RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чергове – але не останнє – подорожчання електроенергії змушує замислитися про економію. З першого лютого в Україні запроваджено складний тариф на світло – за 150 кВт/год на місяць населення сплачує за старою ціною, а понад цю норму – на третину більше.

Фахівці кажуть, що споживання електроенергії у квартирі чи будинку можна відчутно зменшити. Варто лише не допускати зайвого використання різних побутових приладів.

Освітлення

За підрахунками, приблизно до 15 відсотків споживання електроенергії у помешканні припадає на освітлення. До половини цієї кількості можна зекономити.

Так у кожній квартирі чи будинку зазвичай налічується щонайменше десяток лампочок (йдеться про родину з трьох-чотирьох осіб, які мешкають у двох-трьох кімнатах). Часто більшість із них увімкнені, навіть якщо у кімнаті нікого немає. Тож звичка вимикати світло, виходячи з кімнати, за місяць може дати відчутну економію. Також можна загальне освітлення кімнати забезпечувати лише однією лампочкою. А для читання за столом чи на дивані встановити додаткові локальні світильники, які вмикати лише за потреби. За місяць у такий спосіб вдасться зменшити споживання більше, ніж на 10-15 кВт/год.

Дедалі більшою популярністю користуються енергозберігальні лампочки.

– Головна перевага економних ламп – споживають 15 Вт, а світла дають, як на 75 Вт, – розповів продавець одного з магазинів. – І при цьому служать довше, ніж звичайні.

Водночас є й недоліки – адже енергозберігальна лампа коштує удесятеро більше за звичайну (у середньому 20 грн). При цьому дешевші китайські вироби працюють на так уже й довго й погано витримують наші перепади напруги. Від частого вмикання-вимикання термін їхньої служби теж скорочується, а потужність мають невелику і світла дають не надто багато.

Дорогий стенд-бай

Чимало сучасних побутових приладів мають режим Standby – тобто очікування. Прилад у такому разі не працює, але повністю не вимкнений і трохи світла все-таки бере. Підраховано, що звичайний телевізор із діагоналлю 54 см у режимі Standby споживає за місяць 7-9 кВт/год.

Інші побутові прилади теж у різних умовах по-різному спалюють світло. Так холодильник не варто розміщувати біля батареї, бо тоді він змушений більше працювати. На третину більше електроенергії споживає пилосос, якщо його мішок для сміття заповнений. Такими нехитрими способами можна за місяць зекономити ще 10-15 кВт/год

Значна економія

– На освітленні та телевізорі економити треба, але на оплату за місяць це вплине мало, – розповів електрик Микола С. – Адже потужність лампочок і телевізора з холодильником незначна, споживають світла вони мало. Зате більш істотна економія можлива за рахунок обігрівачів, бойлерів та пральних машин.

Найбільшу ємність серед побутових приладів мають пральні машинки-автомати – в середньому 1,5 кВт/год, електрокаміни – 1-3 кВт/год. А бойлер для підігрівання води залежно від потужності, об’єму та частоти використання за місяць споживає 100-200 кВт/год.

– Тому найвідчутнішою економією буде відмова від придбання зайвих приладів, – переконаний Микола. – Скажімо, сучасний електрочайник має потужність 1,5-2 кВт, тож п’ять хвилин роботи спалить 0,125-0,170 кВт. Значно дешевше гріти воду на газовій плиті.

Зекономити світло з пральною машинкою можна, якщо рідше її запускати – наприклад, один раз на повне завантаження, а не двічі напівпорожню. Чимало речей можна випрати за температури не 90 градусів, а 60 або й навіть 40. Це теж зменшить споживання світла.

Взимку багато мешканців сплачують значно більше за електроенергію через те, що використовують електрокаміни та інші нагрівальні прилади. Зекономити можна і на них, якщо як слід утеплити квартиру, насамперед вікна, двері.
Ігор ДОВГАНЬ
27-01-2011, 10:57
Коментарів 0 Переглядів 7 969

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.