RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кореспонденти "МБ" з’ясовували, як святкують Новий рік чернівчани, які працюють у ніч із 31 грудня на перше січня. Не всім із них вдається весело святкувати.

Рятували життя за кілька хвилин до свята

Вночі 31 грудня на станції швидкої медичної допомоги працюватимуть 18 бригад медиків. Загалом це приблизно 70 лікарів. Головний лікар Любов ЧОВГАН каже, що найбільше викликів у Новий рік через травми і зловживання алкоголем.

– Люди забувають, що свято існує не для того, щоби напиватися, – каже Любов Юріївна. – Наші медики вже звикли до того, що чернівчани через алкоголь потрапляють до лікарень побитими чи непритомними. З чарки починаються бійки, конфлікти.

Новорічна ніч 2005 року запам’яталася медикам станції швидкої допомоги чи не найбільше.

– За 15 хвилин до Нового року на станції було лише половина бригади, всі інші – на виїзді, – розповідає головний лікар. – Минулими роками часто виїжджали на хибні "замінування". Так, торік медики і рятувальники за таким повідомленням виїжджали до торговельного центру "Караван".

Щоправда, потім чернівчанина за невдалий жарт оштрафували на 17 тисяч гривень.

– Новий рік святкуємо з пацієнтами, – каже Тетяна ХОМЯК, лікар вищої категорії невідкладних станів. – Часто їхали до важкохворих рятувати життя за кілька хвилин до Нового року.

Проте в новорічну ніч у медиків трапляються і приємні випадки. Диспетчер "швидкої" Тамара СЛИВКА каже, що на лінію "103" щороку під час свят телефонують вдячні чернівчани, щоби привітати лікарів із Новим роком.

Два роки поспіль працював у новорічну ніч начальник чергової зміни оперативного відділу управління МНС в області Вадим ВОДЗИНСЬКИЙ. Чоловік розповів "МБ", що невесело зустрів 2009 рік: "відсвяткував" у Боянах, де виникла велика пожежа на одному з приватних складів посуду.

– Хтось закинув у цех петарду, внаслідок чого пластмасовий посуд загорівся, – каже Вадим Вікторович. – Півтори доби за 20-градусного морозу гасили пожежу.

Веселуни на Соборній лізуть на капоти таксі

Водій таксі Петро Місікевич уже 35 років у новорічну ніч працює.

– Бути на роботі в новорічну ніч дуже приємно, бо у пасажирів гарний настрій, – каже чоловік. – За ніч чую чимало життєвих історій. Адже більшість пасажирів напідпитку.

– Ажіотаж на таксі починається відразу після того, як годинники проб’ють північ, – розповідає пан Петро. – Чим ближче до ранку, тим більше замовлень

Роботу в новорічну зміну Петро розпочинає вже після 00.00.

– Спочатку слухаю привітання президента, потім – до праці, – розповідає чоловік.
У новорічну ніч міські служби таксі працюватимуть за подвійним тарифом: враховують великий попит та роботу водіїв у святкові години.

Таксист Віталій КІНІЩУК уже звик до того, що у новорічну ніч найважче проїхати у районі Соборної площі. А саме свято у водія асоціюється з людьми напідпитку та хуліганами.

– Якось на Новий рік чоловік у циганському костюмі зірвав з моєї машини бокове дзеркало. Ще один виліз на капот і погнув його. Розпочинати сварку не було сенсу: не люблю зв’язуватися з п’яними, – каже таксист.

У новорічну ніч колегам Віталія доводилося стикатися і з небезпечними випадками. Тоді його товариш відвозив додому чернівчанина. Клієнт не мав грошей, тож притулив ніж до горла водія і почав погрожувати.

– Мій товариш дуже налякався і відпустив клієнта-зловмисника. Шкода, що такі люди псують настрій на свята, – каже таксист.

"Викрали всі килими з вагона"

У Новий рік працюють і машиністи, і провідники потягів.

– Найчастіші новорічні пасажири – пенсіонери, які їдуть на свята в гості до родичів, – розповідає провідник пасажирських вагонів потяга напрямку "Чернівці – Київ" Галина ЦИБУЛІНА. – Молодь не так часто подорожує новорічної ночі.

Найцікавіше те, що, коли потяг прямує до Чернівців, вільних місць немає. Натомість у столицю у Новий рік можуть їхати лише двоє-троє людей.

– Нині вже нецікаво святкують Новий рік у вагонах, – каже Галина Цибуліна. – А за часів Союзу було веселіше. Пасажири переодягалися в Діда Мороза і Снігурку, співали. А на кожній станції заходив черговий, який теж вітав зі святом.

Провідником Галина Цибуліна працює вже 23 роки. Каже, що в новорічну ніч не працювала лише кожного четвертого року. Цього року в Новий рік теж не працюватиме. Проте робочий день у жінки – Різдво.

– Вдома відзначати свята набагато краще, – каже пані Галина. – Але не мені обирати.

– Новорічна ніч на роботі – це щось, – мимоволі зауважує ще один провідник потяга напрямку "Чернівці – Київ". – Скажімо, років 20 тому, пригадую, як один пасажир викрав усі килими, які були у вагоні. Сталося все так тому, що всі присутні у вагоні аж надто у той момент захопилися святом. 
Микола КОБИЛЮК, Марина КОРПАН
30-12-2010, 10:43
Коментарів 0 Переглядів 1 424

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.