RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Шукав братів і сестер у Канаді

69-річний чернівчанин Василь Палагнюк, директор Чернівецької спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву зі стрільби з лука, видав книгу про шість поколінь своєї родини. Щоби зібрати матеріали, чоловікові довелося поритися в архівах, погортати церковні книги і поїхати аж до Канади. Там він відшукав своїх двоюрідних братів і сестер, із якими не бачився та не спілкувався майже півстоліття. Авторові книги вдалося скласти родове дерево зі 150 родичів, 125 із них мешкають у Канаді, а 25 – на Буковині.

– В історії моєї родини відбилася історія всієї нашої країни, – переконаний Василь Палагнюк. – Із часом стираються в пам’яті обличчя рідних. Я вирішив зберегти згадку про мою родину в своїй книзі. Присвятив її онукам Ігореві та Олександрові, а також юним канадським родичам, відірваним від рідної землі. Щоби не забували, хто вони і звідки…

"Племінниця написала, що хоче бути українкою"

Свою "Родову книгу" Василь Палагнюк приніс до редакції. "Я сам набрав усі матеріали на комп’ютері, відредагував та упорядкував їх. Лише тверду обкладинку мені зробили в одному видавництві, – розповів чоловік. – Текст переклав ще й англійською мовою, бо не всі мої родичі в Канаді вміють читати українською. Все це обійшлося мені у 800 доларів. Видав лише 15 екземплярів книги, вісім із яких відправив за океан. Після цього отримав лист від юної племінниці, яка знає лише англійську. Вона написала, що хоче бути українкою, як її дідусь та бабуся, й обов’язково вивчить українську мову".

Родина Палагнюків походить із Кіцманя. "У моїх діда Івана і бабусі Василки було дев’ятеро дітей, – пригадує Василь Георгійович. – П’ятеро з них на початку ХХ століття виїхали до Канади. Там вони завели сім’ї, у них народилася 21 дитина, пізніше – понад 100 онуків та правнуків. Коли батьки ще були живими, брати і сестри листувалися між собою. А коли мами і тата не стало, зв’язки втратили. Ми не знали, що з ними, а вони – що з нами. Я подумав, що зникає така велика родина. А в Канаді проживають мої двоюрідні брати і сестри, яких ніколи не бачив. І я почав розшукувати їх.

Неодноразово надсилав листи за старими адресами українською та англійською мовами, але відповіді не отримував. Знайти двоюрідного брата Богдана допомогли свати мого знайомого, які мешкають у Канаді. Якось він несподівано зателефонував мені, розмовляв українською. Запросив до себе в гості. Незабаром прийшов виклик – і я поїхав. Пробув у Канаді 20 днів. Застав ще живою тітку – татову рідну сестру. Зустрівся з дев’ятьма своїми двоюрідними братами. Всі родичі живуть непогано. Мають власні будинки, машини. Брати розмовляють українською, бо відвідували українську недільну школу і спілкувалися вдома з батьками. Але їхні діти й онуки вже не знають мови своїх прадідів, лише англійську. Я зібрав у Канаді чимало матеріалів та фото. Виявилося, що в дядька Їхтемія родинне дерево налічує аж 54 особи! Повернувшись додому, вирішив видати книгу про наш родовід".

Один із Палагнюків грав за збірну Канади із хокею

На титульній сторінці книги – герб родини Палагнюків, який намалював відомий чернівецький художник Орест Криворучко. Його офіційно затвердили в Українському геральдичному товаристві. "Мої дід і прадід займалися сільським господарством. Крім того, у нашому роду дуже багато Тельців. Отож я вирішив зобразити на гербі бика, – пояснив Василь Георгійович. – А мій батько працював штельмахом, що у той час було дуже престижно. Виготовляв брички, вози, сільськогосподарський реманент. Навіть отримав офіційне право від румунської влади мати учнів і навчати їх. Звідси зображене на гербі колесо. Хоча мій тато Георгій мав лише чотири класи освіти, та був справжнім сільським винахідником. Він навіть намагався створити вічний двигун. Для цього з горища проклав жолоб, яким лилася вода і крутила колесо динамо-машини. Електричний струм батько також здобував за допомогою вітряка, який встановив на даху стодоли. Першим у Кіцмані тато створив механічний плуг, яким орав город. Та найбільшим його досягненням був чотириколісний трактор, який він виготовив самотужки".

У родині Палагнюків є робітники, медики, бізнесмени, спортсмени, викладачі вузів, фермер, пілот, хокеїст… "Мій син працює завкафедри фізкультури в ЧНУ, – розповів пан Василь. – Я займаюся підготовкою спортсменів. У Канаді Палагнюки переважно працювали на паперовій фабриці, куди я навідався під час своєї поїздки. Дехто – на металургійному заводі. Тітка Івона із чоловіком трудилися на залізниці. Дядько Їхтемій тривалий час був фермером. Один мій родич має власну фірму, яка займається бурінням колодязів. Серед онуків є і медики, і пілот. Але найбільше прославився хокеїст, який грав за збірну Канади серед юніорів". 
Надія БУДНА
13-01-2011, 11:46
Коментарів 0 Переглядів 2 511

Теги -

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики

Інформацію перевіряють відповідні служби
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.