Гарантійний термін експлуатації встановлює виробник, – зауважує Надія Кутиніна. – Він може становити 30 і більше днів. Виробники, впевнені у якості своєї продукції, дають і 60, і 80 днів гарантії. Виявивши недоліки у взутті, протягом гарантійного терміну експлуатації покупець має право принести товар до магазину чи підприємця, у якого купував, щоби безкоштовно відремонтували його.

Інформацію про гарантійний термін експлуатації повинен надавати продавець. Також її зазначають у пам’ятці експлуатації.

– Не варто нехтувати пам’яткою, – радить фахівець. – Адже якщо споживач не дотримуватиметься правил експлуатації товару та догляду за ним, продавці можуть не прийняти взуття для ремонту. Так до нас зверталася жінка, яка купила демісезонні лаковані чоботи на початку грудня, а через місяць хотіла віддати їх на ремонт підприємцеві, в якого придбала. Підприємець відмовився надавати такі послуги, заявивши, що покупець використовувала взуття не за призначенням (у холодну пору, а не за плюсової температури). У цьому випадку підприємець має рацію.

Чек беріть навіть на ринку

За словами Надії Кутиніної, захистити права споживачів можна тільки за наявності товарного чека. Його зобов’язаний надати продавець, навіть на ринку. Без чека акт купівлі може встановити хіба що суд.

За наявності товарного чека в управлінні у справах захисту прав споживачів можна дізнатися гарантійний термін експлуатації взуття конкретного виробника. Тут також проконсультують споживачів, як правильно скласти заяву із претензією щодо якості взуття.

– Такі заяви складають у двох примірниках, – зауважує Надія Кутиніна. – У споживача залишається один із них – з датою та підписом продавця. Якщо йдеться про повернення грошей, заяву мають задовольнити протягом семи днів із дня її написання. Якщо про ремонт чи обмін взуття – протягом 14 днів. Якщо виникають спірні питання між продавцем та покупцем, продавець може у триденний термін надіслали товар на незалежну експертизу, яка встановить причину втрати якості товару.

Ремонт подорожчав


Підтверджує те, що нове, нещодавно придбане взуття почало частіше псуватися, і майстер із ремонту взуття Людвіг СТЕЦЬКИЙ.

– Особливо це стосується неякісного взуття: з дерматину, лакованого, – зауважує майстер. – Воно часто обдирається, ламаються підбори та супінатори, протираються набійки, носаки. Мешканці сіл (а майстерня, де я працюю, знаходиться біля автостанції) частіше приносять старе, поношене взуття. Його ремонтувати невигідно. Матеріали для ремонту взуття значно подорожчали. Наприклад, мікропору для підошви, яку донедавна закуповував за 100 гривень, нині не знайти дешевше, ніж за 125. А за 800-грамову банку клею треба віддати щонайменше 50 гривень. Тому беруся за ремонт старого взуття тільки у випадках, якщо його власник стверджує, що воно – його улюблене. 
Олеся ДЛУЖАНСЬКА
29-04-2011, 17:23
Коментарів 0 Переглядів 9 767

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.