RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях створять будинок сімейного типу в котеджному містечку "Віденська брама" на вулиці Віденській, 3Г. Загальна площа житлового приміщення для проживання і виховання десятьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – 313 кв. метрів. Відкриття ще одного будинку сімейного типу стало можливим завдяки тому, що міськрада виграла грант у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

– За останні 10 років такий проект реалізовують вперше, – розповіла на брифінгу начальник відділу в справах сім’ї та молоді міської ради Наталія КОЦУР. – Нині у Чернівцях є три сім’ї, в яких виховують дітей-сиріт. Це дві прийомні сім’ї – Сільви Перебиковської та родина Кушнірів. У місті діє один дитячий будинок сімейного типу родини Мартинюків. Загалом у цих родинах виховують 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Цього мало, адже зараз 71 дитина потребує усиновлення або сімейних форм виховання.
Загальна сума проекту – 1,77 мільйона гривень. Із них 421 тисяча надійде з держбюджету. 1,34 мільйона гривень – внесок міськради, з них 1,3 мільйона гривень – ринкова вартість будинку.

– Судячи з попереднього досвіду, кошти надійдуть у червні-липні наступного року, – повідомила Наталія ФІЛАТОВА, начальник Центру економічного розвитку міста. – Міська рада шість разів вигравала у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Це вже шостий проект.

Чиновники сподіваються, що новий будинок сімейного типу відкриють до Дня святого Миколая 2011 року. До цього часу планують завершити капітальний ремонт у восьми кімнатах будинку, придбати меблі, побутову техніку, підібрати батьків-вихователів.

– Взяти на виховання дітей у будинок сімейного типу може сім’я або окрема особа, які є повнолітніми та працездатними. Середньомісячний сукупний дохід батьків-вихователів у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму, – пояснює Леся КУЗЬМА, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. – Не можуть бути батьками-вихователями особи, яких було засуджено, які страждають на соціально небезпечні хвороби, не мають постійного місця проживання, яких позбавлено батьківських прав та недієздатні особи. Обов’язковим є проходження спеціального навчання двічі на тиждень протягом місяця.

Прийомні батьки на дитину отримуватимуть два прожиткові мінімуми щомісяця. Їхня зарплата становитиме 35 відсотків на кожну дитину, але не більше п’яти прожиткових мінімумів.

– У прийомну сім’ю можна брати дітей будь-якого віку. Але забирати з інтернату на виховання 17-річну дитину неефективно, адже через рік вона вибуде з будинку. Щодо віку батьків, це не може бути людина пенсійного віку, – додає Леся Михайлівна.

Комплектацією будинку сімейного типу спільно із соціальними службами займатиметься служба у справах дітей. Комісія із захисту прав дітей визначатиме, хто з батьків виховуватиме дітей у цьому будинку. Будинок матиме статус службового і перебуватиме у комунальній власності міста із цільовим призначенням – будинок сімейного типу. У власність міської ради будинок передав забудовник котеджного містечка.

– Будинок залишається за міською радою. Його не передадуть сім’ї, яка там проживатиме. Це буде будинок сімейного типу на все життя, – говорить Наталія Коцур. 
Ольга ГНІДАН
14-12-2010, 10:09
Коментарів 0 Переглядів 2 382

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.