RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Домашня ковбаса власного виробництва стала атрибутом святкових столів більшості мешканців сіл Буковини. Через низьку якість м’ясної продукції фірм-виробників і її подорожчання вони виготовляють ковбаси та шинку вдома.

За словами підприємця Ніни КРИВКО, яка разом із чоловіком утримує свиноферму в Нових Бросківцях, що на Сторожинеччині, майже усі її односельчани вирощують свиней, тому самі виготовляють ковбаси та шинку.

– Орієнтуємося зазвичай на покупців із райцентру, – зізнається жінка. – Більшість із них не має можливості виготовити ковбасу вдома. Адже, якщо ти живеш у квартирі – де зможеш коптити м’ясо і ковбаси? Як правило, з однієї зарізаної свині виготовляють 5-6 кілограмів ковбаси, решту м’яса теж коптять.

– Деякі люди, хто зарізав порося і виготовляє ковбасу, спеціально докуповують яловичину, – розповідає підприємець. – Без неї ковбаса буде надто жирною. Свиню теж не варто вигодовувати два-три роки – по-перше, це економічно невигідно, по-друге, з молодого поросяти (до року) ковбаси смачніші. Під час приготування допускається дотримання пропорцій м’яса свинини та яловичини – 50/50. Але ми переконалися з власного досвіду: ковбаса буде кращою, якщо вміст свинини становитиме 60-75 відсотків. При цьому м’ясо відбираємо трішки із салом, щоби ковбаса була не дуже "забита" і суха.

Пані Ніна не схвалює додавання зайвих добавок та спецій. Тільки сіль, перець та часник.

– Скільки до м’яса додавати солі, перцю та часнику, залежить від смакових уподобань споживачів, – зауважує технолог із приготування м’ясної продукції Петро ГАВРИЛЮК. – Так, деякі наші замовники для майбутніх хрестин чи весілля просять приготувати ніжні м’які ковбаси, інші – гостріші.

– Свинячі кишки, які начиняємо м’ясом, можна придбати як у спеціалізованому магазині, так і на ринках, – розповідає чоловік Ніни, підприємець Іван КРИВКО. – Закуповую їх у чернівецькому магазині – на вулиці Південно-Кільцевій. Пучок довжиною приблизно 100 метрів коштує 70 гривень. Менші пучки не продають.

Виробники домашніх ковбас зауважують: на відміну від копченого м’яса, їх слід коптити двічі (!). Причому на дровах, а не на вугіллі.
Крім затрат на м’ясо, охочим спробувати домашні ковбаси власного виробництва слід пам’ятати – щоби їх виготовити, потрібно витратити весь день.

За словами Ніни Кривко, попит на ковбаси вже є. Покупці почали запасатися м’ясною продукцію ще з минулого тижня. Деякі замовляли ковбаси та копчене м’ясо за тиждень-два наперед, щоби придбати до Великодня найсвіжіші.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА
19-04-2011, 17:52
Коментарів 0 Переглядів 5 049

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!