Будьте уважними під час вибору продуктів до великоднього столу! Під час купівлі звертайте увагу на зовнішній вигляд товару, маркування виробника, переважуйте продукти.
– Часто працівники супермаркетів обманюють покупців, наклеюючи етикетки своєї фірми на стікери виробника, – зауважує головний спеціаліст управління у справах захисту прав споживачів області Дарія ГЕЛКА. – Таким чином вони прикривають справжню вагу товару тією, до якої додають ще до 20 грамів ваги упаковки та плівки. Останню множать на роздрібну ціну за кілограм продукції, і в підсумку на палці дорогої ковбаси, шматку копченого філе чи риби можуть заробити п’ять-шість гривень.
Яйця: звертайте увагу на тавро
Якщо йдеться про яйця курячі, маркування виробника наносять на ящик. Крім того, слід звертати увагу на тавро, зазначене на кожному яйці. Без штампа краще не купувати.
Термін придатності курячих яєць – 25 діб. Є дідівський спосіб перевірити їхню свіжість. Опустіть яйце у горнятко з водою. Давно знесене підніметься, свіже – потоне.
Овочі, фрукти: переважуйте
Під час купівлі овочів та фруктів вимагайте висновок експертизи.
Переважуйте продукти (на ринках є контрольні ваги, а в магазинах та супермаркетах – електронні біля кас). Якщо виявили недовагу, звертайтеся до адміністрації ринку чи супермаркету. Якщо вони не вживуть заходів – до управління захисту прав споживачів.
Борошно: приглядайтеся до дати
– З початку року зафіксували 7-8 випадків із недовагою борошна, – розповідає Дарія Гелка. – Борошно, розфасоване у паперові пакети із зазначенням ваги "1 кг", важило на 30-40 грамів менше. Також є ймовірність, що з подорожчанням борошна, на торговельних прилавках можуть продавати старе, прострочене. На смак воно гірке, тому варто приглядатися до етикеток із датою виготовлення.
Твердий сир: однорідний колір
Під час купівлі твердого сиру звертайте увагу на його вигляд. Він повинен бути однорідного кольору. Якщо всередині сир оранжевий, а з боків білий – це поганий знак. Не потрібно обирати також поцвілий чи засохлий сир.
Масло: дешевшого, ніж за 30 гривень, не буває
До 30 гривень масло коштувати не може. За такою ціною продають спред. Його виготовляють на основі рослинних жирів, а не коров’ячого молока. Смак у нього теж інший.
Ковбаса: остерігайтеся насичених кольорів
Під час вибору ковбаси зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Про несвіжу свідчить липкість, поцвілість та "обвітреність". Не купуйте м’ясні вироби яскравих кольорів. Насичений рожевий колір свідчить про вміст сої, яскраво-червоний – барвників.
– Чим дешевша ковбаса, тим менший у ній вміст м’яса, – ділиться підприємець, співвласниця свиноферми Ніна КРИВКО. – Ковбаси зі справжнього м’яса за 40 гривень і менше не існує. Адже кілограм м’якоті свинини коштує нині щонайменше 40-50 гривень.
– Якщо є можливість скуштувати ковбасу, обов’язково скористайтеся, – наголошує Дарія Гелка.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА
22-04-2011, 17:38
0
1 555