RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мешканка Киселева, що на Кіцманщині, Орися УВАРОВА відкрила в Римі свій міні-маркет, де продає продовольчі та промислові товари, сувеніри. Жінка вже 13 років на заробітках в Італії. Забрала туди всю свою сім’ю – сина з невісткою і доньку.

"Перевіряльники просили у мене вибачення"

Орися Михайлівна завітала до редакції "МБ" під час свого нещодавнього приїзду на Буковину. Жінка хотіла відвідати могилу матері в селі, оформити спадщину.

– Спочатку на заробітки до Італії ще 1996 року поїхала моя сестра, – розповіла пані Орися. – Я ніколи не думала, що теж опинюся там. Та сталося так, що фірма, де я працювала інженером, збанкрутувала, а треба було піднімати двох дітей. Тому вирішила поїхати до сестри. Спочатку доглядала за сеньйорою похилого віку. Потім познайомилася з однією італійською сім’єю, яка мала власний магазин із продажу автозапчастин. Коли отримала пермессо (дозвіл на проживання, – авт.), пішла працювати до них продавцем. Тоді якраз почали вводити євро, і мій господар мав із цим певні проблеми. Я допомагала йому з рахунками, бо в Україні на той час вже були і гривні, і долари. Побачивши, як я добре впоралася з усім, італієць порадив мені відкрити власний магазин, щоби ні від кого не залежати.

Отримавши офіційний дозвіл, буковинка відкрила склад автозапчастин. 2002 року закінчила курси із ведення бізнесу, де вивчала італійське законодавство та нарахування різних податків. "Після закінчення курсів отримала ліцензію на відкриття міні-маркету. Орендувала приміщення у Римі в дуже заселеному районі – неподалік Ватикану. Нікому не дала жодної копійки хабара, – запевнила жінка. – В Італії за таке можна до в’язниці потрапити. Легко взяла у банку кредит, щоби придбати перші партії товару та мікроавтобус. За всі роки жодних проблем зі своїм бізнесом не мала.

Там немає стільки перевірок, як у нас. Якось, ще на початку, до магазину завітали працівники санітарно-епідеміологічної служби. Переглянули всі товари, але нічого протизаконного не виявили. Тож попросили вибачення і пішли".

Щомісяця заробляла три тисячі євро

– Я виконувала всі функції: і власниці магазину, і продавця, і менеджера, і водія, і прибиральниці, – продовжує Орися Михайлівна. – В Італії закінчила водійські курси, отримала права, отож сама сідала за кермо. Товари брала великими партіями у супермаркетах, де зареєстрована як постійний клієнт. Продавала також продукти українського виробництва – сметану, ряжанку, вершкове масло, консервовані огірки, оселедець, заморожені вареники та пельмені. Через Інтернет знайшла постачальника з України, який привозив мені все це. Італійцям особливо подобалося наше морозиво. Казали: "Наше добре, але ваше – ще краще". Продавала і сувеніри, які привозила з Чернівців, коли бувала тут.

Націнки ставила не більше 10 відсотків. За цим там суворо стежать. Моїми постійними покупцями були не лише українці, а й італійці, румуни, араби, албанці.

Орися Михайлівна запевняє, що мати магазин в Італії – досить прибутково. "Річний касовий збір становив у середньому 120 тисяч євро, – підраховує жінка. – Із цієї суми сплачувала 11 тисяч євро податку і 2,8 тисячі – до Пенсійного фонду. За оренду приміщення щомісяця платила 900 євро. Отож отримувала чистого прибутку до трьох тисяч євро на місяць".

"На старості повернуся садити квіти"

2007 року до Орисі Михайлівни приїхав син Тарас, який закінчив індустріальний технікум і мав досвід роботи менеджера у супермаркеті. Тому взявся допомагати мамі в магазині. А через певний час, отримавши пермессо, влаштувався продавцем автозапчастин у приватному супермаркеті. Згодом до Тараса приїхала дружина Аня, яка працює офіціанткою в барі. А нещодавно Орися Михайлівна забрала до себе і доньку Злату. Тож нині в Італії перебуває вся її сім’я.

– Майже половина моїх односельчан перебуває на заробітках за кордоном. Деякі виїхали цілими сім’ями. Деякі жінки виходять заміж за іноземців, – запевняє пані Орися. – Дехто має власний бізнес. Хоча останнім часом знайти роботу досить важко. Раджу тим, хто збирається їхати на заробітки в будь-яку країну, заздалегідь вивчити мову.

Орися Михайлівна каже, що через рік знову приїде на Буковину, щоб оформити тут пенсію. А в 60 років вона отримуватиме пенсію в Італії. "Оскільки майже 10 років сплачувала там внески до Пенсійного фонду, сподіваюся, що отримуватиму 600-700 євро на місяць, – розмірковує жінка. – Після цього обов’язково повернуся до рідного Киселева, за яким завжди сумувала. Хочу на старості садити квіти і поратися на городі".
Надія Будна

думка фахівця

Підприємці тікають за кордон
від корупції


Iгор КУХАРЧУК,
голова правління Чернівецького міського центру захисту підприємців:

Останнім часом дедалі більше заробітчан відкриває свій бізнес за кордоном, скуповує нерухомість – квартири та будинки. Це стосується усіх країн, де перебувають наші краяни: Італії, Іспанії, Португалії, навіть США і Канади. Люди, які мають певний капітал, нині мають право вибору. Більшість наших заробітчан не довіряє українській владі та недосконалому українському законодавству. Адже у нас підприємець і його бізнес практично не захищені. У цивілізованих країнах немає такої корупції та бюрократичної тяганини при відкритті власної справи. Легше отримати кредит у банку, причому під значно менші відсотки. Підприємці можуть прогнозувати свій бізнес на перспективу і бути впевненими у захисті держави. Я скептично ставлюся до твердження чиновників, що наші заробітчани піднімуть економіку України. Навпаки, переконаний: якщо найближчим часом нічого не зміниться у плані підприємництва та податкової політики, ми поступово втрачатимемо кошти заробітчан. Вони дедалі частіше відкриватимуть власний бізнес за кордоном і вкладатимуть зароблені гроші в економіку інших країн”.

до теми
Згорнули бізнес на третину більше підприємців
2011 року кількість створених фізосіб-підприємців, приватних підприємств і товариств з обмеженою відповідальністю значно зменшилася, порівняно з 2010 роком, а припинених суб’єктів господарювання – значно збільшилась, йдеться в статистичній довідці, наведеній Державною податковою адміністрацією у відповідь на депутатське звернення нардепа Святослава Олійника.
У січні-березні 2011 року, після ухвалення Податкового кодексу, кількість зареєстрованих підприємців в Україні скоротилася на 30%, порівняно із січнем-березнем 2010-го.
Водночас згорнути свій бізнес вирішили на 36% більше фізичних осіб.
На думку С. Олійника, тенденція до значного зменшення кількості приватних підприємців надалі тільки зростатиме. "Водночас із масовим закриттям ПП спостерігається процес переміщення українських підприємців в інші країни. Нині український капітал активно інвестують у Бразилії, Африці, Грузії. Цілком очевидно, що ми втрачаємо найважливіше – інтелектуальний потенціал України", – сказав Олійник.
29-04-2011, 14:04
Коментарів 0 Переглядів 5 308

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!