RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За зламану ногу можна відсудити гроші

Станом на вівторок, сьоме грудня, у палатах лікарні швидкої медичної допомоги з переломами та іншими пошкодженнями кінцівок перебував 31 пацієнт. Це ті, хто звернувся до медичної установи від початку зими.
Головний лікар лікарні Віктор ХАЛАТУРНИК повідомив, що у травмпункті збільшилася кількість звернень пацієнтів. Від першого грудня станом на вівторок до обох травмпунктів – дитячого та дорослого – звернулися 296 пацієнтів.

– Ми спостерігаємо незначне збільшення травмувань людей, – каже медик. – Порівняно з попередніми роками, таке явище не є резонансним: у перші дні зими людям трохи складно звикнути до ожеледиці.

Причина збільшення травмувань – погано посипані піском тротуари та вулиці.

– Гадаю, ті частини тротуарів міста, де дуже слизько, потрібно хоча би загороджувати та інформувати чернівчан про небезпеку травмування, – каже головний лікар.

Порівняно з минулими роками, трохи зменшилася кількість травмувань дітей. "У школах карантин, тож діти ще не встигли стати на лижі, що вберегло їх від травмувань", – каже лікар.

Найбільше пацієнтів із переломами у дорослому відділенні травматичного пункту було у понеділок, шостого грудня. Віктор Халатурник розповів, що таких було аж 33. Натомість дітей із переломами кінцівок до медичної установи найбільше потрапило у вівторок – 10.

– Травми, з якими нині пацієнти найчастіше звертаються до лікарів, – переломи променевої кістки руки, – каже лікар-травматолог Віталій МАЛІМОН. – Люди необережно поводяться на ожеледиці, внаслідок чого травмуються.

У коридорі ортопедично-травматологічного відділення лікарні швидкої допомоги – приблизно двадцятеро людей. У кожного – травми кінцівок.

Чернівчанин Василь ФІЛІПЧУК у вівторок зранку посковзнувся на проїжджій частині Паркового проїзду і зламав ногу. Чоловік підвівся і пішов додому. Каже, навіть не міг собі уявити, що наслідком падіння буде перелом.

– Коли прийшов додому, відчув сильний біль у нозі, – каже чернівчанин. – Кінцівка почала набрякати, тож я відразу звернувся до лікарів. Медики сказали, що треба накладати гіпс.

Під дверима травмпункту в черзі стоїть чернівчанин Іван із перебинтованою рукою. На запитання кореспондента "МБ" "Що з вашою рукою?" чоловік відповідати не захотів. Товариш пацієнта засміявся і сказав: "Треба менше пити!"

– За останні чотири дні зросла кількість травмованих, – повідомив заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласної лікарні швидкої допомоги Микола ЩЕРБАН. – У середньому за добу звертається до сорока осіб. У вихідні кількість звернень особливо збільшилася – у неділю звернулися 52 осіб, 33 з яких отримали переломи.

Переважають переломи променевої кістки та внутрішньої та зовнішньої гомілок. Переважно серед потерпілих – люди літнього віку. Це сезонна ситуація.

– Підприємці несуть відповідальність за стан прилеглої до їхніх магазинів чи офісів території, зокрема й мають організувати її розчищення від снігу, – пояснив начальник управління житлового господарства міста Василь МАНЧУЛЕНКО. – Яким чином забезпечити виконання цієї умови – їхня справа. Вони можуть мати у своєму штаті людину, відповідальну за територію, а можуть укласти з кимсь угоду про прибирання – наприклад зі ЖРЕПом. За дотриманням умов стежать районні відділи благоустрою. Нині вони мають вагомі аргументи впливу на підприємців, адже штрафи передбачено чималі.

Лише за кілька днів районні відділи благоустрою склали 23 протоколи на фірми і підприємства за неналежний стан прилеглих територій. За таке порушення штраф для юридичної особи становить від 850 до 1700 гривень. Також працівники відділів винесли понад сотню усних попереджень керівникам.

При цьому не справляються зі своїми обов’язками з прибирання снігу не лише підприємці, а й комунальники. Так, у Першотравневому районі відділ благоустрою оштрафував ЖРЕП №13, серед оштрафованих – ЖБК №6, гуртожиток УТОГ.
Ігор ДОВГАНЬ, Микола КОБИЛЮК

Чернівчанин Василь Філіпчук:
"У вівторок зранку посковзнувся на ожеледиці на вулиці Парковий проїзд. Підвівся
і пішов додому. Коли нога набрякла, лікарі сказали, що це перелом".

Травмувалися? Відсудіть збитки

Громадяни, які постраждали від чиєїсь безгосподарності, можуть розраховувати на відшкодування. Юристи розповідають, що і в нашому місті трапляються випадки, коли городяни відсуджують певні суми грошей за отримані збитки.

– Слід з’ясувати, хто відповідальний за територію, та подати позов до суду, – розповів заступник генерального директора юридичної фірми Павло БОДНАР. – Городяни можуть судитися зі ЖРЕПом чи іншим підприємством навіть лише тому, що вважають його територію невпорядкованою. У такому разі краще подавати колективний позов. Якщо ж громадянин отримає травму чи перелом на слизькому тротуарі, варто вимагати відшкодування. У такому разі можна розраховувати на відшкодування витрат на лікування – на підставі довідок з лікарні та аптеки, а також і моральних збитків. Моральні збитки – поняття неконкретне і в кожному випадку різне. Але, гадаю, сума п’ять тисяч гривень за зламану ногу є цілком реальною.

Як зменшити ризик травм

 Ходіть не поспішаючи, ноги трохи розслабте в колінах, ставайте на всю підошву. Руки не повинні бути зайняті сумками.
 При порушенні рівноваги швидко присядьте – це шанс утриматися на ногах.
  Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість важких травм і переломів.
 Не прогулюйтеся краєм проїжджої частини. Це небезпечно на слизьких дорогах.
 Не перебігайте проїжджу частину дороги.
 Якщо ви впали і через певний час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах – терміново зверніться до травмпункту.
 Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу теж небезпечні.

Підготуйте взуття

Рятувальники задля попередження травматизму радять змайструвати з підручних засобів "льодоступи". Річ не дуже естетична, зате руки-ноги цілі.

– Найкраще звернутися до найближчої майстерні з ремонту взуття і наклеїти накладки на підошви, – розповів майстер Сергій.

Більш міцні та надійні обійдуться у 20-25 гривень.
Якщо ж вийти на вулицю треба негайно, то на підошву можна наклеїти лейкопластир на заздалегідь добре просушене взуття. Триматиметься така наклейка недовго, але на два рази вистачить.
Також можна прикріпити до підошви наждачний папір. Ще один варіант – змастити підошву клеєм "Момент" та поставити взуття на пісок. Після цього можна сміливо виходити на вулицю.
Безпечніші – підошви без високих підборів з мікропористої чи іншої м’якої основи.
9-12-2010, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 3 822

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!