До Нового року ще більше тижня, а ціни на продукти вже злетіли подекуди на 50 відсотків. "Сметана вчора була по 30 гривень за літр, а сьогодні – вже по 35. А я ще нещодавно за 20 купувала, – каже чернівчанка Людмила Боднарчук. – За шматок сиру просять 15 гривень. А був він по 10-12 гривень. Домашній будз – гривень 50, пляшка молока – десять, капуста – по шість гривень, а два тижні тому була по чотири. І це на ринку на Червоноармійській. А на ринок "Буковинський", що ближче до мого дому, взагалі заходити страшно. За дволітрову пляшку молока 15 гривень просять!"
Чернівчанка Любов МАТЯК у відчаї: всю пенсію вона витратила на ліки. А купити продукти до свят уже не має за що. Крізь сльози каже, що не зустрічатиме Новий рік:
– Очевидно, не зустрічатиму це свято, бо немає коштів на продукти. А хотілося би хоч риби купити. Та вона занадто дорога. Крім того, подорожчали олія та крупи.
Продавець на ринку "Буковинський" Валентина каже, що майже вся риба подорожчала мінімум на гривню.
– Кілограм риби хек зараз коштує 27 гривень. Ще місяць тому вона була дешевшою. А ось ціна скумбрії не змінилася. Вона нині коштує теж 27 гривень, – каже жінка.
Подорожчала й олія – літр олії "Чумак" – 16 гривень, а місяць тому її продавали за 14.
– Цього року був поганий урожай соняшнику, тому олія і надалі дорожчатиме, – прогнозує продавець Марія КОНСТАНТИНЮК. Продавець каже, що покупці скаржаться і на те, що цукор подорожчав на 50 копійок – до дев’яти гривень.
Однак, попри подорожчання, на базарах розкуповують все: від дріжджів до свічок.
Причина подорожчання продуктів перед святами – підвищений попит та зростання гуртових цін на товари, переконані продавці ринків. Так, продавець фруктів та овочів на ринку "Центральний" Марія АГРІГОРОЙЄ каже, що суттєво подорожчали лимони, яблука та капуста.
– Кілограм капусти нині коштує п’ять гривень. Це майже вдвічі дорожче, ніж зазвичай, – каже Марія Агрігоройє. – А все тому, що різко зросла гуртова ціна. Гуртовики підвищують ціни. Подорожчали також лимони і яблука.
Коментарі
Спекулянтів не штрафуватимутьВіктор ЛАЩАК, начальник Держінспекції з контролю за цінами в області:
– Перед святами ціни на продукти традиційно зростають, але це відбувається на ринках. У магазинах стрибків цін немає, бо там ми регулярно контролюємо рівень націнки. Що ж до ринків, то до кінця року діє обмеження на перевірки підприємців-фізосіб. Тому в нас практично немає засобів впливу на рівень цін у дрібних перекупників. Зазвичай у свята найбільше дорожчають на ринках м’ясні й молочні продукти. А вже після різдвяних свят ціни повертаються до попереднього рівня.
Чим дрібніший бізнес, тим вища націнка
Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку:
– Передсвяткове подорожчання продуктів пояснюється насамперед тим, що у нас у цій галузі працює переважно дрібний бізнес. А він заробляє на високих націнках, а не на обсягах товару. Зрозуміло, до свят попит на продукти зростає, тож бізнес намагається скористатися ситуацією.
Однак при цьому великий бізнес – ті самі супермаркети, гуртові магазини – і собі пристосовується до цієї ситуації – замість того, щоби зіграти на зниженні цін і продати більші партії товару. Гуртові компанії теж часто напередодні свят підвищують гуртові ціни і подають приклад дрібним перекупникам. Наша торгівля ще не досягла того етапу, коли є, як у розвинутих країнах, два типи закладів торгівлі: гуртові супермаркети, де закуповуються раз на тиждень за меншими цінами, і дорожчі "прибудинкові" магазинчики.
23-12-2010, 10:14
0
3 523